Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 9

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 21 sierpnia 2014 r., sygn. akt II SA/Wa 667/14

prawomocnyRozstrzygnięcie: za stronąTekst u wydawcy: CBOSA

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Ewa Kwiecińska przewodniczący
WSA Adam Lipiński
Andrzej Kołodziej sprawozdawca
Starszy sekretarz sądowy Maria Zawada protokolant
Rozpoznanie
na rozprawie w dniu 21 sierpnia 2014 r.
Sprawa
sprawy ze skargi J. P. na decyzję Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia [...] marca 2014 r. nr [...] w przedmiocie odmowy przyznania świadczenia w drodze wyjątku

Sentencja

  1. 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję z dnia [...] stycznia 2014 r.,
  2. 2. stwierdza, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu w całości.

Uzasadnienie

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych decyzją nr [...] z dnia [...] stycznia 2014 r., na podstawie art. 83 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1440 ze zm.), odmówił J. P. przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy w drodze wyjątku.

W uzasadnieniu podał, że wnioskodawca nie wykazał szczególnych okoliczności, wskutek których nie nabył uprawnień do świadczenia w trybie zwykłym, a nadto pobiera rentę z [...] instytucji ubezpieczeniowej co powoduje, iż nie spełnia przesłanki braku prawa do uzyskania świadczenia ustawowego.

We wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy J. P. podniósł, że spełnia łącznie wszystkie przesłanki ustawowe niezbędne do przyznania prawa do świadczenia w drodze wyjątku. Jest bowiem osobą całkowicie niezdolną do pracy co najmniej od [...] lipca 2012 r., przerwy w ubezpieczeniu za każdym razem wynikały ze złego stanu zdrowia, co uniemożliwiało mu wykonywanie pracy, zaś jedyny dochód wnioskodawcy, który ma na utrzymaniu żonę i syna, stanowi świadczenie zagraniczne w wysokości ok. 500 zł.

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych decyzją nr [...] z dnia [...] marca 2014 r., po rozpoznaniu wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy, na podstawie art. 138 §1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 267), utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.

W uzasadnieniu wskazał, że przyznanie świadczenia na podstawie art. 83 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych jest możliwe, jeżeli wnioskodawca spełnił łącznie następujące warunki:

  1. - jest lub był osobą ubezpieczoną lub jest członkiem rodziny pozostałym po ubezpieczonym,
  2. - nie spełnia warunków ustawowych do uzyskania świadczeń wskutek szczególnych okoliczności,
  3. - nie może podjąć pracy ze względu na całkowitą niezdolność do pracy lub wiek,
  4. - nie ma niezbędnych środków utrzymania.

Prezes ZUS podniósł, iż po ponownej wnikliwej i wszechstronnej analizie zebranego materiału dowodowego nadal nie stwierdzono istnienia przesłanki szczególnych okoliczności, skutkujących nienabyciem uprawnień do świadczeń w trybie zwykłym. Przez powyższe okoliczności rozumie się natomiast zdarzenie bądź trwały stan wykluczający aktywność zawodową konkretnej osoby z powodu niemożności przezwyciężenia ich skutków, które mają charakter zewnętrzny, obiektywny i niezależny od woli danej osoby.

Organ zwrócił uwagę, że wnioskodawca na przestrzeni 52 lat życia udokumentował 12 lat, 5 miesięcy i 2 dni okresów składkowych i nieskładkowych, które nie są adekwatne do jego wieku. Wskazał też na przerwy w opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne w latach 1981-1983, 1991-1992, 1995-1997, zaś w powyższych okresach stan zdrowia nie mógł być przeszkodą w kontynuowaniu zatrudnienia. Całkowita niezdolność do pracy uniemożliwiająca kontynuowanie zatrudnienia została bowiem ustalona u zainteresowanego orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia [...] sierpnia 1999 r. od [...] listopada 1996 r. do sierpnia 2001 r., następnie orzeczeniem z dnia [...] października 2009 r. ustalono całkowitą niezdolność do pracy od [...] października 2006 r. do [...] października 2012 r., a orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z dnia [...] listopada 2013 r. ustalono całkowitą niezdolność do pracy do [...] sierpnia 2015 r.

