Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 1a ust. 1 ustawa o CITWyczyść filtry

10 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Interpretacja indywidualna z 21 listopada 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.561.2025.1.DK w części prawidłowe

    TezaUstalenie czy Spółki będące stronami umowy o utworzeniu PGK będą uprawione na podstawie art. 1a ust. 9 ustawy o CIT do przedłużenia funkcjonowania PGK po upływie okresu obowiązywania umowy o utworzeniu PGK (tj. 3 lat podatkowych) na mocy zmiany umowy o utworzeniu PGK o dowolnie wybrany okres, tj. kolejny rok…

    EUREKA, aktualna
  2. Interpretacja indywidualna z 29 października 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.538.2025.2.DK nieprawidłowe

    TezaUtworzenie podatkowej grupy kapitałowej przez A., B. i C. (działające poprzez Oddział), o której mowa w art. 1a ustawy o CIT w ten sposób, że C. (działająca poprzez Oddział) będzie spółką dominującą oraz utworzenie podatkowej grupy kapitałowej bez udziału C przez upoważnione A. i B. w ten sposób, że B. będzie spółką dominującą.

    EUREKA, aktualna
  3. Interpretacja indywidualna z 1 października 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.437.2025.3.DK prawidłowe

    TezaPodział spółki dominującej w PGK oraz wydzielenie części ZCP bez udziałów do Spółki poza PGK.

    EUREKA, aktualna
  4. Interpretacja indywidualna z 22 września 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.436.2025.3.DK nieprawidłowe

    TezaCzy prawidłowe jest stanowisko Wnioskodawcy, że dokonanie podziału przez wydzielenie ZCP z A. SA do innej spółki, niewchodzącej w skład PGK X., nie spowoduje utraty przez PGK X. statusu podatnika podatku dochodowego od osób prawych?

    EUREKA, aktualna
  5. Interpretacja indywidualna z 22 września 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.435.2025.2.PK nieprawidłowe

    TezaUtrata przez PGK statusu podatnika podatku dochodowego od osób prawych.

    EUREKA, aktualna
  6. Interpretacja indywidualna z 22 września 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.434.2025.2.PK nieprawidłowe

    TezaUtrata przez PGK statusu podatnika podatku dochodowego od osób prawych.

    EUREKA, aktualna
  7. Interpretacja indywidualna z 15 maja 2025 r., 0111-KDIB1-1.4010.127.2025.1.SG prawidłowe

    TezaUstalenia: - czy w przedstawionym powyżej stanie faktycznym PGK jest zobowiązana do stosowania przepisu art. 24ca ust. 1 ustawy o CIT w okresie 2022–2024 w związku z art. 24ca ust. 14 pkt 1 ustawy o CIT? (pytanie ostatecznie przeformułowane w uzupełnieniu wniosku z 12 maja 2025 r.), - czy dokonując kalkulacji straty…

    EUREKA, aktualna
  8. Interpretacja indywidualna z 9 kwietnia 2025 r., 0111-KDIB2-1.4010.94.2025.1.AR nieprawidłowe

    TezaUstalenie, czy w przypadku dokonania dobrowolnego umorzenia udziałów (akcji) za wynagrodzeniem, PGK będzie uprawniona, na podstawie art. 7a ust. 1 ustawy o CIT, do rozpoznania straty podatkowej w dochodzie z zysków kapitałowych, stanowiącej nadwyżkę sumy kosztów poniesionych uprzednio na objęcie lub nabycie udziałów…

    EUREKA, aktualna
  9. Interpretacja indywidualna z 17 marca 2025 r., 0111-KDIB1-3.4010.136.2021.14.JKU prawidłowe

    TezaPGK będzie uprawniona do odliczenia od podstawy opodatkowania na podstawie art. 18d ust. 1 ustawy o CIT kosztów kwalifikowanych rozliczanych w ramach ulgi badawczo-rozwojowej poniesionych przez Z do wysokości kwoty dochodu uzyskanego przez PGK, a kwota odliczenia nie będzie limitowana kwotą dochodu osiągniętego przez Z.

    EUREKA, aktualna
  10. Interpretacja indywidualna z 13 marca 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.106.2025.1.JF nieprawidłowe

    TezaUstalenie, czy Wnioskodawca będzie uprawniony do odliczenia od swojego dochodu nierozliczonej straty powstałej w okresie poprzedzającym przystąpienie do PGK z zastrzeżeniem, iż do okresu następujących po sobie pięciu lat podatkowych w których przysługuje prawo do odliczenia straty od dochodu, nie wlicza się poszczególnych lat podatkowych PGK.

    EUREKA, aktualna