Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 18 maja 2026 r., VIII U 4152/25
…Na wstępie rozważań przypomnieć należy, iż zgodnie z treścią art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2025 roku, poz. 1770) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1)…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 17 kwietnia 2026 r., VIII U 1132/24
…W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2025 r. poz. 1770) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1. podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa…
SAOS - Uzasadnienie SO w Kielcach z 15 kwietnia 2026 r., V U 2009/23
…Zgodnie z treścią art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2025 roku, poz. 197), renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 11 lutego 2026 r., III AUa 987/25
Sygn. akt III AUa 987/25 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 11 lutego 2026 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Marta Sawińska Protokolant: Emilia Wielgus po rozpoznaniu w dniu 11 lutego 2026 r. w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 17 grudnia 2025 r., III AUa 752/25
…ubezpieczeniu, zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt 3 w zw. z art. 21 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników z tytułu współpracy przy prowadzeniu działalności gospodarczej przez zmarłego i opłacenia z tego tytułu do systemu powszechnego (do ZUS) należnych składek przez następców prawnych zmarłego i związanej z tym…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 20 listopada 2025 r., III U 588/24SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 20 października 2025 r., VIII U 906/25
…W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2025 r. poz. 197) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1. podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 18 czerwca 2025 r., VIII U 2313/24
…5 lat w okresie 10 lat przed złożeniem wniosku (art. 21 ust. 2 pkt 5), a ponadto nie udowodnił okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat (art. 21 ust 9). Postanowieniem z dnia 10.10.2024 r organ rentowy sprostował omyłkę w decyzji z dnia 6.09.2024 r w zakresie określenia daty…
SAOS - Postanowienie TK z 26 lutego 2025 r., SK 23/20
…w punkcie 1, 3) art. 20 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 w związku z art. 21 ust. 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2016 r. poz. 277, ze zm.) z art. 2, art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, postanawia: umorzyć postępowanie. Orzeczenie zapadło większością głosów.
Portal orzeczeń TK - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 21 listopada 2024 r., VII U 510/23
WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 listopada 2024 r. Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Stachurska Protokolant: starszy sekretarz sądowy Anna Bańcerowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 listopada 2024 r.…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 6 listopada 2024 r., III AUa 754/23
…Sąd Okręgowy dokonując oceny prawnej przytoczył regulację prawną art. 21 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , wskazując przesłanki prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy oraz art. 21 ust. 5 ustawy definiując stopień niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym pozwalający na ustalenie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 8 października 2024 r., VIII U 1787/23
…że zmarły ojciec wnioskodawczyni nie spełniał warunku z art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , a nadto z przedłożonych dokumentów wynika, iż D. D. (2) nie spełniał także warunku z art. 21 ust.1 a ww. ustawy, ponieważ nie legitymuje się on okresem podlegania ubezpieczeniu emerytalno –…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 16 września 2024 r., VII U 783/23
…że spełnia warunki do przyznania renty rolniczej zgodnie z art. 21 ust. 1, 2, 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników , bowiem podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres wymagany w ust. 2 , jest trwale i całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym oraz całkowita niezdolność do pracy w…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 28 sierpnia 2024 r., VIII U 988/24
…wysokości renty rolniczej oraz odmówił U. T. na podstawie art. 21 ustawy z dnia 21.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2024 r., poz. 90) prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy od 20.05.2021 r. do 30.06.2023 r. wskazując, że pomimo tego, że podlegała ubezpieczeniu…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 maja 2024 r., VIII U 1619/23
…Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na podstawie art.21 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił G. P. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że została ona wydana w oparciu o orzeczenie komisji lekarskiej Kasy z dnia 28 lipca…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 18 marca 2024 r., VIII U 1734/22
…W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2024 r. poz. 90) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: 1. podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w…
SAOS - Wyrok WSA w Lublinie z 7 lutego 2024 r., II SA/Lu 1073/23 za organem
…Jak wynika bowiem z art. 21 ust. 5 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2023 r., poz. 208 ze zm.; dalej: u.u.s.r.), za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego…
CBOSA - Wyrok SO w Suwałkach z 1 lutego 2024 r., III U 601/23
…Obowiązujący przed dniem 2 maja 2004 r. art. 21 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. jedn. Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25) stanowił między innymi, że renta inwalidzka rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który jest długotrwale niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, jeżeli podlegał ubezpieczeniu…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 15 listopada 2023 r., III U 594/22
…ubiegająca się o prawo do renty rolniczej na podstawie art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2022r. poz. 933 ze zm.), jednak E. R. nie może być przyznana, gdyż Komisja Lekarska Kasy orzeczeniem z dnia 04.10.2022r. nie uznała jej za trwale lub okresowo całkowicie…
SAOS - Wyrok SO w Kaliszu z 5 września 2023 r., V U 563/23
…W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników , renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2; jest trwale lub…
SAOS