Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowiez 8 października 2018 r., sygn. akt III SA/Kr 1031/18

Metryka

Sąd
Dnia 8 października 2018 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie
Skład
Sędzia WSA Renata Czeluśniak przewodniczący
Rozpoznanie
na posiedzeniu niejawnym w dniu 8 października 2018 r.
Sprawa
sprawy ze skargi K. J. o wznowienie postępowania zakończonego prawomocnym wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 14 kwietnia 2010 r., sygn. akt III SA/Kr 1043/09 postanawia skargę odrzucić.

Uzasadnienie

W piśmie z dnia 2 lipca 2018 r. (3 lipca 2018 r. data nadania w UP) skarżący K. J. wniósł o wznowienie postępowania w sprawie zakończonej prawomocnym wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 14 kwietnia 2010 r., sygn. akt III SA/Kr 1043/09. Jako podstawę wznowienia skarżący wskazał art. 273 § 1 punkt 2 oraz art. 273 § 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.

Wymieniony wyżej wyrok uprawomocnił się dnia 15 maja 2010 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie zważył, co następuje.

Na podstawie art. 280 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z 2018 póz. 1302), dalej "P.p.s.a.", sąd bada na posiedzeniu niejawnym, czy skarga o wznowienie postępowania jest wniesiona w terminie i czy opiera się na ustawowej podstawie wznowienia. W braku jednego z tych wymagań sąd skargę o wznowienie odrzuci, w przeciwnym razie wyznaczy rozprawę.

W myśl z kolei art. 278 P.p.s.a., po upływie pięciu lat od uprawomocnienia się orzeczenia nie można żądać wznowienia postępowania, z wyjątkiem przypadku, gdy strona była pozbawiona możności działania lub nie była należycie reprezentowana.

W przedmiotowej sprawie nie wystąpił żaden z wymienionych w art. 278 P.p.s.a. wyjątków. Skarżący nie wskazał w swojej skardze o wznowienie jakichkolwiek okoliczności dotyczących braku możności działania lub nienależytej reprezentacji w postępowaniu zakończonym wyrokiem Sądu z dnia 14 kwietnia 2010 r. Z akt sprawy o sygn. akt III SA/Kr 1043/09 wynika natomiast, że wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 14 kwietnia 2010 r., uprawomocnił się w dniu 15 maja 2010 r. Liczony więc od tego dnia (15 maja 2010 r.) pięcioletni termin - określony w art. 278 P.p.s.a. - upłynął z dniem 15 maja 2015 r. Skargę o wznowienie postępowania zakończonego wymienionym wyrokiem skarżący wniósł w dniu 3 lipca 2018 r., a zatem po upływie pięciu lat od uprawomocnienia się orzeczenia.

Zgodnie z ugruntowanym stanowiskiem orzecznictwa i doktryny termin pięcioletni jest terminem materialnoprawnym i nie podlega przywróceniu. Termin ten biegnie niezależnie od terminów zawitych do wniesienia skargi o wznowienie postępowania. Jeśli zatem skarga o wznowienie postępowania zostanie wniesiona z zachowaniem 1

Sygn. akt III SA/Kr 1031/18 terminów z art. 277 lub 272 § 2, ale po upływie terminu z art. 278, będzie ona podlegała odrzuceniu na posiedzeniu niejawnym, bez konieczności rozpatrywania merytorycznej zasadności zgłoszonych w niej podstaw (por. postanowienie NSA z dnia 28 lipca 2014 r., II FSK 1864/14, LEX nr 1492885, T. Woś (red.), Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Komentarz, wyd. VI).

Mając powyższe na uwadze, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie, na podstawie art. 278 w związku z art. 280 § 1 P.p.s.a., orzekł jak w sentencji postanowienia.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 13 listopada 2018 r., dokument z 13 listopada 2018 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.