Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 26 ust. 7a ustawa o CITWyczyść filtry

10 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Interpretacja indywidualna z 23 października 2025 r., 0111-KDIB1-2.4010.379.2025.1.ANK nieprawidłowe

    TezaSkuteczności złożenia oświadczenia WH-OSC.

    EUREKA, aktualna
  2. Zmiana interpretacji indywidualnej z 10 października 2025 r., DOP12.8221.12.2025 nieprawidłowe

    TezaOświadczenie, które zostało złożone przed miesiącem, w którym skumulowana kwota wypłaconych w roku podatkowym na rzecz danego podmiotu odsetek przekroczyła limit określony w art. 26 ust. 2e ustawy o CIT, nie może zostać uznane za skuteczne w rozumieniu przepisów art. 26 ust. 7a-7c ustawy o CIT.

    EUREKA, aktualna
  3. Zmiana interpretacji indywidualnej z 4 października 2025 r., DOP12.8221.3.2025 nieprawidłowe

    TezaZłożenie oświadczenia WH-OSC przed miesiącem, w którym skumulowana kwota wypłaconych w roku podatkowym na rzecz danego podmiotu odsetek przekroczyła limit określony w art. 26 ust. 2e ustawy o CIT, jego skuteczność w rozumieniu przepisów art. 26 ust. 7a-7c ustawy o CIT, oraz podstawa do zwolnienia Wnioskodawcy z obowiązku stosowania przepisu art. 26 ust. 2e ustawy o CIT.

    EUREKA, aktualna
  4. Interpretacja indywidualna z 24 kwietnia 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.159.2025.2.AZ nieprawidłowe

    TezaUstalenie, czy Wnioskodawca jest uprawniony do złożenia korekty Oświadczenia w zakresie informacji zawartych w rubryce pt. „Dane podatnika”, co nie wpływa negatywnie na zwolnienie Spółki z obowiązku stosowania przepisu art. 26 ust. 2e ustawy o CIT.

    EUREKA, aktualna
  5. Interpretacja indywidualna z 17 kwietnia 2025 r., 0111-KDIB1-2.4010.76.2025.2.DK w części prawidłowe

    TezaSpółka działając na podstawie art. 26 ust. 7a pkt 2 Ustawy o CIT powinna dokonać weryfikacji warunków zastosowania stawki podatku u źródła wynikającej z art. 10 ust. 2 UPO w stosunku do niemieckich Funduszów, natomiast w stosunku do planowanej wypłaty zysku Spółka będzie uprawniona do zastosowania 15% stawki podatku u źródła wynikającej z art. 10 ust. 2 lit. b UPO.

    EUREKA, aktualna
  6. Interpretacja indywidualna z 14 marca 2025 r., 0111-KDIB1-2.4010.742.2024.2.AW w części prawidłowe

    TezaZwolnienie na podstawie art. 21 ust. 3 wynagrodzenia za Najem Wagonów i Odsetki od pożyczki. Złożenie oświadczenia, o którym mowa w art. 26 ust. 7a w celu zastosowania zwolnienia. Uznanie wagonów za urządzenie przemysłowe wyłączone z opodatkowania na podstawie rozporządzenia MF z 28.12.2022 r.

    EUREKA, aktualna
  7. Interpretacja indywidualna z 7 marca 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.471.2019.13.S/KS prawidłowe

    TezaKwalifikacja wypłacanych kontrahentowi zagranicznemu należności do „zysków przedsiębiorstwa” w rozumieniu art. 7 umowy polsko-irlandzkiej oraz spełnienie przesłanek wynikających z art. 26 ust. 7a ustawu o CIT w zw. z art. 28b ust. 4 pkt 4-6 ustawy o CIT i możliwości niepobrania podatku.

    EUREKA, aktualna
  8. Interpretacja indywidualna z 7 marca 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.473.2019.13.MR/S/JF prawidłowe

    TezaPobór podatku u źródła, w tym kwalifikacji wypłacanych kontrahentowi zagranicznemu należności do „zysków przedsiębiorstwa” w rozumieniu art. 7 umowy polsko-irlandzkiej.

    EUREKA, aktualna
  9. Interpretacja indywidualna z 3 marca 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.464.2019.14.PK prawidłowe

    TezaPobór podatku u źródła, w tym kwalifikacji wypłacanych kontrahentowi zagranicznemu należności do „zysków przedsiębiorstwa”.

    EUREKA, aktualna
  10. Interpretacja indywidualna z 11 lutego 2025 r., 0114-KDIP2-1.4010.30.2025.1.JF prawidłowe

    TezaUstalenia, czy zmiana adresu biura Dostawcy w ciągu roku podatkowego nie powoduje utraty ważności certyfikatu rezydencji Dostawcy, który to certyfikat rezydencji zostanie wydany na rok podatkowy, w trakcie którego będzie miała miejsce zmiana adresu biura.

    EUREKA, aktualna