Uzasadnienie
Decyzją nr (...) z dnia 17 maja 2019 roku, L.dz. (...), Komendant Powiatowy Policji w W. odmówił ubezpieczonemu Z. G. przyznania świadczeń odszkodowawczych z tytułu choroby pozostającej w związku ze szczególnymi warunkami lub właściwościami służby.
W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony wniósł o przyznanie prawa do jednorazowego odszkodowania w wysokości 20% trwałego uszczerbku na zdrowiu. Ubezpieczony powołał orzecznictwo oraz podał, iż nie można zgodzić się z treścią decyzji bowiem została wydana na podstawie wadliwych ustaleń dokonanych w orzeczeniu (...) Rejonowej Komisji Lekarskiej MSW w K. oraz w orzeczeniu Centralnej Komisji Lekarskiej MSW w K..
W odpowiedzi na odwołanie Komendant Wojewódzki Policji w K. wniósł o jej oddalenie podtrzymując dotychczasowe twierdzenia.
W piśmie z 12 kwietnia 2023 roku ubezpieczony wniósł o przyznanie prawa do jednorazowego odszkodowania w wysokości 20% uszczerbku oraz o zasądzenie na jego rzecz kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 1 800 zł w oparciu o § 9 ust. 1 pkt 5 w zw. z § 2 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności radców prawnych z dnia 22 października 2015 roku.
Sąd ustalił co następuje
20 sierpnia 1998 roku ubezpieczony Z. G. wstąpił ze służby. Aktualnie ubezpieczony jest na emeryturze.
U ubezpieczonego występują zaburzenia adaptacyjne przewlekłe o obrazie zaburzeń depresyjno-lękowych mieszanych nawracających. Zgodnie z Międzynarodową Statystyczną Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICS-10) zaburzenia adaptacyjne to stan subiektywnego distresu i zaburzeń emocjonalnych zwykle przeszkadzających w codziennym funkcjonowaniu i działaniu, pojawiający się w okresie adaptacji do istotnych zmian życiowych lub do następstw stresującego wydarzenia życiowego. Czynnik stresujący może zaburzać integralność społecznego usytuowania osoby lub szerszego systemu społecznego oparcia i systemu wartości. Indywidualne predyspozycje lub wrażliwość odgrywają tu większą rolę w kształtowaniu się ryzyka wystąpienia i charakteru objawów. Objawy są różnorodne i obejmują: nastrój depresyjny, lęk, zamartwiania się, poczucie niemożności poradzenia sobie, zaplanowanie czy pozostawanie nadal w obecnej sytuacji oraz w pewnym stopniu ograniczoną zdolność do skutecznego wykonywania codziennych czynności.
U ubezpieczonego występowało narażenie na stresory w życiu zawodowym (służba w policji). Wskutek doświadczeń, narażenia na stresory, doszło do zmian w jego codziennym funkcjonowaniu.
Objawy zaburzenia występujące u ubezpieczonego zostały opisane w dokumentacji medycznej.
W związku z powyższym u ubezpieczonego powstał długotrwały uszczerbek na zdrowiu w wysokości 20%.
W sprawie o wysokość policyjnej renty inwalidzkiej rozpoznawanej przez Sąd Okręgowy w Warszawie, sygn. akt XIV U 2716/18, powołani w sprawie biegli stwierdzili, że objawy u uczestnika mają umiarkowane nasilenie skutkujące kilkoma pobytami w oddziałach leczenia zaburzeń nerwicowych, przewlekłą farmakoterapią. Z uwagi na stan psychiczny uczestnik jest inwalidą III grupy, inwalidztwo pozostaje w związku ze służbą. Jest niezdolny do służby, jest zdolny do pracy zawodowej poza służbą w resorcie. Dane z dokumentacji medycznej oraz dane z akt sprawy przemawiają za tym, że istniejące u odwołującego się inwalidztwo ma związek ze szczególnymi warunkami lub właściwościami służby. Stwierdzono, że zgodnie z obowiązującymi przepisami rozpoznawane u uczestnika zaburzenie spełnia kryteria poz. 3 zaburzenia lękowe, pkt 4 zaburzenia mieszane depresyjno-lękowe nawracające. Długotrwały uszczerbek na zdrowiu u odwołującego – 20%.
