Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 22 października 2026 r., VIII U 2784/26
…3a, art. 5a, art. 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 17 ust. 1 i 3, art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2025 r. poz. 1770) stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie: I. ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego dla: 1) A. W. od…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 25 września 2026 r., VIII U 518/26
…art. 6, art. 8 ust. 1, 2 i 2a i art. 17 ust. 1 i 3 oraz art. 39 ust. 4 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2025 r. poz. 1770) stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w stosunku do Ł. H. ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie: ubezpieczenia…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 26 lutego 2026 r., VIII U 2026/25
…3a, art. 5a, art. 8 ust. 1, 2 i 2a i art. 17 ust. 1 i 3, art. 39 ust. 4, ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2024 r. poz. 90), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie: I. ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego dla B. X. od (...) do…
SAOS - Wyrok SO w Szczecinie z 18 marca 2025 r., VI U 1126/22
…art. 17 ust. 4 i 5 w związku z art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2022 r. poz. 933 z późn. zm.) stwierdził, że K. R. zobowiązany jest, począwszy od dnia 1 marca 2018 r., do opłacenia dodatkowej składki miesięcznej na ubezpieczenie…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 14 listopada 2024 r., VIII U 1304/24
…W myśl art. 39 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w razie zmiany stanu faktycznego lub stanu prawnego, na podstawie którego wydano decyzję o ustaleniu podlegania ubezpieczeniu, wydaje się nową decyzję w tej sprawie. Jeżeli jednak zmianie ulegnie jedynie wysokość miesięcznych składek, rolnikowi…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 3 września 2024 r., VIII U 1224/24
…W myśl art. 39 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w razie zmiany stanu faktycznego lub stanu prawnego, na podstawie którego wydano decyzję o ustaleniu podlegania ubezpieczeniu, wydaje się nową decyzję w tej sprawie. Jeżeli jednak zmianie ulegnie jedynie wysokość miesięcznych składek, rolnikowi…
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 28 sierpnia 2024 r., III AUa 18/24
…Natomiast przepis art. 39 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznemu rolników wskazuje, że w razie zmiany stanu faktycznego lub stanu prawnego, na podstawie którego wydano decyzję o ustaleniu podlegania ubezpieczeniu, wydaje się nową decyzję w tej sprawie.
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 14 sierpnia 2024 r., III AUa 907/23
…Natomiast przepis art. 39 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznemu rolników wskazuje, że w razie zmiany stanu faktycznego lub stanu prawnego, na podstawie którego wydano decyzję o ustaleniu podlegania ubezpieczeniu, wydaje się nową decyzję w tej sprawie.
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 12 lutego 2024 r., VIII U 869/23
UZASADNIENIE Decyzją z dnia 23 marca 2023, Prezes (...) , na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 39 ust. 4 oraz art. 5b ust. 1, art. 3a ust. 1 , art..7 ust. 1 i art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2022 r., poz. 933 z późn. zm.), adresowaną do J. R. (1) ,…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 7 lutego 2024 r., III AUa 1566/22
Sygn. akt III AUa 1566/22 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 lutego 2024 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Marta Sawińska Protokolant: Danuta Stachowiak po rozpoznaniu w dniu 7 lutego 2024 r. w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 19 października 2023 r., III AUa 35/23
Sygn. akt III AUa 35/23 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 października 2023 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Jolanta Hawryszko Protokolant: st. sekr. sąd. Katarzyna Hajko po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19…
SAOS - Wyrok SO w Sieradzu z 13 września 2023 r., IV U 297/23
…W stanach objętych dyspozycją art. 39 ust. 4 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników brak jest podstaw do stosowania - przez art. 52 ust. 1 tej ustawy - art. 83a ust. 1 lub 2 ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych . Artykuł 39 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym…
SAOS - Uzasadnienie SO w Łodzi z 13 lipca 2023 r., VIII U 2136/22
…7 i 8 ust. 1, 2 i 2a, art. 16 i 17 ust. 1 i 3, a także art. 39 ust. 4 ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 933) oraz art. 1a oraz art. 11 i 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE Nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji…
SAOS - Wyrok SO w Sieradzu z 21 czerwca 2023 r., IV U 200/23SAOS
- Uzasadnienie SO w Łodzi z 31 marca 2023 r., VIII U 77/23
…1 pkt 1, a także art. 8 ust. 1 i 2, art. 17 ust. 1 oraz art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2022 r., poz. 933 z późn. zm.) w związku z art. 4 ustawy z dnia 23 października 2014 roku o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 8 lutego 2022 r., VIII U 2664/21SAOS
- Wyrok SA w Lublinie z 4 lutego 2020 r., III AUa 983/18
…art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 5a ust. 1 oraz art. 39 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2017r. poz. 2336), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników P. R. jako domownika w gospodarstwie matki J. R. od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2002 r. oraz od 1…
SAOS - Wyrok SA w Szczecinie z 19 grudnia 2019 r., III AUa 353/19
…na podstawie art. 36, art. 6, art. 7, art. 16, art. 38, art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznemu rolników , stwierdził, że L. J. nie spełnia warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników jako rolnik od 1 lipca 2006r. W uzasadnieniu wskazał, że w postępowaniu przed Sądem…
SAOS - Zarządzenie SO w Łodzi z 6 września 2018 r., VIII U 1111/17
…2016 roku . Należy wskazać ,że zgodnie z treścią przepisu art.39.4 ustawy o u.s.r w razie zmiany stanu faktycznego lub stanu prawnego, na podstawie którego wydano decyzję o ustaleniu podlegania ubezpieczeniu, wydaje się nową decyzję w tej sprawie.
SAOS - Wyrok SA w Łodzi z 12 lipca 2018 r., III AUa 1198/17
…zaskarżonym decyzjom naruszenie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników - poprzez ich błędną interpretację i niewłaściwe zastosowanie, jak również naruszenie art. 11 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia…
SAOS