Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 3

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawiez 22 listopada 2007 r., sygn. IP-PB3-423-148/07-2/MB

Interpretacja aktualnaStanowisko prawidłoweTekst u wydawcy: EUREKA

Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko w sprawie osoby, która o nią wystąpiła, i tylko przy opisanym stanie faktycznym. Innym pokazuje, jak organ rozumie przepisy.

TezaCzy Spółka powinna ujmować przy ustalaniu wartości początkowej firmy przejętych rozliczeń międzyokresowych biernych oraz rezerw

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 20.08.2007 r. (data wpływu 24.08.2007 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie ustalania wartości początkowej firmy - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE W dniu 24.08.2007 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie ustalania wartości początkowej firmy. W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe. Do Spółki zostanie wniesiony aport w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa samodzielnie sporządzającej bilans. W wyniku tej czynności na Spółkę zostaną przeniesione również rozliczenia międzyokresowe bierne oraz rezerwy.

Wartość nominalna akcji wydanych przez Spółkę w zamian za aport zorganizowanej części przedsiębiorstwa jest ustalona przy uwzględnieniu ciężaru zobowiązań funkcjonalnie związanych z wnoszonym wkładem niepieniężnym, jakie Spółka przejmie na podstawie osobnej umowy. W ten sposób wartość nominalna akcji wydanych przez Spółkę będzie niższa od wartości, która byłaby ustalona, gdyby Spółka nie przejmowała zobowiązań funkcjonalnie związanych z wnoszonym wkładem niepieniężnym. W związku z powyższym zadano następujące pytanie. Czy Spółka przy ustalaniu wartości początkowej firmy winna uwzględnić przejęte rozliczenia międzyokresowe bierne oraz rezerwy?

Stanowisko Wnioskodawcy w sprawie: W ocenie Spółki nie powinna ujmować przy ustalaniu wartości początkowej firmy przejętych rozliczeń międzyokresowych biernych oraz rezerw.

Na potwierdzenie powyższego stanowiska Spółka przedstawiła następujące uzasadnienie: Zgodnie z art. 16 g ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, wartość początkową firmy stanowi dodatnia różnica między ceną nabycia przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części, ustaloną zgodnie z ust. 3 i 5, albo nominalną wartością wydanych akcji lub udziałów w zamian za wkład niepieniężny a wartością rynkową składników majątkowych wchodzących w skład kupionego, przyjętego do odpłatnego korzystania albo wniesionego do spółki przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części, odpowiednio z dnia kupna, przyjęcia do odpłatnego korzystania albo wniesienia do spółki.

Przepis art. 4a pkt 2 ww. ustawy definiuje składniki majątkowe jako aktywa w rozumieniu ustawy o rachunkowości, pomniejszone o przejęte długi funkcjonalnie związane z prowadzoną działalnością gospodarczą zbywcy, o ile długi te nie zostały uwzględnione w cenie nabycia, o której mowa w art. 16g ust. 3. Zatem w świetle powyższego dług musi spełniać dwa warunki, aby mógł być uwzględniony w składnikach majątkowych- winien być funkcjonalnie związany z prowadzoną działalnością gospodarczą zbywcy oraz nie może być uwzględniony w cenie nabycia o której mowa w art. 16g ust. 3 ustawy.

Do długów funkcjonalnie związanych z działalnością gospodarczą zbywcy nie można zaliczyć ani rezerw, ani rozliczeń międzyokresowych biernych. Rezerwy bowiem stanowią „zabezpieczenie” podatnika przed ujemnymi skutkami zobowiązań, które mogą powstać w przyszłości, bądź których termin wymagalności lub kwota nie są pewne. Zatem nie można rezerw uznać za dług. Podobnie nie można uznać za długi funkcjonalnie związane z prowadzoną działalnością gospodarczą zbywcy rozliczeń międzyokresowych biernych. Zgodnie z postanowieniami ustawy o rachunkowości jednostki dokonują rozliczeń międzyokresowych biernych w wysokości prawdopodobnych zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy.

Zatem rozliczenia te dotyczą zobowiązań, które mają dopiero powstać, a nie już istniejących. Uwzględniając powyższe zdaniem wnioskodawcy przy ustalaniu wartości początkowej firmy Spółka nie powinna uwzględniać ani rezerw ani rozliczeń międzyokresowych biernych.

Podobne stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Rzeszowie w swojej decyzji z dnia 14.07.2005 r., sygnatura IS.I/3-4231/2/05, w której stwierdza: „Przy ustalaniu wartości firmy nie należy uwzględniać: rezerw na zobowiązania, które nie mieszczą się pod pojęciem długów, gdyż są jedynie szacunkiem kwot przyszłych zobowiązań i przejęcie przez spółkę wszystkich wynikających z bilansu zobowiązań zbywanego przedsiębiorstwa nie musi skutkować koniecznością ich faktycznego wykonania, rozliczeń międzyokresowych przychodów, istotnych dla potrzeb ustalania wyniku finansowego przyszłych okresów w rachunku bilansowym, bo znalazły one faktyczne odzwierciedlenie w wartości składników majątkowych (aktywów) przedsiębiorstwa wnoszonego w formie aportu do spółki (większa wartość środków pieniężnych).” W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe w pełnym zakresie.

Mając powyższe na względzie, stosownie do art. 14c § 1 Ordynacji podatkowej, odstąpiono od uzasadnienia prawnego dokonanej oceny stanowiska wnioskodawcy. Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji. Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem.

Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.).

Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy). Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje i akapity, linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.