Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 9 ustawa o podatku od spadków i darowizn

345 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok WSA w Rzeszowie z 10 listopada 2009 r., I SA/Rz 637/09 za stroną

    …Spór w niniejszej sprawie sprowadza się w zasadzie do interpretacji prawa materialnego w postaci art. 9 ust. 4 wyżej cyt. ustawy o podatku od spadków i darowizn. Powyższy przepis stanowi, że jeżeli nabywca nie podał wartości nabytych rzeczy i prawa majątkowych lub wartość podana przez nabywcę według oceny Naczelnika…

    CBOSA
  2. Interpretacja indywidualna z 20 października 2009 r., IPPB2/436-287/09-4/MS prawidłowe

    TezaStwierdzić należy, iż w odniesieniu do zdarzenia przyszłego przedstawionego we wniosku, tj. wpłat na konto, które otrzyma Wnioskodawczyni od znajomych oraz osób obcych, dolicza się darowizny mające wpływ na określenie podstawy opodatkowania. Nie będą podlegały opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn wyłącznie…

    EUREKA, aktualna
  3. Wyrok WSA w Gdańsku z 8 października 2009 r., I SA/Gd 266/09 za organem

    Sentencja Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Elżbieta Rischka, Sędziowie Sędzia NSA Małgorzata Tomaszewska, Sędzia WSA Ewa Wojtynowska (spr.), Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Maria Flisikowska, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 8 października…

    CBOSA
  4. Wyrok WSA w Gliwicach z 22 września 2009 r., I SA/Gl 310/09 za stroną

    …Przywołał treść art. 9 ust. 4 ustawy o podatku od spadków i darowizn stwierdzając, że w rozpatrywanej sprawie zbywcą użytkowania niewątpliwie nie był obdarowany czyli syn podatnika lecz darczyńca czyli teściowa. Ponieważ strona nie należała do osób wymienionych w art. 4a cytowanej ustawy, nie było możliwości…

    CBOSA
  5. Interpretacja indywidualna z 16 lipca 2009 r., IPPB2/436-135/09-2/MZ nieprawidłowe

    TezaPonieważ 50% udziałów w nieruchomości równe jest połowie kredytu, który pozostał do spłaty, to czy powstaje obowiązek uiszczenia podatku od spadków i darowizn z tytułu nieodpłatnego zniesienia współwłasności? A jeśli tak, to w jakiej wysokości?

    EUREKA, aktualna
  6. Interpretacja indywidualna z 10 lipca 2009 r., IPPB2/436-133/09-2/AF prawidłowe

    TezaCzy będzie potrzeba płacenia podatku od darowizny otrzymanej od ojczyma, jeżeli Wnioskodawczyni jest cudzoziemką?

    EUREKA, aktualna
  7. Interpretacja indywidualna z 25 czerwca 2009 r., IPPB2/436-117/09-2/AF prawidłowe

    TezaCzy prawidłowym jest działanie polegające na zwolnieniu z podatku od spadków i darowizn nabycia przez Wnioskodawczynię praw majątkowych wynikających z umowy we wspólnym przedsięwzięciu gospodarczym od córki?

    EUREKA, aktualna
  8. Wyrok WSA w Olsztynie z 27 maja 2009 r., I SA/Ol 248/08 za organem

    …98.000 zł oraz o kwotę wolną od podatku wynikającą z art. 9 ust. 1 ustawy, w wysokości 9.637 zł. W związku ze złożonym odwołaniem, Dyrektor Izby Skarbowej uchylił w całości decyzję organu I instancji i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia.

    CBOSA
  9. Interpretacja indywidualna z 14 maja 2009 r., ITPB2/436-22/09/PS prawidłowe

    TezaCzy do darowizny środków pieniężnych w podanym stanie faktycznym ma zastosowanie zwolnienie wynikające z art. 4a ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn?

