Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 1

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicachz 21 grudnia 2009 r., sygn. akt II SA/Gl 441/09

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach
Skład
Sędzia NSA Łucja Franiczek przewodnicząca
Rozpoznanie
w dniu 21 grudnia 2009 r. na posiedzeniu niejawnym
Sprawa
sprawy ze skargi H.O. i A.O. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w K. z dnia [...], nr [...] w przedmiocie jednorazowej opłaty z tytułu wzrostu wartości nieruchomości w kwestii skargi kasacyjnej skarżących
Od orzeczenia
od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 8 października 2009 r. p o s t a n a w i a: odrzucić skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 8 października 2009 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach oddalił skargę H.O. i A.O. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w K. z dnia [...], nr [...] w przedmiocie jednorazowej opłaty z tytułu wzrostu wartości nieruchomości.

Odpis tego orzeczenia został doręczony skarżącym w dniu [...], na skutek złożonego przez nich wniosku o uzasadnienie.

W ustawowym terminie H.O. i A.O., reprezentowani przez doradcę podatkowego, wnieśli skargę kasacyjną od powyższego wyroku.

Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje

Zgodnie z art. 175 § 3 pkt 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.), skarga kasacyjna może być sporządzona przez doradcę podatkowego w sprawach obowiązków podatkowych.

Z regulacji tej wynika, że doradca podatkowy może sporządzić skargę kasacyjna tylko w sprawach obowiązków podatkowych.

Tymczasem rozpatrywana sprawa dotyczy tzw. renty planistycznej, stanowiącej szczególnego rodzaju dochód gminy, mieszczący się obok innych dochodów tej jednostki (w tym podatków i opłat), wskazanych w art. 54 ust. 2 pkt 6 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2001 r., Nr 142, poz. 1591 ze zm.). Opłata ta posiada niektóre cechy podatku w rozumieniu art. 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005 r., Nr 8, poz. 60 ze zm.), jednakże za taki podatek nie może być uznana i nie stosuje się do niej przepisów Ordynacji podatkowej (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 3 września 2004 r., sygn. akt OSK 520/04 oraz postanowienie Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 2 kwietnia 2008 r., sygn. akt II OZ 287/08, oba orzeczenia dostępne na stronie internetowej http://orzeczenia.nsa.gov.pl/). Skoro zatem jednorazowa opłata z tytułu wzrostu wartości nieruchomości nie stanowi podatku, czy też innej należności nieopodatkowanej, do której stosuje się przepisy Ordynacji podatkowej, to sprawa dotycząca ustalenia tej opłaty nie ma charakteru sprawy z zakresu obowiązku podatkowego. Wobec tego doradca podatkowy w takiej sprawie nie może skutecznie sporządzić skargi kasacyjnej, a krąg podmiotów uprawnionych do jej sporządzenia określa art. 175 § 1 ustawy.

W świetle powyższego, skarga H.O. i A.O. jako niedopuszczalna podlega odrzuceniu, zgodnie z art. 178 ustawy - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 3 lutego 2010 r., dokument z 8 października 2009 r., dokument z 30 czerwca 2009 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.