Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 5 sierpnia 2008 r., sygn. akt III SA/Wa 1668/08

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Małgorzata Jarecka przewodniczący, sprawozdawca
Rozpoznanie
w dniu 5 sierpnia 2008 r. na posiedzeniu niejawnym
Sprawa
sprawy ze skargi B. P. i T. J. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] kwietnia 2008 r. nr [...] w przedmiocie ustalenia zobowiązania podatkowego z tytułu podatku od darowizny

Sentencja

postanawia:

  1. – odrzucić skargę B. P.

Uzasadnienie

B. P. i T. J. złożyli w dniu 20 maja 2008 r. w Izbie Skarbowej w W. (prezentata organu) skargę na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z [...] kwietnia 2008 r. nr [...] wydaną w przedmiocie ustalenia zobowiązania podatkowego z tytułu podatku od darowizny.

Zaskarżoną decyzję B. P. (dalej "skarżąca") odebrała 18 kwietnia 2008 r. – co wynika ze znajdującego się w aktach administracyjnych zwrotnego potwierdzenia odbioru. W treści decyzji organ podatkowy pouczył skarżącą o przysługującym jej prawie wniesienia skargi do sądu administracyjnego w terminie trzydziestu dni od daty doręczenia decyzji.

Zgodnie z art. 53 § 1 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) – dalej powoływana jako "p.p.s.a.", skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie. Na podstawie art. 54 § 1 p.p.s.a. skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi.

Wskazany w ustawie termin do wniesienia skargi do sądu upłynął 19 maja 2008 r. (18 maj 2008 r. – niedziela - był dniem wolnym od pracy). Stwierdzić więc należy, że skarga została złożona z uchybieniem ustawowego terminu.

Stosownie do art. 58 § 1 pkt 2 i § 3 p.p.s.a. sąd na posiedzeniu niejawnym odrzuca skargę wniesioną po upływie terminu do jej wniesienia.

Mając na względzie powyższe Sąd, na podstawie art. 58 § 1 pkt 2, art. 58 § 3 oraz art. 53 § 1 p.p.s.a. orzekł jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 27 marca 2009 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.