Orzeczenia i interpretacje
Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.
Wyszukiwanie zaawansowane
Operatory w polu wyszukiwania
Bez operatorów szukamy po znaczeniu słów, z odmianą; sygnaturę rozpoznajemy sami. Z operatorem wymagamy wszystkich pozostałych słów.
"urlop na żądanie"- dokładna fraza
"odmowa urlopu"~3- słowa najwyżej 3 wyrazy od siebie
odmowa OR przesunięcie- którekolwiek ze słów (także
LUB) -macierzyński- bez tego słowa (także
NIE macierzyński) podat*- słowa o tym początku: podatek, podatnik, podatkowy
VIII Pa 42/19- sygnatura, cała albo jej część
Operatory słowne tylko wielkimi literami: „nie” i „lub” pisane małymi to zwykłe słowa pytania.
- Wyrok SA w Szczecinie z 15 listopada 2023 r., III AUa 413/22
…na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 2, art. 5a oraz art. 8 ust. 1, 2, 2a i art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników wypadkowego, chorobowego, macierzyńskiego oraz emerytalno-rentowego E. T.…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 17 sierpnia 2023 r., III U 298/23
…art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 5b ust. 1 oraz art. 4 ust. 2, art. 8 ust. 1, 2, 2a i art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t. j. Dz.U. z 2023 r., poz. 208 ze zm.) stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników I. C. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego,…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 10 lipca 2018 r., III AUa 431/18
…wydaną na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 4 ust. 2 Ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2016 r., poz. 277 ze zm.) oraz art. 11 ust. 1, art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 23 kwietnia 2018 r., III AUa 39/18SAOS
- Wyrok SO w Olsztynie z 21 marca 2018 r., IV U 1500/17
…powołując się na art. 36 ust.1 pkt 1, art. 3 a ust. 1, art. 4 ust.2, art. 5a ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego, a także emerytalno-rentowego w stosunku do R. K.…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 13 grudnia 2017 r., III AUa 466/17
…2. naruszenie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 2, art. 6 pkt 1, art. 41b ust. 11 ustawy z dnia 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jedn. Dz.U. z 2013 r. poz. 1403 z późn. zm.), poprzez ich wadliwą interpretację i błędne przyjęcie, że odwołująca pozbyła się własności…
SAOS - Wyrok SO w Płocku z 19 września 2017 r., VI U 486/17
…Zaskarżoną decyzją z dnia 20.03.2017r. stosownie do art.6, art. 7 ust.l pkt 1, art. 16 ust. 1 pkt 1 , art. 4 ust. 2, art.8 ust.l i 2a, art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2016r. poz. 277 ze zmianami) rolnik został objęty z mocy ustawy ubezpieczeniem…
SAOS - Wyrok SO Warszawa-Praga w Warszawie z 24 listopada 2016 r., VII U 545/16
…Z uzasadnienia zaskarżonej decyzji wynika, że stosownie do postanowień art. 4 ust 2 oraz art.8 ust 3a i art. 17 ust 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników w brzmieniu obowiązującym w okresie od dnia 2 maja 2004r. do 23 sierpnia 2005r. obowiązek opłacania składki w podwójnej wysokości powstaje z pierwszym dniem…
SAOS - Wyrok SO w Suwałkach z 13 października 2016 r., III U 176/16
…, na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a ust. 1 i art. 4 ust. 2, art. 6 ust. 1 i 2 i art. 5 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U. z 2016r. poz. 277 ze zm.) stwierdził w stosunku do Z. C. i M. C. ustanie od dnia 01.09.2014r. ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie…
SAOS - Wyrok SO w Elblągu z 12 stycznia 2016 r., IV U 1263/15
…Ponadto z art. 4 ust 1 i 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników wynika, że składki na ubezpieczenie za każdego ubezpieczonego opłaca rolnik. Jeżeli działalność rolnicza jest prowadzona na rachunek kilku osób, obowiązek opłacenia składki ciąży na nich solidarnie.
SAOS - Wyrok SO w Tarnowie z 23 grudnia 2015 r., IV U 470/15
…Placówki Terenowej w T. , na podstawie art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 2, art. 5a, art. 7, art. 16 i art. 36 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403 ze zm.), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego,…
SAOS - Wyrok SA w Poznaniu z 2 września 2015 r., III AUa 1990/14
…podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a ust. 2 pkt 2, art. 4 ust. 2 ustawy z 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników , stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników C. J. (1) w zakresie: – ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego od 1 lipca 2004 roku, – ubezpieczenia…
SAOS - Wyrok SO w Przemyślu z 30 stycznia 2015 r., III U 1299/14
…W podstawie prawnej decyzji organ rentowy powołał przepisy art. 36 ust. 1 pkt 1 oraz art. 3a ust. 1 i art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r., poz. 1403 ze zm.). W uzasadnieniu decyzji organ rentowy odwołał się do oświadczenia wnioskodawczyni z dnia 29…
SAOS - Wyrok SA w Gdańsku z 29 stycznia 2015 r., III AUa 1216/14
…rolników S. S. z renty rolniczej D. S. . Zgodnie z treścią art. 4 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., poz. 1403 ze zm.) składki na ubezpieczenie za każdego ubezpieczonego opłaca rolnik.
SAOS - Wyrok SO w Tarnowie z 20 listopada 2014 r., IV U 657/14
…art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a, art. 5a, art. 7, art. 16 i art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403 ze zm.), stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla P. T. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego, macierzyńskiego i…
SAOS - Wyrok SO w Tarnowie z 30 września 2014 r., IV U 826/14
Sygn. akt IV U 826/14 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 września 2014 roku Sąd Okręgowy w Tarnowie – Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Kazimierz Kostrzewa Protokolant: protokolant sądowy Marta Bartusiak po rozpoznaniu w dniu 30 września 2014 roku w Tarnowie na…
SAOS - Wyrok SA w Białymstoku z 2 września 2014 r., III AUa 315/14
…2013 r. na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 3a ust. 1, art. 4 ust. 2 i art. 5a ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników J. L. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i…
SAOS - Wyrok SO w Elblągu z 8 stycznia 2014 r., IV U 1831/13
…organ wniósł o jego oddalenie z powołaniem się na przepisy art. 4, 5, 7, 16, 38 i 40 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2013r. poz. 1403; dalej powoływana jako ustawa rolnicza). Wyjaśniono, że skarżący jest właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni przekraczającej 1 ha…
SAOS - Wyrok SO w Elblągu z 20 maja 2013 r., IV U 2851/12
…W odpowiedziach na odwołanie pozwany organ wniósł o oddalenie odwołania z powołaniem się na przepisy art. 4 ust. 1 i 2, art. 7, art. 16 i art. 38 pkt 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r. Nr 50 poz. 291 ze zmianami).
SAOS - Wyrok SA w Lublinie z 29 listopada 2012 r., III AUa 986/12
…z dnia 5 maja 2011 r na podstawie art. 36 ust. 1 pkt 1, art. 4 ust. 2 i art. 6 pkt 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2008 r Nr 50, poz. 291 ze zm.) stwierdził ustanie wobec K. W. (2) ubezpieczenia społecznego rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego,…
SAOS