Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 101 Kodeks rodzinny i opiekuńczyWyczyść filtry

4 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Postanowienie SR w Ciechanowie z 23 kwietnia 2026 r., III Nsm 413/25

    …Zgodnie z art. 101 § 1 k.r.o. rodzice zobowiązani do sprawowania z należytą starannością zarząd majątkiem dziecka pozostającego pod ich władzą rodzicielką, a według § 3 w/w artykułu, bez zezwolenia sądu opiekuńczego nie mogą oni dokonywać czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka.

    SAOS
  2. Wyrok SO w Olsztynie z 22 kwietnia 2026 r., IX Ca 196/26

    …czynności przekraczających zwykły zarząd bez zgody sądu ( art. 101 § 3 k.r.o. ). Jak wskazano w komentowanym materiale, odrzuca się rozszerzające rozumienie „ważniejszych spraw”, obejmujące także niektóre czynności zwykłego zarządu, ze względu na potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa obrotu prawnego.

    SAOS
  3. Uzasadnienie SR w Świnoujściu z 16 kwietnia 2026 r., I C 603/25

    …Stosownie bowiem do treści art. 101 § 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego rodzice nie mogą bez zezwolenia sądu opiekuńczego albo w przypadkach wskazanych w art. 640¹ kpc sądu spadku dokonywać czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu ani wyrażać zgody na dokonywanie takich czynności przez dziecko.

    SAOS
  4. Postanowienie SR w Grudziądzu z 13 marca 2026 r., I Ns 1079/25

    …Z kolei zgodnie z art. 101 § 4 k.r.o. , jeżeli dziecko jest powołane do dziedziczenia wskutek uprzedniego odrzucenia spadku przez rodzica, odrzucenie spadku w imieniu dziecka przez rodzica, działającego za zgodą drugiego z rodziców, bądź wspólnie z nim, co do zasady nie wymaga uprzedniego zezwolenia sądu opiekuńczego…

    SAOS