Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 1

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 22 lutego 2013 r., sygn. akt II SA/Wa 79/13

prawomocnyRozstrzygnięcie: za stronąTekst u wydawcy: CBOSA

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Przewodniczący Sędzia WSA Olga Żurawska – Matusiak, Sędziowie WSA Eugeniusz Wasilewski, Andrzej Kołodziej (spr.)
specjalista Elwira Sipak protokolant
Rozpoznanie
na rozprawie w dniu 22 lutego 2013 r.
Sprawa
sprawy ze skargi M. I. na decyzję Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia [...] listopada 2012 r. nr [...] w przedmiocie świadczenia w drodze wyjątku

Sentencja

  1. 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję z dnia [...] września 2012 r.;
  2. 2. określa, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu w całości.

Uzasadnienie

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych decyzją nr [...] z [...] września 2012 r., na podstawie art. 83 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r. nr 153, poz. 1227 ze zm.), odmówił M. I. przyznania renty z tytułu niezdolności do pracy w drodze wyjątku.

W uzasadnieniu podał, że w sprawie nie zostały wykazane szczególne okoliczności uniemożliwiające podjęcie zatrudnienia objętego ubezpieczeniem, w celu zapewnienia w przyszłości uprawnień do świadczenia z ubezpieczenia społecznego.

We wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy M. I. podniosła, że nadal choruje i jest całkowicie niezdolna do jakiejkolwiek pracy. Ponadto od 2009 r. wymaga rehabilitacji z uwagi na [...]. W obecnym stanie zdrowia nie będzie więc mogła wypracować stażu ubezpieczeniowego umożliwiającego przyznanie zwykłej renty.

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych decyzją nr [...] z dnia [...] listopada 2012 r., wydaną po rozpoznaniu wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy, na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. nr 98, poz. 1071 ze zm.), utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.

W uzasadnieniu podał, że przyznanie świadczenia na podstawie art. 83 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych jest możliwe po spełnieniu łącznie wszystkich wymienionych w nim wymogów, a niespełnienie choćby jednego z nich skutkuje odmową przyznania świadczenia w drodze wyjątku. Ponadto przepis ten ma zastosowanie do sytuacji wyjątkowych, gdy pomimo dołożenia wszelkiej staranności, zaistniały niemożliwe do przezwyciężenia przeszkody w uzyskaniu świadczenia na zasadach ogólnych.

Zatem przy orzekaniu w przedmiocie świadczeń w drodze wyjątku kluczowe są powody braku przesłanek do uzyskania świadczenia w trybie zwykłym. Konieczne jest więc zbadanie, czy brak uprawnień nie był spowodowany szczególnymi okolicznościami w rozumieniu art. 83 powołanej ustawy w postaci trudnych do przezwyciężenia przeszkód, zdarzeń lub trwałych stanów, na które osoba ubezpieczona nie miała wpływu.

W ocenie organu analiza zebranego materiału dowodowego nie pozwala na przyjęcie, że zaistniały szczególne okoliczności, na skutek których wnioskodawczyni nie nabyła uprawnień do świadczenia w zwykłym trybie. Na datę ustalenia wobec niej całkowitej niezdolności do pracy w wieku 47 lat miała ona bowiem udowodnione łącznie 16 lat, 2 miesiące i 3 dni okresów składkowych i nieskładkowych, zaś w ocenianym do uprawnień 10-leciu przed dniem powstania całkowitej niezdolności do pracy, zamiast 5 lat okresów składkowych i nieskładkowych wymaganych do przyznania świadczenia w zwykłym trybie, jedynie 1 rok, 6 miesięcy i 13 dni tych okresów.

Ponadto w okresach do [...] lipca 1985 r. do [...] września 1989 r., od [...] grudnia 1989 r. do [...] stycznia 1993 r. oraz od [...] stycznia 2001 r. do [...] sierpnia 2006 r., czyli przez okres ponad 12 lat, wnioskodawczyni nie podejmowała zatrudnienia lub innej działalności objętej ubezpieczeniem społecznym oraz ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym.

Prezes Zakładu stwierdził, że brak dbałości o ubezpieczenie w trakcie wykonywania prac dorywczych był wynikiem powstania okoliczności, które zainteresowana sama kształtowała. Natomiast świadome podejmowanie zatrudniania bez zgłoszenia do ubezpieczenia i odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne świadczy o świadomym godzeniu się z powstaniem negatywnych konsekwencji w zakresie przyszłych uprawnień z ubezpieczenia społecznego i nie może być kwalifikowane jako okoliczność szczególna.