Orzeczeniem z dnia 27 listopada 2018 roku, nr (...), Rejonowa Komisja Lekarska MSW w K. ustaliła u ubezpieczonego 0% uszczerbku na zdrowiu. W orzeczeniu wskazano, iż u ubezpieczonego rozpoznano zaburzenia depresyjno-lękowe. Stwierdzone u ubezpieczonego schorzenia psychiatryczne nie figurują w wykazie schorzeń z tytułu których przysługują świadczenia odszkodowawcze, w tym również odpłatność 100% za czas absencji. W dokumentacji kadrowej brak jakichkolwiek informacji, że podczas służby u ubezpieczonego wystąpiło szczególne zdarzenie traumatyczne zagrażające zdrowiu bądź życiu ubezpieczonego.
Orzeczeniem z dnia 28 lutego 2019 roku, nr (...), Centralna Komisja Lekarska MSW w K. utrzymała w moce zaskarżone przez ubezpieczonego orzeczenia Rejonowej Komisji Lekarskiej MSW w K. z dnia 27 listopada 2018 roku.
Decyzją nr (...) z dnia 17 maja 2019 roku, L.dz. (...), Komendant Powiatowy Policji w W. odmówił ubezpieczonemu Z. G. przyznania świadczeń odszkodowawczych z tytułu choroby pozostającej w związku ze szczególnymi warunkami lub właściwościami służby.
Dowód: akta postępowania odszkodowawczego:
- - informacja o przebiegu służby,
- - wniosek ubezpieczonego o wydanie decyzji w sprawie jednorazowego odszkodowania,
- - orzeczenie Rejonowej Komisji Lekarskiej MSW w K. z dnia 27.11.2018r.,
- - orzeczenie Centralnej Komisji Lekarskiej KSW w K. z dnia 28.02.2019r.,
- - decyzja Komendanta Powiatowego Policji w W. z dnia 17.05.2019r., wspólna opinia podstawowa i uzupełaniająca biegłej z zakresu psychiatrii M. D. oraz biegłego z zakresu psychologii S. S. k.50-54 i k.121-121v., dokumentacja medyczna k.60-88v., opinia uzupełniająca biegłej z zakresu psychiatrii M. D. k.143-143v., opinia biegłej z zakresu psychiatrii B. P. wydana w sprawie rozpoznawanej przez Sąd Okręgowy w Warszawie XIV U 2716/18 k.161-165, opina biegłego P. R. wydana w sprawie rozpoznawanej przez Sąd Okręgowy w Warszawie XIV U 2716/18 k. 166-176, opinia podstawowa i uzupełniająca biegłego z zakresu psychiatrii A. P. k.209-214 i k.304
Powyższy stan faktyczny został ustalony na podstawie zgromadzonych i powołanych wyżej dowodów z dokumentów, których prawdziwości strony nie kwestionowały, a także na podstawie dowodu z opinii podstawowej i uzupełniającej A. P. oraz w ograniczonym zakresie ze wspólnej opinii podstawowej i uzupełniających biegłej z zakresu psychiatrii M. D. oraz biegłego z zakresu psychologii S. S..
Sąd uwzględnił wspólną opinię podstawową i uzupełniające biegłej M. D. oraz biegłego S. S. w zakresie rozpoznania schorzeń. Opinia okazała się nieprzydatna w zakresie ustalenia wysokości uszczerbku.
Sąd nie oparł się na wspólnej opinii podstawowej biegłej z zakresu psychiatrii M. K. oraz z zakresu psychologii B. B. z uwagi na oświadczenie biegłych, iż nie specjalizują się one w diagnozie, terapii i orzekaniu w przypadku funkcjonariuszy służb mundurowych.
Na podstawie art. 235²§1 pkt 2 i pkt 5 kpc Sąd pominął dowód z kolejnej opinii uzupełniającej biegłego z zakresu psychiatrii. W ocenie Sądu zebrany w sprawie materiał dowodowy był wystarczający do wydania rozstrzygnięcia, a zlecanie kolejnej opinii jedynie przedłużyłoby postępowanie, które i tak toczyło się długo.
Sąd zważył co następuje
Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie.
Zgodnie z treścią art. 2 pkt 1 w ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 roku o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadku lub choroby pozostających w związku ze służbą świadczenia odszkodowawcze przysługują funkcjonariuszowi Policji, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Służby Celno-Skarbowej, zwanemu dalej "funkcjonariuszem", który doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu wskutek wypadku albo choroby.
W myśl art. 4 ust. 1 za chorobę uznaje się chorobę spowodowaną działaniem czynników szkodliwych występujących w środowisku służby albo chorob, która została wymieniona w wykazie chorób pozostających w związku z pełnieniem służby, określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 32 ust. 1 albo 2. Z kolei ust. 2 stanowi, iż za uszczerbek na zdrowiu doznany wskutek wypadku albo choroby, zwany dalej "uszczerbkiem na zdrowiu", uznaje się:
- 1) stały uszczerbek na zdrowiu, przez który należy rozumieć takie naruszenie fizycznej lub psychicznej sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu nierokujące poprawy, albo
- 2) długotrwały uszczerbek na zdrowiu, przez który należy rozumieć takie naruszenie fizycznej lub psychicznej sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu na okres przekraczający 6 miesięcy, jednak rokuje poprawę.
