Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 4a ustawa o podatku od spadków i darowiznWyczyść filtry

4 dokumenty

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok WSA w Poznaniu z 19 grudnia 2007 r., I SA/Po 1556/07 za stroną

    …Według art. 4a ust.1 znowelizowanej ustawy o podatku od spadku i darowizn zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma, macochę, jeżeli spełnią wymienione w tym przepisie warunki, m.inn zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw…

    CBOSA
  2. Wyrok WSA w Warszawie z 19 grudnia 2007 r., III SA/Wa 1375/07 za organem

    …ww. decyzji i umorzenie postępowania w sprawie w związku z art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn. Dowodził, iż przepis ten ma zastosowanie w sprawie, ponieważ zgodnie z art. 6 pkt 2 ww. ustawy przy nabyciu z polecenia testamentowego obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wykonania tego zapisu, co miało miejsce…

    CBOSA
  3. Wyrok WSA w Bydgoszczy z 3 grudnia 2007 r., I SA/Bd 658/07 za stroną

    …jest od podatku od spadków i darowizn na podstawie art. 4a ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2004 r. Nr 142, poz. 1514 ze zm.). Interpretacji tego zagadnienia należało dokonać w kontekście przepisu przejściowego art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o…

    CBOSA
  4. Wyrok WSA w Bydgoszczy z 22 listopada 2007 r., I SA/Bd 675/07 za organem

    Tezatermin do zgłoszenia darowizny określony w art. 4a ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. Nr 142, poz. 1514 ze zm.), nie może być przywrócony w oparciu o art. 162 § 1-3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) z uwagi na fakt, iż…

    CBOSA