    EUREKA, aktualna
  10. Interpretacja indywidualna z 1 kwietnia 2009 r., IPPB2/436-17/09-2/AF prawidłowe

    TezaUmowa darowizny środków pieniężnych zawarta między ojcem Wnioskodawcy, jako darczyńcą, a Wnioskodawcą, jako obdarowanym, dotycząca kwoty pieniężnej darowanej uprzednio ojcu Wnioskodawcy przez jego siostrę, będzie korzystała ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn, po spełnieniu warunków…

    EUREKA, aktualna
  11. Interpretacja indywidualna z 30 marca 2009 r., IPPB2/436-8/09-2/AF prawidłowe

    TezaIle Wnioskodawczyni powinna zapłacić podatku, gdyby był liczony od pełnej kwoty zachowku? Czy Wnioskodawczyni może płacić podatek od kwoty, którą faktycznie otrzymała – na koniec roku?

    EUREKA, aktualna
  12. Interpretacja indywidualna z 17 marca 2009 r., IPPB2/436-490/08-2/AF prawidłowe

    Tezadarowizna wierzytelności z tytułu pożyczek pieniężnych, których mąż udzielił spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, wraz z niewypłaconymi odsetkami od tych pożyczek, naliczonymi do wyniku finansowego, lecz nienaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, jak również darowizna otrzymana po przekształceniu spółki z…

    EUREKA, aktualna
  13. Wyrok WSA w Poznaniu z 4 marca 2009 r., I SA/Po 42/09 za organem

    …ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo - kredytową lub przekazem pocztowym.

    CBOSA
  14. Wyrok WSA w Poznaniu z 4 marca 2009 r., I SA/Po 41/09 za organem

    …ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo - kredytową lub przekazem pocztowym.

    CBOSA
  15. Wyrok WSA w Poznaniu z 4 marca 2009 r., I SA/Po 40/09 za organem

    …ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo - kredytową lub przekazem pocztowym.

    CBOSA
  16. Wyrok WSA w Warszawie z 12 lutego 2009 r., III SA/Wa 2280/08 za stroną

    …Czy osobą, od której następuje nabycie, w rozumieniu art. 9 ust. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. Nr 142, poz. 1514 z 2004 r. t.j., dalej - u.p.s.d.), jest spółka komandytowa czy wspólnicy w tej spółce?

    CBOSA
  17. Interpretacja indywidualna z 22 stycznia 2009 r., IPPB2/436-404/08-4/AF prawidłowe

    Teza1.Czy środki pieniężne przekazane przez duńską fundację rodzinną na rzecz Wnioskodawcy po uzyskaniu w Polsce rezydencji podatkowej zostaną opodatkowane podatkiem od spadków i darowizn? 2.Czy środki pieniężne przekazane przez duńską fundację rodzinną na rzecz Wnioskodawcy po uzyskaniu w Polsce rezydencji podatkowej zostaną opodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych?

    EUREKA, aktualna
  18. Interpretacja indywidualna z 15 grudnia 2008 r., IPPB2/436-345/08-4/AF nieprawidłowe

    TezaCzy w przypadku Wnioskodawczyni jest ona zobowiązana do zgłaszania w Polsce otrzymania spadku? (zgłoszenie takie już nastąpiło na terenie Niemiec). Jeśli tak, to czy z racji przynależności do pierwszej grupy uprzywilejowanej (jako córka) należy się Wnioskodawczyni ulga podatkowa i na jakiej zasadzie?

    EUREKA, aktualna
  19. Wyrok WSA w Szczecinie z 5 listopada 2008 r., I SA/Sz 279/08 za organem

    …Końcowo, Dyrektor Izby Skarbowej zaliczając R. R. do I grupy podatkowej, na podstawie art. 9 ust. 1 pkt 1, art. 14 ust. 3 pkt 1, art. 15 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn, uwzględniając kwotę wolną od podatku 9.057 zł, od podstawy opodatkowania w kwocie [...] zł obliczył, według skali podatkowej…

    CBOSA
  20. Interpretacja indywidualna z 14 października 2008 r., IPPB2/436-276/08-2/AS nieprawidłowe

    TezaWnioskodawca skorzystał z ulgi z tytułu zamieszkiwania określonej w art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn, jest zobowiązany do zamieszkania w nabytym mieszkaniu w ciągu roku od dnia złożenia zeznania podatkowego. W przeciwnym wypadku Wnioskodawca nie spełni warunków wynikających z art. 16 ust. 2 pkt 5 lit. b…

    EUREKA, aktualna