Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 9 ustawa o podatku od spadków i darowiznWyczyść filtry

5 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Interpretacja indywidualna z 18 listopada 2019 r., 0111-KDIB4.4015.103.2019.2.MD nieprawidłowe

    TezaNabycie działki od teściów o wartości poniżej kwoty wolnej od każdego z darczyńców

    EUREKA, aktualna
  2. Wyrok WSA w Rzeszowie z 4 lipca 2019 r., I SA/Rz 1028/18 za stroną

    …Podatek ustalono uwzględniając kwotę wolną od podatku w wysokości 9.637 zł, zgodnie z art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2009r., Nr 93, poz. 768 ze zm.; dalej: u.p.s.d.) w związku z zaliczeniem spadkobiercy do I grupy podatkowej (art. 14 ust. 3 pkt 1 u.p.s.d.).

    CBOSA
  3. Wyrok WSA w Poznaniu z 13 marca 2019 r., I SA/Po 57/19 za stroną

    …wyłączono kwotę wolną od podatku stosownie do treści art. 9 ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn, tj. w przypadku osoby zaliczanej do grupy podatkowej Grupa 1, kwotę 9.637,00 zł. Wobec tego, organ w następujący sposób obliczył zobowiązanie podatkowe skarżącej: (wartość nabytego udziału) [...] zł - (długi,…

    CBOSA
  4. Wyrok WSA w Poznaniu z 13 marca 2019 r., I SA/Po 56/19 za stroną

    …wyłączono kwotę wolną od podatku stosownie do treści art. 9 ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn, tj. w przypadku osoby zaliczanej do grupy podatkowej Grupa 1, kwotę 9.637,00 zł. Wobec tego, organ w następujący sposób obliczył zobowiązanie podatkowe skarżącej: (wartość nabytego udziału) [...] zł - (długi,…

    CBOSA
  5. Interpretacja indywidualna z 4 lutego 2019 r., 0111-KDIB4.4015.158.2018.2.DK nieprawidłowe

    Teza1. Czy po przejęciu spadku, Wnioskodawca ma złożyć za matkę zeznanie podatkowe na formularzu SD-3, czy też urząd skarbowy samodzielnie naliczy wysokość zobowiązania podatkowego dla matki Wnioskodawcy wraz z należnymi odsetkami ? 2. Czy Wnioskodawca może się ubiegać o ewentualne zwolnienie z płatności odsetek od…

    EUREKA, aktualna