Prezes ZUS stwierdził również, że wnioskodawca otrzymuje świadczenie z [...] ubezpieczenia emerytalno–rentowego, zaś z uwagi na uznaniowy charakter świadczenia określonego w art. 83 ustawy, o przyznaniu którego decyduje wyłącznie Prezes Zakładu, przepisy nie przewidują zbiegu tego świadczenia ze świadczeniami ustawowymi przyznawanymi przez organy emerytalno-rentowe (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 4 lipca 2001 r., sygn. akt II SA 388/01).

W skardze na powyższą decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie J. P. wniósł o jej uchylenie i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania organowi, który wydał zaskarżoną decyzję, ewentualnie o merytorycznie rozpatrzenie sprawy i przyznanie świadczenia w drodze wyjątku.

Zaskarżonej decyzji zarzucił:

  1. 1) błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę rozstrzygnięcia, polegający na nieuwzględnieniu wszystkich okoliczności faktycznych dotyczących przedmiotowej sprawy,
  2. 2) naruszenie art. 10 kpa poprzez brak możliwości zapoznania się z aktami sprawy przed podjęciem zaskarżonej decyzji,
  3. 3) błędną ocenę zebranego w przedmiotowej sprawie materiału dowodowego, poprzez błędną ocenę sytuacji materialnej i życiowej skarżącego, co skutkowało wydaniem nieprawidłowego orzeczenia.

W uzasadnieniu powtórzył argumentację zawartą w uzasadnieniu wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy.

W odpowiedzi na skargę Prezes ZUS wniósł o jej oddalenie i podtrzymał w całości swoje dotychczasowe stanowisko faktyczne.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje

Zgodnie z przepisem art. 1 § 1 i § 2 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. – Prawo o ustroju sądów administracyjnych (Dz. U. Nr 153, poz. 1269 z późń. zm.), sądy administracyjne sprawują wymiar sprawiedliwości m.in. przez kontrolę działalności administracji publicznej, a kontrola ta sprawowana jest pod względem zgodności z prawem, jeżeli ustawy nie stanowią inaczej.

Skarga oceniana w świetle powyższych kryteriów zasługuje na uwzględnienie.

W ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1440 ze zm.) określającej zasady nabywania prawa do świadczeń typu ubezpieczeniowego, a więc finansowanych z funduszu gromadzonego na ten cel ze składek ubezpieczeniowych przyszłych świadczeniobiorców, przewidziano w art. 83 ust. 1 regulację szczególną, która pozwala na uzyskanie w drodze wyjątku świadczenia odpowiadającego świadczeniu na zasadach ogólnych. Świadczenia określone w powołanym przepisie są świadczeniami wyjątkowymi także z tego powodu, że są finansowane z budżetu państwa (art. 84 ustawy) oraz nie mają charakteru roszczeniowego, gdyż cytowana ustawa nie gwarantuje ich wypłaty, pozostawiając rozstrzygnięcie w tym przedmiocie uznaniowej decyzji Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Uznaniowość nie oznacza jednak zupełnej dowolności i niekontrolowanej swobody organu przy rozstrzyganiu o ich przyznaniu lub odmowie przyznania. Z przepisu art. 83 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wynikają bowiem przesłanki uznania administracyjnego, a mianowicie:

  1. 1. bycie osobą ubezpieczoną lub członkiem rodziny pozostałym po ubezpieczonym,
  2. 2. niespełnienie warunków do uzyskania prawa do emerytury lub renty zostało spowodowane szczególnymi okolicznościami,
  3. 3. niemożność podjęcia przez ubiegającego się o świadczenie pracy lub innej działalności objętej ubezpieczeniem społecznym ze względu na całkowitą niezdolność do pracy lub wiek,
  4. 4. brak niezbędnych środków utrzymania.

