Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszuz 13 września 2017 r., sygn. akt V U 74/17

V Wydział Pracy i Ubezpieczeń SpołecznychTekst u wydawcy: SAOS

Metryka

Wydany
13 września 2017 r.
Sąd
Sąd Okręgowy w Kaliszu
Wydział
V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Skład
SSO Marzena Głuchowska przewodniczący
st. sekr. sądowy Barbara Wypych protokolant
Rozpoznanie
w dniu 12 września 2017 r. w Kaliszu odwołania K. P.
Od orzeczenia
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 15 grudnia 2016 r. Nr (...)
Sprawa
w sprawie K. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie kapitału początkowego

Sentencja

  1. Oddala odwołanie

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 14.12.2016 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił odwołującemu K. P. uwzględnienia przy obliczaniu kapitału początkowego okresu zatrudnienia od 01.06.1991 r. do 31.07.1991 r., od 01.10.1991 r. do 31.11.1991 r., od 01.02.1992 r. do 28.02.1992 r. i od 01.04.1992 r. do 14.04.1992 r., uznając ten okres jako okres urlopu bezpłatnego.

Od powyższej decyzji odwołanie złożył K. P., domagając się jej zmiany i uwzględnienia przy obliczaniu kapitału początkowego powyższych okresów, wskazując iż w trakcie tych okresów nie korzystał z urlopu bezpłatnego.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania.

Sąd ustalił i zważył co następuje.

Odwołujący urodził się dnia (...) W okresie od 02.11.1990 r. do 31.12.1998 r. odwołujący zatrudniony był w Zakładzie (...). W czasie tego zatrudnienia odwołujący od 27.04.1992 r. do 20.10.1993 r. odbywał zasadniczą służbę wojskową. W świadectwie pracy z dnia 01.06.2009 r. nie wskazano, iż odwołujący korzystał z urlopów bezpłatnych. Z informacji o zgłoszeniach do ubezpieczenia społecznego odwołującego wynika, iż w okresach 01.06.1991 r. do 31.07.1991 r., od 01.10.1991 r. do 31.11.1991 r., od 01.02.1992 r. do 28.02.1992 r. i od 01.04.1992 r. do 14.04.1992 r. korzystał z urlopu bezpłatnego.

Według twierdzeń pracodawcy W. K. urlopy bezpłatne były udzielane z uwagi na zakłócenia w pracy firmy. Akta osobowe, które przedłożył W. K. nie obejmują spornego okresu. Pracodawca twierdzi, iż nie posiada akt osobowych ze spornego okresu. Nie potrafił wskazać także osoby, która wykonywała wobec jego firmy w spornym okresie usługi księgowo- kadrowe.

Odwołujący twierdzi, iż nie korzystał z urlopów bezpłatnych w spornym okresie, podobnie jak i inni pracownicy. Przesłuchani w sprawie świadkowie, zawnioskowani przez odwołującego, P. U., J. M., B. H., albo nie pamiętali kiedy były przerwy w pracy, albo twierdzili że takie okresy się zdarzały lecz nie potrafili umiejscowić ich w czasie. Organ rentowy po analizie dokumentacji ubezpieczeniowej firmy W. K. (...), wykazał, iż pracodawca wykazywał okresy urlopów bezpłatnych, np. co do I. F. w okresach: 01.04.1993 r. do 12.04.1993 r., od 01.01.1994 r. do 31.03.1994 r., co do J. M. w okresach: 24.03.1993 r. do 12.04.1993 r., od 01.01.1994 r. do 31.03.1994 r., co do P. U. w okresach od 01.03.1991 r. do 31.03.1991 r., od 01.05.1991 r. do 31.05.1991 r., od 01.06.1991 r. do 31.07.1991 r., od 01.10.1991 r. do 30.11.1991 r., od 01.02.1992 r. do 28.02.1992 r., od 01.04.1992 r. do 14.04.1992 r., co do J. K. w okresach od 01.07.1990 r. do 31.07.1990 r. i od 01.10.1990 r. do 31.10.1990 r.

Odwołujący w okresach od 01.06.1991 r. do 31.07.1991 r., od 01.10.1991 r. do 31.11.1991 r., od 01.02.1992 r. do 28.02.1992 r. i od 01.04.1992 r. do 14.04.1992 r. korzystał z urlopu bezpłatnego.

(dowód: częściowo zeznania odwołującego, akta ubezpieczeniowe odwołującego, zeznania świadków W. K., P. U., J. M., B. H., informacja organu rentowego z dnia 21.06.2017 r. co do wykazania w aktach ubezpieczeniowych firmy (...) urlopów bezpłatnych także co do innych pracowników, także świadków w niniejszej sprawie, dokumenty ubezpieczeniowe firmy W. K. (...).)

Sąd odmówił wiary zeznaniom odwołującego w części dotyczącej tego, iż w spornych okresach nie korzystał z urlopów bezpłatnych. Przeczą powyższym twierdzeniem dokumenty zgromadzone w aktach ubezpieczeniowych organu rentowego. Także z zeznań przesłuchanych w sprawie świadków oraz ich dokumentów ubezpieczeniowych oraz dotyczących obliczenia kapitału początkowego wynika, iż przerwy w pracy w firmie W. K. były. Okoliczność, iż okresy urlopu bezpłatnego w roku 1991 i 1992 nie zostały wykazane w świadectwie pracy wystawionym odwołującemu w dniu 01.06.2009 r. Świadectwo to nie zawiera także adnotacji o odbyciu przez odwołującego w trakcie zatrudnienia, zasadniczej służby wojskowej, co świadczy o tym, iż okoliczności sprzed blisko 20 lat przed datą wystawienia świadectwa pracy, nie były w świadectwie ujęte, najprawdopodobniej z powodu braku dokumentacji w tym zakresie.

W myśl art. 173 § 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. Dz. U. z 2015 r. poz. 748) dla ubezpieczonych urodzonych po 31.12.1948r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub, za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy, uwzględniając okresy składkowe wymienione w art. 6 ustawy i okresy nieskładkowe wymienione w art. 7.

W myśl art. 6 ust 2 pkt. 1 wymienionej ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych za okresy składkowe uważa się okresy zatrudnienia, za które pracownik pobrał wynagrodzenie lub zasiłki z ubezpieczenia społecznego. Zgodnie natomiast z punktem 2 ust 2 art. 6 za okresy składkowe uważa się także okresy opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Okresem, który nie jest ani okresem składkowym, ani nie składkowym, jest okres urlopu bezpłatnego.

Odwołujący nie może mieć uwzględniony do stażu pracy, okres z wykazany w dokumentach ubezpieczeniowych jako okres urlopu bezpłatnego, za który nie odprowadzono składek na ubezpieczenie społeczne, czyli okres od 01.06.1991 r. do 31.07.1991 r., od 01.10.1991 r. do 31.11.1991 r., od 01.02.1992 r. do 28.02.1992 r. i od 01.04.1992 r. do 14.04.1992 r.

Organ rentowy prawidłowo więc ustalił odwołującemu staż ubezpieczeniowy do obliczenia kapitału początkowego

Odwołanie jako bezzasadne podlegało więc oddaleniu w myśl art. 477¹⁴§ 1 kpc.

SSO Marzena Głuchowska

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.