Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 3

Informacja Ministerstwa Finansów przekazywana do mediów na zapytania dziennikarzy Ministerstwo Finansówz 28 października 2026 r.

Interpretacja aktualnaTekst u wydawcy: EUREKA

Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko w sprawie osoby, która o nią wystąpiła, i tylko przy opisanym stanie faktycznym. Innym pokazuje, jak organ rozumie przepisy.

TezaObowiązek przekazania do urzędu skarbowego ksiąg rachunkowych w postaci pliku JPK_KR_PD w sytuacji, gdy podatnik wybrał opodatkowanie ryczałtem od dochodów spółek od 1 lipca 2026 r.

Pytanie dziennikarza Wydawnictwa Podatkowego GOFIN z 28 września 2026 r. Dziękujemy za odpowiedź przesłaną do naszego Wydawnictwa w dniu 25 września 2026 r. (pytanie 94/26), zwracamy się jednak z prośbą o doprecyzowanie stanowiska. Przedstawiona przez nas wątpliwość nie dotyczy indywidualnej sytuacji konkretnego podatnika, lecz ogólnego sposobu stosowania art. 9 ust. 1c updop w przypadku wyboru ryczałtu od dochodów spółek w trakcie roku podatkowego. Problem ten może dotyczyć wszystkich podatników znajdujących się w analogicznej sytuacji.

W odpowiedzi wskazano, że obowiązek przekazania pliku JPK_KR_PD jest związany z zakończeniem roku podatkowego, a zgodnie z art. 8 ust. 6a updop miesiąc poprzedzający pierwszy miesiąc opodatkowania ryczałtem jest ostatnim miesiącem dotychczasowego roku podatkowego. Czy oznacza to, że podatnik, który wybrał opodatkowanie ryczałtem od dochodów spółek od 1 lipca 2026 r., powinien przekazać odrębny plik JPK_KR_PD za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2026 r. oraz odrębny plik za okres od 1 lipca do 31 grudnia 2026 r.?

Jeżeli tak, prosimy o wskazanie terminu przekazania pliku JPK_KR_PD za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2026 r., zakończony bezpośrednio przed wejściem w życie nowego brzmienia art. 9 ust. 1c updop? Odpowiedź Ministerstwa Finansów z 28 października 2026 r. Obowiązek przekazania pliku JPK_KR_PD jest powiązany z zakończeniem roku podatkowego. Zgodnie z art. 9 ust. 1c ustawy o CIT podatnicy prowadzący księgi rachunkowe są obowiązani przesyłać te księgi po zakończeniu roku podatkowego. Ustawa o CIT przewiduje przypadki, w których dochodzi do zakończenia roku podatkowego przed upływem przyjętego przez podatnika okresu.

Zgodnie z art. 8 ust. 6 ustawy o CIT, jeżeli z odrębnych przepisów wynika obowiązek zamknięcia ksiąg rachunkowych przed upływem przyjętego roku podatkowego, za rok podatkowy uważa się okres do dnia zamknięcia tych ksiąg, a za następny rok podatkowy okres od dnia ich otwarcia do końca przyjętego roku podatkowego. Zasada ta znajduje zastosowanie w różnych sytuacjach wskazanych w przepisach o rachunkowości, skutkujących obowiązkiem zamknięcia ksiąg rachunkowych. Jednym z przypadków prowadzących do zakończenia roku podatkowego jest wybór opodatkowania ryczałtem od dochodów spółek w trakcie roku podatkowego.

W takim przypadku zastosowanie znajduje art. 8 ust. 6a ustawy o CIT, zgodnie z którym miesiąc poprzedzający pierwszy miesiąc opodatkowania ryczałtem jest ostatnim miesiącem roku podatkowego podatnika. W konsekwencji każdy zakończony rok podatkowy rodzi odrębny obowiązek przekazania ksiąg rachunkowych w postaci JPK_KR_PD. Oznacza to, że jeżeli w trakcie przyjętego roku obrotowego doszło do zakończenia jednego roku podatkowego i rozpoczęcia kolejnego roku podatkowego, podatnik przekazuje odrębny plik JPK_KR_PD za każdy z tych lat podatkowych.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje i akapity, linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.