Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 4 ustawa o podatku od spadków i darowizn

1 323 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Interpretacja indywidualna z 17 listopada 2009 r., IBPBII/1/436-225/09/MCZ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawca powinien zapłacić podatek od umowy cesji praw udziału w mieszkaniu, która faktycznie była umową darowizny ojca na rzecz syna?

    EUREKA, aktualna
  2. Interpretacja indywidualna z 4 listopada 2009 r., IPPB2/436-341/09-4/MZ prawidłowe

    TezaNależy stwierdzić, iż jeżeli wskazana we wniosku czynność stanowi darowiznę, Wnioskodawczyni może skorzystać ze zwolnienia zawartego w art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn, o ile jako obdarowana, spełni wszystkie wymienione w tym przepisie warunki.

    EUREKA, aktualna
  3. Interpretacja indywidualna z 29 października 2009 r., IPPB2/436-301/09-2/MS prawidłowe

    Tezadarowizna od matki udziału w lokalu mieszkalnym będzie korzystać ze zwolnienia od podatku na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn.

    EUREKA, aktualna
  4. Interpretacja indywidualna z 27 października 2009 r., IBPBII/1/436-209/09/AŻ nieprawidłowe

    TezaCzy przekazanie (wpłata) do masy upadłości zachowku przez spadkobierczynię jest objęte zwolnieniem z podatku od spadków na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn, jeżeli nabycie zachowku zostanie zgłoszone przez syndyka masy upadłości właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego?

    EUREKA, aktualna
  5. Wyrok WSA w Poznaniu z 21 października 2009 r., III SA/Po 671/09 za organem

    …W myśl art. 4 a ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nabycie w drodze dziedziczenia własności rzeczy lub praw majątkowych m.in. przez rodzeństwo jest zwolnione od podatku jeżeli zgłoszą oni nabycie tych praw właściwemu organowi w terminie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu…

    CBOSA
  6. Wyrok WSA w Poznaniu z 15 października 2009 r., III SA/Po 300/09 za organem

    Sentencja Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym : Przewodniczący Sędzia NSA Maria Lorych-Olszanowska Sędziowie WSA Barbara Koś (spr.) WSA Marzenna Kosewska Protokolant: st. sekr. sąd. Barbara Dropek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 października 2009 r. przy udziale sprawy ze skargi H.…

    CBOSA
  7. Interpretacja indywidualna z 7 października 2009 r., ILPB2/436-124/09-2/TR prawidłowe

    TezaPodatek od spadków i darowizn w zakresie zwolnienia podmiotowego

    EUREKA, aktualna
  8. Wyrok WSA w Szczecinie z 7 października 2009 r., I SA/Sz 480/09 za organem

    …Organ podatkowy I instancji ocenił, że w sprawie ma zastosowania art. 4 a ust. 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn (w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2008 r.), bowiem strona złożyła zeznanie podatkowe po upływie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

    CBOSA
  9. Wyrok WSA w Szczecinie z 7 października 2009 r., I SA/Sz 479/09 za organem

    …Organ podatkowy I instancji ocenił, że w sprawie ma zastosowania art. 4 a ust. 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn (w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2008 r.), bowiem strona złożyła zeznanie podatkowe po upływie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

    CBOSA
  10. Wyrok WSA w Szczecinie z 7 października 2009 r., I SA/Sz 481/09 za organem

    …Organ podatkowy I instancji ocenił, że w sprawie ma zastosowania art. 4 a ust. 3 ustawy o podatku od spadków i darowizn (w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2008 r.), bowiem strona złożyła zeznanie podatkowe po upływie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

    CBOSA
  11. Wyrok WSA w Krakowie z 2 października 2009 r., I SA/Kr 394/09 za organem

    …i ciężarów spadku, kwoty zwolnionej z podatku zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 28 lipca 1983 roku o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 1983 r., nr 45, poz. 207 z późn. zm.) oraz kwoty wolnej od podatku zgodnie z art. 9 i 14 wyżej wymienionej ustawy ustalił wysokość zobowiązania podatkowego z tytułu…

    CBOSA
  12. Interpretacja indywidualna z 1 października 2009 r., ITPB2/436-111/09/IL prawidłowe

    TezaCzy środki pieniężne przekazane przez matkę w drodze darowizny będą zwolnione od podatku od spadków i darowizn?

    EUREKA, aktualna
  13. Wyrok WSA w Poznaniu z 1 października 2009 r., III SA/Po 407/09 za stroną

    …ustępu 2 i 3. W myśl ust. 2 tego artykułu przepis art. 4 ust. 4 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, ma zastosowanie również do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych, które nastąpiło po dniu 12 maja 2006 r.. Przywołany przepis art. 4 ust. 4…

    CBOSA
  14. Interpretacja indywidualna z 25 września 2009 r., IBPBII/1/436-165/09/MCZ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawca podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn w związku z uzyskanym, w trybie sądowego uzgodnienia treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym orzeczeniem, że jego udział w nieruchomości jest większy niż wynika to z błędnego zapisu w księdze wieczystej?

    EUREKA, aktualna
  15. Interpretacja indywidualna z 25 września 2009 r., IBPBII/1/436-163/09/MCZ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawczyni podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn w związku z uzyskanym, w trybie sądowego uzgodnienia treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym orzeczeniem, że jej udział w nieruchomości jest większy niż wynika to z błędnego zapisu w księdze wieczystej?

    EUREKA, aktualna
  16. Interpretacja indywidualna z 24 września 2009 r., IBPBII/1/436-166/09/AŻ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawca podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn w związku z uzyskanym, w trybie sądowego uzgodnienia treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym orzeczeniem, że jego udział w nieruchomości jest większy niż wynika to z błędnego zapisu w księdze wieczystej?

    EUREKA, aktualna
  17. Interpretacja indywidualna z 24 września 2009 r., IBPBII/1/436-164/09/MCZ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawczyni podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn w związku z uzyskanym, w trybie sądowego uzgodnienia treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym orzeczeniem, że jej udział w nieruchomości jest większy niż wynika to z błędnego zapisu w księdze wieczystej?

    EUREKA, aktualna
  18. Interpretacja indywidualna z 21 września 2009 r., IPPB2/436-252/09-2/AF prawidłowe

    TezaWnioskodawczyni nabyła w drodze dziedziczenia po rodzicach gospodarstwo rolne. Rodzice Wnioskodawczyni zmarli w 2008 roku. Uprawomocnienie postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku nastąpiło na początku 2009 r. Wnioskodawczyni z tytułu nabytego spadku skorzystała ze zwolnienia, o którym mowa w art. 4a ust. 1…

    EUREKA, aktualna
  19. Interpretacja indywidualna z 21 września 2009 r., IBPBII/1/436-167/09/AŻ prawidłowe

    TezaCzy wnioskodawca podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn w związku z uzyskanym, w trybie sądowego uzgodnienia treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym orzeczeniem, że jego udział w nieruchomości jest większy niż wynika to z błędnego zapisu w księdze wieczystej?

    EUREKA, aktualna
  20. Interpretacja indywidualna z 18 września 2009 r., ILPB2/436-111/09-2/MK nieprawidłowe

    TezaCzy od nabycia spadku po zmarłym w 2003 r. dziadku oraz zmarłej w 2008 r. babci Zainteresowany będzie zobowiązany zapłacić podatek od spadków i darowizn?

    EUREKA, aktualna