Ponadto podkreślenia wymaga, że w myśl art. 124 omawianej ustawy, w postępowaniu w sprawach o świadczenia w niej określone stosuje się przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r., poz. 267), chyba że ustawa stanowi inaczej. W związku z tym, Prezes ZUS, podejmując decyzję administracyjną w przedmiocie świadczenia w drodze wyjątku, zobligowany jest stosować reguły postępowania administracyjnego, określające jego obowiązki w zakresie postępowania i orzekania. W szczególności winien on przestrzegać zasady dochodzenia prawdy materialnej (art. 7 kpa), a więc podejmować wszelkie niezbędne kroki zmierzające do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego i załatwienia sprawy. Jest zobowiązany także do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków, będących przedmiotem postępowania administracyjnego (art. 9 kpa).

Musi wreszcie w sposób wyczerpujący zebrać, rozpatrzyć i ocenić cały materiał dowodowy (art. 77 § 1 i art. 80 kpa) oraz uzasadnić swoje rozstrzygnięcie zgodnie z wymogami określonymi w art. 107 § 3 kpa.

W rozpatrywanej spawie Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych uchybił wskazanym regułom postępowania w sposób mający istotny wpływ na wynik rozstrzygnięcia poprzez niewyczerpujące i mało wnikliwe rozpatrzenie i ocenę całokształtu materiału dowodowego. Organ odmawiając przyznania J. P. renty z tytułu niezdolności do pracy w drodze wyjątku powołał się w pierwszej kolejności na brak przesłanki szczególnych okoliczności, które spowodowałby nienabycie uprawnień do świadczenia na zasadach ogólnych.

Dokonując wykładni pojęcia "szczególnych okoliczności", o którym mowa w omawianym przepisie, należy mieć na względzie cel, jakiemu służy tryb przyznawania świadczeń w drodze wyjątku. Celem tym jest mianowicie to, by w indywidualnych i uzasadnionych przypadkach beneficjentami takich świadczeń były osoby, które nie mogły uzyskać świadczeń na zasadach ogólnych z uwagi na niespełnienie wymaganych ustawowych warunków.

Kategoria "szczególnych okoliczności" jest klauzulą generalną, której stosowanie ma charakter indywidualny i ocenny. Posługując się tym pojęciem ustawodawca daje pewną swobodę w kwalifikowaniu określonych stanów faktycznych pod tym kątem, co dodatkowo podkreśla cel regulacji. Dodać przy tym trzeba, że nie chodzi tu o każdy przypadek braku uprawnień do świadczenia w zwykłym trybie, lecz jedynie o taki, który mieści się w zakresie semantycznym pojęcia "szczególnych okoliczności", czyli zdarzeń i stanów, które na gruncie ustawy o emeryturach i rentach z FUS ograniczają, utrudniają, czy wręcz uniemożliwiają wypracowanie wymaganego do uzyskania świadczenia w zwykłym trybie stażu ubezpieczeniowego. To właśnie zaistnienie tego rodzaju zdarzeń i stanów winno usprawiedliwiać brakujący do wymaganego staż ubezpieczeniowy.

Jak wskazuje się w orzecznictwie, szczególne okoliczności to nie tylko zdarzenia o charakterze siły wyższej, ale wszelkiego rodzaju sytuacje, które czynią daną osobę nieatrakcyjną na rynku pracy i pozostającą poza kręgiem zainteresowania pracodawców. Zaliczyć do nich trzeba również sytuację, kiedy dana osoba ma ograniczoną ze względów zdrowotnych zdolność do świadczenia pracy, choć nie legitymuje się orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy. Stan zdrowia takiej osoby, potwierdzony orzeczeniem o częściowej niezdolności do pracy, stawia ją na dużo gorszej pozycji niż osobę zdrową.

Tak więc, wbrew stanowisku organu, nie tylko całkowita niezdolność do pracy będzie szczególną okolicznością w rozumieniu art. 83 ust. 1 omawianej ustawy, jako że jest stanem wykluczającym aktywność zawodową, lecz będzie nią także częściowa niezdolność do pracy poprzez to, że ogranicza i utrudnia możliwość zatrudnienia, a w konsekwencji uzyskania wymaganego stażu ubezpieczeniowego. Zatem również częściowa niezdolność do pracy, przy uwzględnieniu wszystkich okoliczności sprawy, może być kwalifikowana w kategoriach okoliczności szczególnych.

