Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści i wyszukiwarka

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 19 maja 2016 r., sygn. akt I SAB/Wa 239/15

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Dariusz Pirogowicz przewodniczący
Rozpoznanie
w dniu 19 maja 2016 r. na posiedzeniu niejawnym skargi kasacyjnej P.S.
Od orzeczenia
od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 4 września 2015 r., sygn. akt I SAB/Wa 239/15
Sprawa
w sprawie ze skargi P.S. na bezczynność Samorządowego Kolegium Odwoławczego w [...] w przedmiocie rozpoznania wniosku o sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej

Sentencja

postanawia:

  1. odrzucić skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 4 września 2015 r. oddalił skargę P.S. na bezczynność Samorządowego Kolegium Odwoławczego w [...]w przedmiocie rozpoznania wniosku o sprostowanie oczywistej omyłki pisarskiej.

Na skutek wniosku z dnia 18 września 2015 r. (data nadania) odpis ww. wyroku z uzasadnieniem oraz prawidłowym pouczeniem o terminie i sposobie zaskarżenia doręczony został skarżącemu w dniu 14 października 2015 r.

Od powyższego orzeczenia w dniu 10 grudnia 2015 r. (data nadania) skarżący wniósł sporządzoną osobiście skargę kasacyjną.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje

Stosownie do art. 177 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r. poz. 270 ze zm.) powoływanej dalej jako "P.p.s.a.", skargę kasacyjną wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok lub postanowienie, w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia stronie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem. Z kolei zgodnie z art. 175 § 1 i 2 P.p.s.a. skarga kasacyjna powinna być sporządzona przez adwokata lub radcę prawnego, z zastrzeżeniem przypadków, gdy sporządza ją sędzia, prokurator, notariusz, radca Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa albo profesor lub doktor habilitowany nauk prawnych, będący stroną, jej przedstawicielem lub pełnomocnikiem, albo gdy wnoszona jest przez prokuratora, Rzecznika Praw Obywatelskich lub Rzecznika Praw Dziecka.

W przedmiotowej sprawie P.S. otrzymał odpis nieprawomocnego wyroku wraz z uzasadnieniem w dniu 14 października 2015 r. Zatem trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi kasacyjnej upłynął skarżącemu w dniu 13 listopada 2015 r. Skoro skarżący wniósł w dniu 10 grudnia 2015 r. (data nadania w Urzędzie Pocztowym) sporządzoną osobiście skargę kasacyjną od ww. wyroku, uczynił to z uchybieniem ustawowego terminu do jej wniesienia. Skarżący nie jest adwokatem, ani radcą prawnym, jak również nie jest osobą, o której mowa w art. 175 § 2 P.p.s.a. Tym samym nie mógł skutecznie osobiście sporządzić przedmiotowej skargi kasacyjnej, zatem jako niespełniająca wymogu określonego w art. 175 P.p.s.a., jest ona niedopuszczalna.

Stosownie natomiast do treści art. 178 P.p.s.a. wojewódzki sąd administracyjny odrzuci na posiedzeniu niejawnym skargę kasacyjną wniesioną po upływie terminu lub z innych przyczyn niedopuszczalną.

Z tego względu, skarga kasacyjna skarżącego jako niedopuszczalna oraz wniesiona po terminie podlega odrzuceniu.

Mając powyższe na uwadze Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie na podstawie art. 178 ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi orzekł jak w sentencji postanowienia.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 19 maja 2016 r., dokument z 4 kwietnia 2016 r., dokument z 20 stycznia 2016 r., dokument z 4 września 2015 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.