Zdaniem organu z uwagi na to, że całkowita niezdolność do pracy, uniemożliwiająca kontynuowanie zatrudnienia, została ustalona u strony od [...] kwietnia 2009 r. wraz z orzeczeniem o niezdolności do samodzielnej egzystencji do [...] maja 2012 r., nie można przyjąć, że to stan zdrowia bądź inne szczególne okoliczności uniemożliwiały uzyskanie uprawnień do świadczenia w zwykłym trybie.

Odnosząc się do trudnej sytuacji materialnej wnioskodawczyni organ wskazał, że nie stanowi ona wystarczającego uzasadnienia do przyznania świadczenia w drodze wyjątku, które jest świadczeniem z ubezpieczenia społecznego, a nie świadczeniem socjalnym.

W skardze na powyższą decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie M. I. zarzuciła jej naruszenie art. 83 ust. 1 i 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych poprzez jego niezastosowanie w sytuacji, kiedy powinien być zastosowany. Wniosła w związku z tym o jej uchylenie w całości i przekazanie sprawy organowi do ponownego rozpoznania.

W uzasadnieniu podniosła, że od wielu lat jest całkowicie niezdolna do pracy i spełnia wszystkie przesłanki przewidziane w art. 83 powołanej ustawy. Wskutek szczególnych okoliczności, tj. całkowitej niezdolności do pracy i uprzednio braku pracy w powiecie [...], nie może podjąć zatrudnienia objętego ubezpieczeniem społecznym. Nie posiada ponadto niezbędnych środków utrzymania i nie spełnia warunków do nabycia renty w trybie zwykłym.

Skarżąca wskazała, że sytuacja w jakiej się znalazła powstała w przyczyn od niej niezależnych, tj. ciężkich i nieuleczalnych chorób oraz braku pracy. Jej zdaniem organ nie miał racji twierdząc, że tylko krótkie okresy, brakujące do uprawnień rentowych w trybie zwykłym, uzasadniają przyznanie świadczenia w trybie szczególnym, gdyż nie wynika to z żadnych przepisów. Podobnie niezasadnie uznał, że to skarżącą obciążają konsekwencje dorywczego zatrudnienia bez ubezpieczenia, kiedy to na podmiocie zatrudniającym spoczywał obowiązek jej ubezpieczenia.

W piśmie procesowym z [...] lutego 2013 r. skarżąca podniosła, że nigdy nie uchylała się od pracy i już od początku lat 90-tych była przewlekle i ciężko chora. Wniosła również o przeprowadzenie dowodów z załączonych dokumentów na okoliczność jej stanu zdrowia i sytuacji na rynku pracy w G. W odpowiedzi na skargę Prezes ZUS wniósł o jej oddalenie podtrzymując w całości swoje dotychczasowe stanowisko faktyczne oraz prawne.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje

Zgodnie z przepisem art. 1 § 1 i § 2 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. - Prawo o ustroju sądów administracyjnych (Dz. U. nr 153, poz. 1269 ze zm.), sądy administracyjne sprawują wymiar sprawiedliwości m.in. przez kontrolę działalności administracji publicznej, a kontrola ta sprawowana jest pod względem zgodności z prawem, jeżeli ustawy nie stanowią inaczej.

Skarga oceniana w świetle powyższych kryteriów zasługuje na uwzględnienie.

W ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 r. nr 153, poz. 1227 ze zm.), określającej zasady nabywania prawa do świadczeń typu ubezpieczeniowego, a więc finansowanych z funduszu gromadzonego na ten cel ze składek ubezpieczeniowych przyszłych świadczeniobiorców, przewidziano w art. 83 ust. 1 regulację szczególną, która pozwala na uzyskanie w drodze wyjątku świadczenia odpowiadającego świadczeniu na zasadach ogólnych. Świadczenia określone w powołanym przepisie są świadczeniami wyjątkowymi także z tego powodu, że są finansowane z budżetu państwa (art. 84 ustawy) oraz nie mają charakteru roszczeniowego, gdyż cytowana ustawa nie gwarantuje ich wypłaty, pozostawiając rozstrzygnięcie w tym przedmiocie uznaniowej decyzji Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Uznaniowość nie oznacza jednak zupełnej dowolności i niekontrolowanej swobody organu przy rozstrzyganiu o ich przyznaniu lub odmowie przyznania. Z przepisu art. 83 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wynikają bowiem przesłanki uznania administracyjnego, a mianowicie:

