Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 22 stycznia 2026 r., VIII U 1155/25
…pkt 1 i ust. 3, art. 8 ust. 1,2 i2a , art. 17 ust. 1 i 3, art. 38 pkt. l ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2025 r. poz. 197), potwierdził podleganie ubezpieczeniu: I. wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu dla: K. R. (1) od dnia (...) II. emerytalno - rentowemu dla: K.…
SAOS - Wyrok SO w Gorzowie Wielkopolskim z 23 maja 2025 r., VI U 510/24
…miesięcznej, o której mowa w art. 17 ust. 4. Zgodnie z art. 38 pkt 1 i 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników przy ustalaniu podlegania ubezpieczeniu domniemywa się, że: 1) właściciel gruntów zaliczonych do użytków rolnych lub dzierżawca takich gruntów, jeżeli umowa dzierżawy jest potwierdzona przez wójta,…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 marca 2025 r., VIII U 810/24
…prawa materialnego, tj. art. 6 pkt 1, pkt 3 raz pkt 4, art. 38 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników , polegającą na stwierdzeniu w zaskarżonej decyzji, że M. C. (1) nie spełnia ustawowych przesłanek do podlegania rolniczemu systemowi ubezpieczeniowemu, podczas gdy spełnia i…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 27 grudnia 2023 r., VIII U 1179/23
Sygn. akt VIII U 1179/23 UZASADNIENIE Decyzją z dnia 23 maja 2023 roku (...) stwierdził, na podstawie art. 36 ust.1 pkt. 1, art. 4, 7 16, 38, 8 ust. 1, 2 i 2a oraz art. 17 ust.1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 208 z późn. zm.) stwierdził podleganie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 21 listopada 2023 r., VIII U 2311/22
…Społecznego na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 , art. 38, art. 6 art. 16 ustawy z dnia 20.12.1990 o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2022 poz 933 z póżn zm) stwierdził, niespełnianie przez S. S. warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników na wniosek na fundusz emerytalnorentowy.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 19 października 2023 r., III AUa 35/23
…udowodnić; 3. naruszenie art. 234 k.p.c. w zw. z art. 38 pkt. 1) ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników poprzez ich niezastosowanie, a w konsekwencji nieuwzględnienie przez Sąd I instancji, iż domniemanie prawne prowadzenia przez ubezpieczoną działalności rolniczej, o którym mowa w art. 38…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 21 września 2022 r., III AUa 213/21
…powoływać się na domniemanie wynikające z treści art. 38 ustawy bowiem takie domniemanie działa także na rzecz K. O. (2) , który stał się dzierżawcą przedmiotowej działki na podstawie umowy dzierżawy z dnia 30 maja 2017 r., a w umowie oświadczył, że z dniem 30 maja 2017 r. przystępuje do użytkowania gruntów objętych…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 12 kwietnia 2022 r., VII U 4675/19SAOS
- Wyrok SA w Poznaniu z 2 marca 2022 r., III AUa 1218/20SAOS
- Zarządzenie SO w Łodzi z 21 lipca 2021 r., VIII U 2322/20
…uzasadnia domniemanie prowadzenia działalności rolniczej ( art. 38 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ), bez względu na zakres tej działalności i rozmiar osiąganych z niej zysków. Przepis ten nie zawiera żadnych dodatkowych wymagań ani co do rozmiarów tej produkcji ani co do sposobu jej prowadzenia lub też co…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 9 czerwca 2021 r., III AUa 267/20SAOS
- Wyrok SA w Szczecinie z 8 grudnia 2020 r., III AUa 253/20
…Zgodnie zaś z art. 38 pkt 1 ustawy, przy ustalaniu podlegania ubezpieczeniu domniemywa się, że właściciel gruntów zaliczonych do użytków rolnych lub dzierżawca takich gruntów, jeżeli dzierżawa jest zarejestrowana w ewidencji gruntów i budynków, prowadzi działalność rolniczą na tych gruntach.
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 19 grudnia 2019 r., III AUa 353/19
…wydaną na podstawie art. 36, art. 6, art. 7, art. 16, art. 38, art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznemu rolników , stwierdził, że L. J. nie spełnia warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników jako rolnik od 1 lipca 2006r. W uzasadnieniu wskazał, że w postępowaniu przed…
SAOS - Wyrok SA w Katowicach z 9 października 2019 r., III AUa 443/19
…naruszenie przepisów art. 7 ust. 1, art.16 ust.l, art.38 ust.4, art.37 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2017 r. poz. 2336). Wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w całości i o oddalenie odwołania, względnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do…
SAOS - Wyrok SO w Rzeszowie z 1 października 2019 r., IV U 1574/19
…W tym miejscu należy wskazać na domniemanie zawarte w przepisie art. 38 pkt 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników sprowadzające się stwierdzenia, że posiadacz gruntów prowadzi działalność rolniczą, jak jednak powszechnie przyjmuje się w orzecznictwie ( np. wyrok SN z 30.11.2005r. I UK 59/05 M.P.Pr.
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 2 września 2019 r., III AUa 857/18
…przepisów postępowania, tj. art. 233 §1 k.p.c. w zw. z art. 38 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników poprzez błędne przyjęcie, że ubezpieczony nie zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, podczas gdy wydzierżawienie przez ubezpieczonego gospodarstwa rolnego stwarza domniemanie prawne, że dzierżawca gruntów…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 28 czerwca 2019 r., III AUa 843/18
…pkt 1 i 3, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1 oraz art. 38 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników . W konsekwencji tych zarzutów apelant wnosił o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez uwzględnienie odwołań i stwierdzenie podlegania J. K. (1) ubezpieczeniu społecznemu rolników:…
SAOS - Wyrok SO w Poznaniu z 22 maja 2019 r., VII U 52/19SAOS
- Wyrok SA w Białymstoku z 7 lutego 2019 r., III AUa 541/18
…wynikało z zaświadczenia Urzędu Gminy M. . Zatem zgodnie z art. 38 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników istniało domniemanie, że prowadził działalność rolniczą. Niemniej sam fakt braku co najmniej 30 lat podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu uniemożliwił przyznanie wnioskodawcy prawa do emerytury…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 27 listopada 2018 r., III AUa 253/18
…musi poprzedzać obalenie domniemań wynikających z art. 38 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników . Sąd Apelacyjny rozważył sprawę i uznał, że apelacja jest niezasadna. W ocenie Sądu Apelacyjnego, Sąd Okręgowy prawidłowo ustalił stan faktyczny w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, zaś w ramach…
SAOS