Zgodnie z art. 11 ust. 1 jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20% przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu.
Art. 13 ust. 1 stanowi, iż do ustalenia wysokości jednorazowego odszkodowania przyjmuje się przeciętne wynagrodzenie obowiązujące w dniu wydania decyzji przyznającej odszkodowanie.
Załącznik nr I do Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 25 kwietnia 2019 roku w sprawie ustalania uszczerbku na zdrowiu funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Ochrony Państwa stanowi, iż chorobą pozostającą w związku ze służbą są zaburzenia lękowe: zaburzenia mieszane depresyjno-lękowe nawracające (poz. 3 pkt 4).
Załącznik nr II do Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 25 kwietnia 2019 roku w sprawie ustalania uszczerbku na zdrowiu funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Ochrony Państwa stanowi, iż wysokość uszczerbku w przypadku zaburzeń lękowych: zaburzenia mieszane depresyjno-lękowe nawracające wynosi od 20 do 40% (poz. 185 pkt 4).
W myśl pkt 1 Obwieszczenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z 21 marca 2019 roku (M.P. z 2019r. poz. 270) w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej w okresie od 1 kwietnia 2019 roku do 31 marca 2020 roku kwota jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynosi 917 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.
W toku procesu Sąd ustalił, iż u ubezpieczonego występują zaburzenia mieszane depresyjno- lękowe nawracające (zał. I ww. Rozporządzenia poz. 3 pkt 4). Brak podstaw do kwestionowania diagnozy lekarzy zajmujących się leczeniem pacjenta. Brak podstaw do kwestionowania wywiadu udzielonego przez pacjenta zgłaszającego się do specjalistów z powodu przewlekle występujących dolegliwości i poczucia subiektywnego cierpienia. Nadto, występował związek przyczynowo – skutkowy pomiędzy wykonywaną służbą przez ubezpieczonego, a narażaniem w związku z jej wykonywaniem na przewlekły stres.
Ustalając powyższe Sąd podzielił opinie wydane przez biegłe z zakresu psychiatrii M. D. oraz z zakresu psychologii S. S. jak również opinie wydane przez biegłego z zakresu psychiatrii A. P. jako sporządzone przez osoby będące specjalistami w zakresie schorzeń występujących u ubezpieczonego.
Występujące u ubezpieczonego schorzenia spowodowało powstanie u niego długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 20% (poz. 185 pkt 4). W tym zakresie Sąd oparł się na opiniach z zakresu psychiatrii A. P.. Zdaniem Sądu ten biegły wyczerpująco odpowiedział na zakreśloną przez Sąd tezę dowodową. Nadto, opinia biegłego była jasna, logiczna, nie nasuwała wątpliwości, a jej wnioski zostały potwierdzone w opinii uzupełniającej. Sąd nie uwzględnił opinii zespołu biegłych M. D. oraz S. S. w zakresie uszczerbku, gdyż ustalona przez nich wartość procentowa nie została dostatecznie uzasadniona. Ponadto, biegli same wskazali, że ze względu na niezakończony proces terapeutyczny ubezpieczonego, nie są w stanie jednoznacznie ustalić występującego u niego uszczerbku na zdrowiu.
Jednocześnie Sąd wskazuje, iż zgodnie z obowiązującymi przepisami przy wyliczaniu jednorazowego odszkodowania odwołującego należało wziąć pod uwagę stawkę obowiązującą w dniu wydania zaskarżonej decyzji (tj. 17 maja 2019 roku), która wynosiła na ten dzień 917 zł.
Mając na uwadze powyższe rozważania faktyczne i prawne Sąd na podstawie przywołanych przepisów zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu Z. G. prawo do jednorazowego odszkodowania w wysokości 18 340 zł odpowiadającej 20% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu z tytułu choroby pozostającej w związku ze szczególnymi warunkami lub właściwościami służby (pkt 1 wyroku)
Na podstawie art. 98 kpc Sąd zasądził od Komendanta Wojewódzkiego Policji w K. na rzecz ubezpieczonego kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt 2 wyroku). Przy czym wysokość Sąd ustalił w oparciu o § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych. W sprawie nie zachodziły podstawy do określenia zwrotu kosztów wyższej wysokości.
Sędzia Wiesław Jakubiec