  1. 1. bycie osobą ubezpieczoną lub członkiem rodziny pozostałym po ubezpieczonym,
  2. 2. niespełnienie warunków do uzyskania prawa do emerytury lub renty zostało spowodowane szczególnymi okolicznościami,
  3. 3. niemożność podjęcia przez ubiegającego się o świadczenie pracy lub innej działalności objętej ubezpieczeniem społecznym ze względu na całkowitą niezdolność do pracy lub wiek,
  4. 4. brak niezbędnych środków utrzymania.

Ponadto podkreślenia wymaga, że w myśl art. 124 omawianej ustawy, w postępowaniu w sprawach o świadczenia w niej określone stosuje się przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. nr 98, poz. 1071 ze zm.), chyba że ustawa stanowi inaczej. W związku z tym Prezes ZUS, podejmując decyzję administracyjną w przedmiocie świadczenia w drodze wyjątku, zobligowany jest stosować reguły postępowania administracyjnego, określające jego obowiązki w zakresie prowadzenia postępowania i orzekania. W szczególności winien on przestrzegać zasady dochodzenia do prawdy materialnej (art. 7 k.p.a.), a więc podejmować wszelkie niezbędne kroki zmierzające do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego i załatwienia sprawy. Jest zobowiązany także do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków, będących przedmiotem postępowania administracyjnego (art. 9 k.p.a.).

Musi wreszcie w sposób wyczerpujący zebrać, rozpatrzyć i ocenić cały materiał dowodowy (art. 77 § 1 i art. 80 k.p.a.) oraz uzasadnić swoje rozstrzygnięcie zgodnie z wymogami określonymi w art. 107 § 3 k.p.a.

W rozpatrywanej sprawie Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych uchybił wskazanym regułom postępowania w sposób mający istotny wpływ na wynik rozstrzygnięcia poprzez niewyczerpujące i mało wnikliwe rozpatrzenie i ocenę całokształtu materiału dowodowego.

Organ odmawiając przyznania M. I. renty z tytułu niezdolności do pracy powołał się na przesłankę braku szczególnych okoliczności, które spowodowały niespełnienie wymogów do otrzymania świadczenia na zasadach ogólnych.

Dokonując wykładni pojęcia "szczególnych okoliczności", o którym mowa w omawianym przepisie, należy mieć na względzie w pierwszej kolejności cel, jakiemu służy tryb przyznawania świadczeń w drodze wyjątku. Celem tym jest mianowicie to, by w indywidualnych i uzasadnionych przypadkach beneficjentami takich świadczeń były osoby, które nie mogły uzyskać świadczeń na zasadach ogólnych z uwagi na niespełnienie wymaganych ustawowych warunków.

Kategoria "szczególnych okoliczności" jest klauzulą generalną, której stosowanie ma charakter indywidualny i ocenny. Posługując się tym pojęciem ustawodawca daje pewną swobodę w kwalifikowaniu określonych stanów faktycznych pod tym kątem, co dodatkowo naświetla i podkreśla cel regulacji. Dodać przy tym trzeba, że nie chodzi tu o każdy przypadek braku uprawnień do świadczenia w zwykłym trybie, lecz jedynie o taki, który mieści się w zakresie semantycznym pojęcia "szczególnych okoliczności", czyli zdarzeń i stanów, które na gruncie ustawy o emeryturach i rentach z FUS ograniczają, utrudniają, czy wręcz uniemożliwiają wypracowanie wymaganego do uzyskania świadczenia w zwykłym trybie stażu ubezpieczeniowego. To właśnie zaistnienie tego rodzaju zdarzeń i stanów winno usprawiedliwiać brakujący do wymaganego staż ubezpieczeniowy.

Jak wskazuje się w orzecznictwie, szczególne okoliczności to nie tylko zdarzenia o charakterze siły wyższej, ale wszelkiego rodzaju sytuacje, które czynią daną osobę nieatrakcyjną na rynku pracy i pozostającą poza kręgiem zainteresowania pracodawców. Zaliczyć do nich trzeba również sytuację, kiedy dana osoba ma ograniczoną ze względów zdrowotnych zdolność do świadczenia pracy, choć nie legitymuje się orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy. Stan zdrowia takiej osoby, potwierdzony orzeczeniem o częściowej niezdolności do pracy, stawia ją na dużo gorszej pozycji niż osobę zdrową.

