Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawiez 13 maja 2009 r., sygn. IPPB2/436-69/09-2/MZ

Interpretacja aktualnaStanowisko prawidłoweTekst u wydawcy: EUREKA

Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko w sprawie osoby, która o nią wystąpiła, i tylko przy opisanym stanie faktycznym. Innym pokazuje, jak organ rozumie przepisy.

TezaWnioskodawczyni chce się dowiedzieć, kiedy może sprzedać ww. mieszkanie nie tracąc ulgi od darowizny?

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Pani, przedstawione we wniosku z dnia 13.03.2009 r. (data wpływu 13.03.2009 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od spadków i darowizn w zakresie zachowania ulgi z tytułu zamieszkiwania – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE W dniu 13.03.2009 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od spadków i darowizn w zakresie zachowania ulgi z tytułu zamieszkiwania. W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe. W dnia 6 lipca 2004 roku Wnioskodawczyni dostała darowizną mieszkanie od swojego dziadka Władysława B., położone w W. Wnioskodawczyni skorzystała z ulgi podatkowej, zwalniającej z podatku od tej darowizny i zobowiązała się, że będzie mieszkać przez 5 lat w tym mieszkaniu.

Zgodnie z aktem notarialnym 5 lat mija 6 lipca 2009 r., a Wnioskodawczyni chciałaby sprzedać to mieszkanie, ale nie wie czy utraci prawo do ulgi, z której skorzystała. Wnioskodawczyni ma dwoje dzieci w wieku 11 lat i 5 lat. Młodsza córka jest alergikiem. Lekarz sugeruje, że miejski klimat i zanieczyszczenia nie wpływają korzystnie na jej stan zdrowia. Dlatego Wnioskodawczyni chce przeprowadzić się do męża na wieś, a mieszkanie sprzedać. W związku z powyższym zadano następujące pytanie: Wnioskodawczyni chce się dowiedzieć, kiedy może sprzedać ww. mieszkanie nie tracąc ulgi od darowizny? Zdaniem wnioskodawcy: Z dniem 7 lipca 2009 r. zobowiązanie Wnioskodawczyni traci swą ważność.

Nie powinna zostać pozbawiona prawa do ulgi od darowizny wymienionej w tym wniosku od dnia 7 lipca 2009 r. W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe. Zgodnie z przepisem art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.

U. Nr 222, poz. 1629), do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych, które nastąpiło przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3. W myśl art. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (t. j. Dz. U. z 2004 r., Nr 142, poz. 1514 ze zm.), w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2006 r. podatkowi od spadków i darowizn, zwanemu dalej „podatkiem”, podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, tytułem m.in. darowizny.

Zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy w brzmieniu sprzed nowelizacji, w przypadku nabycia budynku mieszkalnego lub jego części, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego oraz wynikających z przydziału spółdzielni mieszkaniowych: prawa do domu jednorodzinnego lub prawa do lokalu w małym domu mieszkalnym w drodze spadku lub darowizny przez osoby zaliczane do I grupy podatkowej - nie wlicza się do podstawy opodatkowania ich wartości do łącznej wysokości nieprzekraczającej 110 m2 powierzchni użytkowej budynku lub lokalu.

Stosownie do art. 16 ust. 2 powołanej ustawy ulga, o której mowa wyżej, przysługuje osobom, które łącznie spełniają następujące warunki: nabywca jest obywatelem polskim lub ma miejsce stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; nie są właścicielami innego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, bądź będąc nimi przeniosą własność budynku lub lokalu na rzecz zstępnych, Skarbu Państwa lub gminy; nie dysponują spółdzielczym lokatorskim prawem do lokalu lub nie są właścicielami spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego oraz wynikających z przydziału spółdzielni mieszkaniowych: prawa do domu jednorodzinnego lub prawa do lokalu w małym domu mieszkalnym, a w razie dysponowania tymi prawami przekażą je zstępnym lub przekażą do dyspozycji spółdzielni, w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia zeznania podatkowego; nie są najemcami lokalu lub budynku lub będąc nimi rozwiążą umowę najmu; będą zamieszkiwać w nabytym lokalu lub budynku przez 5 lat: od dnia złożenia zeznania podatkowego – jeżeli w chwili złożenia zeznania nabywca mieszka w nabytym lokalu lub budynku, od dnia zamieszkania w nabytym lokalu lub budynku - jeżeli nabywca zamieszka w ciągu roku od dnia złożenia zeznania podatkowego.

Jak wynika z powołanych powyżej przepisów, jednym z warunków skorzystania z ulgi mieszkaniowej jest wymóg związany z faktycznym zamieszkiwaniem w nabytym budynku lub lokalu mieszkalnym przez okres co najmniej 5 lat od dnia określonego warunkiem cytowanego wyżej przepisu art. 16 ust. 2 pkt 5 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Termin 5-letni jest zatem uzależniony od daty złożenia zeznania. Jednakże, w przypadku umowy darowizny sporządzonej w formie aktu notarialnego, obliczenia należnego podatku dokonuje notariusz. Terminy określone w tym przepisie art. 16 ust. 2 pkt 5 ustawy o podatku od spadku i darowizn należy liczyć od dnia sporządzenia aktu notarialnego.

Złożenie bowiem przez obdarowanego oświadczenia do aktu notarialnego jest równoznaczne ze złożeniem zeznania podatkowego, skoro przepisy nie zawierają wymogu składania zeznania podatkowego w tych sytuacjach. Z przedstawionego we wniosku zdarzenia przyszłego wynika, iż Wnioskodawczyni otrzymała w dniu 06 lipca 2004 r. w formie umowy darowizny mieszkanie od dziadka. W powyższym przypadku została zastosowana ulga z tytułu zamieszkiwania zgodnie z art. 16 ustawy, gdyż Wnioskodawczyni zobowiązała się mieszkać w mieszkaniu przez 5 lat. Okres 5 letni mija 06 lipca 2009 r. Wnioskodawczyni z uwagi na stan zdrowia dziecka zamierza mieszkanie sprzedać i przeprowadzić się do męża na wieś.

Reasumując stwierdza się, iż pięcioletni termin, określony w art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn, po którym może Pani dokonać sprzedaży mieszkania upływa z dniem 06 lipca 2009 r. A zatem zbywając mieszkanie po tym dniu nie utraci Pani prawa do ulgi, gdyż zobowiązanie wygaśnie. Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji. Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem.

Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu – do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.).

Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach – art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy). Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje i akapity, linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.