Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Poznaniu z 7 lutego 2024 r., III AUa 1589/22
…Osoby takie podlegają też obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu ( art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 ). Obowiązkowo ww. ubezpieczeniom pracownicy podlegają od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku ( art. 13 pkt 1) . Sąd Okręgowy podkreślił, że w przypadku odwołującego się, kluczowe…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 7 lutego 2024 r., III AUa 352/23
…roku, nr (...) , wydaną na podstawie art. 6 ust. 1 pkt. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 38 ust. 1, art. 68 ust. 1 pkt 1 lit a Ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 22 §1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku – Kodeks pracy , stwierdził, że A. Ł. , jako pracownica…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 1 lutego 2024 r., III AUa 174/23
…Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych , obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczpospolitej Polskiej są pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 31 stycznia 2024 r., III AUa 737/22
…społecznym, - naruszenie art. 6 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 11 ust. 1 w związku z art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez uznanie, iż pracownik nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 stycznia 2024 r., VIII U 1061/23
…Zgodnie z treścią art.6 ust.1 punkt 1, art.8 ust.1 i art.11 ust.1 i art.12 ust.1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2023.0.1230), pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.
SAOS - Wyrok SA w Warszawie z 30 stycznia 2024 r., III AUa 2288/22
…- art. 83 ust. 1 pkt 1 i 2 w zw. z art. 68 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 2 i art. 14 ust. 1 , la, 2, 2a, art. 9 ust. 1 ew zw. z art. 36 ust. 3 i 5, art. 123 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 423) polegające na nieprawidłowej wykładni tych przepisów i na ich…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 stycznia 2024 r., VIII U 830/23
…Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1 i art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych Dz.U. z 2023 r. poz. 1230 t.j., pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 24 stycznia 2024 r., III AUa 1491/22
…zw. z art. 38 ust. 1, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1, art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. z 2020 r., poz. 266 ze zm.), art. 2, art. 8, art. 22 § 1 kodeksu pracy (Dz. U. z 2020 r., poz. 1320 ze zm.) stwierdził, że N. J. (1)…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 15 stycznia 2024 r., VIII U 1602/23
…Zgodnie z treścią art.6 ust.1 punkt 1, art.8 ust.1 i art.11 ust.1 i art.12 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2022 roku, poz.1099) pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj.…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 15 stycznia 2024 r., VIII U 627/20
…Zgodnie z treścią art.6 ust.1 punkt 1, art.8 ust.1 i art.11 ust.1 i art.12 ust.1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2023, poz.1230), pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 11 stycznia 2024 r., III AUa 98/23
…Ponadto w przepisach art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 wprowadzono obowiązkowe dla pracowników ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe. Zgodnie natomiast z treścią art. 13 pkt 1 cytowanej ustawy, obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne w okresach – od dnia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 11 stycznia 2024 r., VIII U 1621/22
…Zgodnie z treścią art.6 ust.1 punkt 1, art.8 ust.1 i art.11 ust.1 i art.12 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2022.1009 t.j.) pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 stycznia 2024 r., VIII U 1304/23
…Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1 i art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn. Dz.U. z 2023 r. poz. 1230), pracownicy, to jest osoby pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 stycznia 2024 r., VIII U 891/23
…Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2022 r. poz. 1009 t.j.), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym, chorobowym i wypadkowym – podlegają osoby fizyczne, które na obszarze…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 27 grudnia 2023 r., VIII U 2265/21
…Skarżonej decyzji zarzucono naruszenie: - art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 oraz 36 ust. 1-2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez bezpodstawne uznanie, iż wnioskodawczyni w okresie od 1 września 2020 r. do 30 września 2020 r. nie podlegała ubezpieczeniom/u…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 20 grudnia 2023 r., III AUa 747/22
…prawa materialnego tj. art. 6 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 11 ust. 1 i art. 12 ust. 1 oraz art. 13 pkt 1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( j.tDz.U z 2022 r., poz. 1009 ze zm.) w związku z art. 22 § 1 kodeksu pracy - poprzez niewłaściwe zastosowanie i uznanie przez Sąd, iż ubezpieczona…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 20 grudnia 2023 r., VII U 723/22
…Dlatego w jego ocenie na podstawie art. 6 ust 1 pkt. 1 i art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo podlega ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu. Zdaniem odwołującego twierdzenia organu rentowego, że jego celem było przeniesienia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 19 grudnia 2023 r., VIII U 1151/23
…Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2023 r. poz. 1230), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym, chorobowym i wypadkowym – podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 18 grudnia 2023 r., VIII U 2123/22
…Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 11 ust. 1 i art. 12 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.U. z 2023 r. poz. 1230), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym, chorobowym i wypadkowym – podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 15 grudnia 2023 r., VII U 482/22
…materialnego, tj. art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 22 § 1 kodeksu pracy w związku z art. 58 § 2 kodeksu cywilnego , poprzez ich nieprawidłowe zastosowanie polegające na bezprawnym stwierdzeniu, iż A. S. nie podlega ubezpieczeniu…
SAOS