Podkreślenia wymaga w związku z tym, że art. 83 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS nie może być interpretowany jedynie w ten sposób, że dopiero stwierdzenie całkowitej niezdolności do pracy usprawiedliwia brak aktywności zawodowej osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia w drodze wyjątku. Całkowita niezdolność do pracy jest tylko jedną z przesłanek do przyznania świadczenia w drodze wyjątku i ma istnieć w chwili ubiegania się o to świadczenie, natomiast ograniczenia aktywności zawodowej przed jej powstaniem mogą być bardzo różne, choćby usprawiedliwione przyczynami zdrowotnymi, zmniejszającymi przecież możliwość zatrudnienia takiej osoby na rynku pracy (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 marca 2003 r., sygn. akt II SA 3594/02, Lex nr 142639).

Jak wynika z akt administracyjnych niniejszej sprawy, orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia [...] sierpnia 1999 r. skarżący został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy od [...] listopada 1996 r. do sierpnia 2001 r., a następnie orzeczeniem z dnia [...] kwietnia 2003 r. – za częściowo niezdolnego do pracy od sierpnia 2001 r. do lutego 2003 r. Z kolei orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia [...] października 2009 r. skarżący został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy od [...] października 2006 r. do [...] października 2012 r., przy czym jako datę powstania częściowej niezdolności do pracy ustalono październik 2006 r. Następnie orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS nr [...] z dnia [...] listopada 2013 r. uznano J. P. za całkowicie niezdolnego do pracy do [...] sierpnia 2015 r. oraz stwierdzono, że w okresie od [...] października 2012 r. do [...] sierpnia 2013 r. istniała u ubezpieczonego całkowita niezdolność do pracy.

Niewątpliwie zatem w ocenie Sądu, to stan zdrowia skarżącego począwszy od 1996 r. był przyczyną uniemożliwiającą, bądź w znacznym stopniu (w przypadku częściowej niezdolności do pracy), utrudniającą kontynuowanie zatrudnienia i tym samym odprowadzenie składek na ubezpieczenie społeczne. Nie bez znaczenia w okolicznościach rozpoznanej sprawy jest fakt, że skarżący jest z zawodu mechanikiem samochodowym, a wykonywał pracę jako murarz, stolarz, pracownik fizyczny. Zauważyć należy jednocześnie, że skarżący zamiast wymaganego okresu 5 lat stażu ubezpieczeniowego w 10-leciu przed powstaniem całkowitej niezdolności do pracy, tj. w okresie od [...] października 1996 r. do [...] października 2006 r., niezbędnego do uzyskania świadczenia na zasadach ogólnych, udokumentował on okres 4 lat, 6 miesięcy i 17 dni okresów ubezpieczenia. Wynika z powyższego, że do wymaganego okresu pięcioletniego zabrakło jedynie niespełna pół roku.

Zdaniem Sądu nieuprawniony jest też wywód organu (z powołaniem się na wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 4 lipca 2001 r., sygn. akt II SA/Wa 388/01), że drugą przyczyną odmowy przyznania skarżącemu wnioskowanego świadczenia jest otrzymywanie świadczenia z [...] ubezpieczenia emerytalno-rentowego w wysokości, jak podaje skarżący, [...] euro.

O zbiegu wnioskowanego świadczenia z innymi świadczeniami ustawowymi można bowiem mówić wtedy, gdy chodzi o świadczenie ustawowe przyznane przez polskie instytucje, a nie instytucje obce.

Rozpoznając sprawę ponownie organ winien dokonać oceny przesłanki szczególnej okoliczności z uwzględnieniem wykładni tego pojęcia dokonanej przez Sąd, natomiast [...] świadczenie rentowe ocenić jedynie w kontekście przesłanki niezbędnych środków utrzymania.

Mając powyższe na względzie Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit. c ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.), orzekł jak w sentencji wyroku. O wstrzymaniu wykonania zaskarżonej decyzji orzeczono na podstawie art. 152 powołanej ustawy.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.