Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 4 ustawa o podatku od spadków i darowiznWyczyść filtry

4 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok NSA w Warszawie (przed reformą) z 23 listopada 1994 r., III SA 389/94 za stroną

    TezaMałoletni spadkobierca może korzystać ze zwolnienia od podatku przewidzianego w art. 4 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn /Dz.U. nr 45 poz. 207 ze zm./, jeżeli dopełnione zostaną wymogi w tym przepisie wymienione; do złożenia w imieniu małoletniego oświadczenia o dalszym prowadzeniu zakładu przez okres co najmniej 5 lat uprawnieni są jego przedstawiciele ustawowi.

    CBOSA
  2. Wyrok NSA oz. we Wrocławiu z 11 maja 1994 r., SA/Wr 1192/93

    TezaW razie nabycia zakładu w drodze spadkobrania przez kilka osób i prowadzenia zakładu przez jedną z nich od daty przyjęcia spadku przez wszystkich spadkobierców i braku z ich strony oświadczeń, że nie zamierzają uczestniczyć w prowadzeniu zakładu oraz niedokonania działu spadku, spełnienie wspomnianego warunku przez…

    CBOSA
  3. Wyrok NSA w Warszawie (przed reformą) z 18 marca 1994 r., III SA 1325/93

    Teza1. Jeżeli darowana nieruchomość nie stanowi gospodarstwa rolnego w rozumieniu art. 55[3] Kc ani też nie jest częścią takiego gospodarstwa, to nabycie takiej nieruchomości nie daje podstaw do zwolnienia od podatku od spadków i darowizn /art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn…

    CBOSA
  4. Wyrok NSA oz. w Poznaniu z 22 lutego 1994 r., SA/Po 3190/93 za organem

    Teza1. Nabycie prawa majątkowego /praw autorskich/ w drodze spadku nie jest tożsame - w świetle prawa podatkowego - z realizacją tego prawa i uzyskiwaniem z niego przychodu. 2. Prawo autorskie, jako prawo majątkowe określone w art. 18 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych /Dz.U. nr 80 poz.…

    CBOSA