Tak więc, wbrew stanowisku organu, nie tylko całkowita niezdolność do pracy będzie szczególną okolicznością w rozumieniu art. 83 ust. 1 omawianej ustawy, jako że jest stanem wykluczającym aktywność zawodową, lecz będzie nią także częściowa niezdolność do pracy poprzez to, że ogranicza i utrudnia możliwość zatrudnienia, a w konsekwencji uzyskania wymaganego stażu ubezpieczeniowego. Zatem również częściowa niezdolność do pracy, przy uwzględnieniu wszystkich okoliczności sprawy, może być kwalifikowana w kategoriach okoliczności szczególnych.

Podkreślenia wymaga w związku z tym, że art. 83 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS nie może być interpretowany jedynie w ten sposób, że dopiero stwierdzenie całkowitej niezdolności do pracy usprawiedliwia brak aktywności zawodowej osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia w drodze wyjątku. Całkowita niezdolność do pracy jest tylko jedną z przesłanek do przyznania świadczenia w drodze wyjątku i ma istnieć w chwili ubiegania się o to świadczenie, natomiast ograniczenia aktywności zawodowej przed jej powstaniem mogą być bardzo różne, choćby usprawiedliwione przyczynami zdrowotnymi, zmniejszającymi przecież możliwość zatrudnienia takiej osoby na rynku pracy (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 marca 2003 r., sygn. akt II SA 3594/02, Lex nr 142639).

Jak wynika z akt administracyjnych niniejszej sprawy, co uszło uwadze organu, orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS nr [...] z [...] sierpnia 2008 r. wobec M. I. orzeczono częściową niezdolność do pracy do [...] czerwca 2011 r., określając datę jej powstania po [...] lipca 2002 r. Ponadto nie jest kwestionowana okoliczność, że orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z [...] maja 2010 r. skarżąca została uznana za całkowicie niezdolną do pracy i samodzielnej egzystencji od [...] kwietnia 2009 r. Nie ulega zatem wątpliwości, że począwszy od [...] lipca 2002 r. skarżąca miała ograniczone możliwości podjęcia zatrudnienia z uwagi na stan zdrowia, jeżeli dodatkowo weźmie się pod uwagę, iż z zawodu jest [...].

Natomiast zasadniczym argumentem organu, uzasadniającym odmowę przyznania świadczenia w drodze wyjątku, była m.in. przerwa w zatrudnieniu w latach 2001 – 2006, kiedy, jak Prezes ZUS stwierdził, "nie była ustalona przez lekarza orzecznika ZUS całkowita niezdolność do pracy".

Odnosząc się zaś do kwestii bezrobocia i sytuacji panującej na rynku pracy należy wskazać, iż co do zasady nie są one kwalifikowane jako okoliczności szczególne w rozumieniu art. 83 ust. 1 omawianej ustawy, na co wielokrotnie zwracał uwagę w swoich orzeczeniach Naczelny Sąd Administracyjny, Jednakże nie jest wykluczone rozważenie takiej ewentualności w połączeniu z innymi okolicznościami sprawy.

W realiach niniejszej sprawy, sytuacja na rynku pracy w miejscu zamieszkania skarżącej, przy jej ograniczonej stanem zdrowia możliwości podjęcia pracy, mogła również usprawiedliwiać, zdaniem Sądu, przerwę w zatrudnieniu w latach 2002 – 2006, czego organ nie rozważał.

W konsekwencji wobec stwierdzonych uchybień zasadne było uchylenie zarówno zaskarżonej, jak i poprzedzającej ją decyzji Prezesa ZUS.

Rozpoznając sprawę ponownie organ winien wnikliwie przeanalizować wskazane wyżej okoliczności pod kątem okoliczności szczególnych, o jakich mowa w art. 83 ust. 1 ustawy.

Mając powyższe na względzie Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, na podstawie art. 145 § 1 pkt 1 lit. c ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.), orzekł jak w sentencji wyroku. O wstrzymaniu wykonania zaskarżonej decyzji orzeczono w oparciu o przepis art. 152 powołanej ustawy.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.