Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści i wyszukiwarka

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 31 maja 2012 r., sygn. akt III SA/Wa 2217/11

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Jolanta Sokołowska przewodniczący
Rozpoznanie
w dniu 31 maja 2012 r. na posiedzeniu niejawnym wniosku o uzupełnienie wyroku z dnia 22 marca 2012 r. sygn. akt III SA/Wa 2217/11
Sprawa
sprawy ze skargi A. P. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w W. z dnia [...] maja 2011 r., nr [...] w przedmiocie ustalenia wysokości zobowiązania w podatku od nieruchomości za 2010 r. postanawia oddalić wniosek

Uzasadnienie

Pismem z dnia 9 maja 2012 r. pełnomocnik A. P. (dalej jako Skarżąca) wniósł do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie o uzupełnienie w trybie art. 157 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270 ze zm. dalej jako p.p.s.a.) wyroku z dnia 22 marca 2012 r. sygn. akt III SA/Wa 2217/11. W treści wniosku wniósł o wskazanie, kto jest właścicielem budynku przy ulicy W. [...] oraz podania powodów, dla których Urząd W. nie mógł ustanowić na w/w nieruchomości trwałego zarządu. Zażądał wyjaśnienia, czy najemca lokalu użytkowego jest zobowiązany ponosić inne opłaty związane z wynajmowanym lokalem.

W ocenie Skarżącego najemca takiego lokalu nie jest zobowiązany do uiszczenia podatku od takiej nieruchomości. Podkreślił, iż Sąd miał obowiązek ustalić status najemcy lokalu. Ponadto zażądał by w uzupełnionym wyroku wskazano przepisy prawa zmieniające najemców lokali użytkowych we właścicieli.

Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje

Wniosek nie zasługuje na uwzględnienie.

Zgodnie z art. 157 § 1 p.p.s.a. strona może w ciągu czternastu dni od doręczenia wyroku z urzędu - a gdy wyroku nie doręcza się stronie od dnia ogłoszenia - zgłosić wniosek o uzupełnienie wyroku, jeżeli sąd nie orzekł o całości skargi albo nie zamieścił w wyroku dodatkowego orzeczenia, które według przepisów ustawy powinien był zamieścić z urzędu.

Odnosząc się do wymienionego przepisu, wskazać należy, iż wniosek pełnomocnika Skarżącej z dnia 9 maja 2012 r. został złożony po upływie wskazanego w art. 157 § 1 p.p.s.a., 14 dniowego terminu do jego wniesienia, liczonego od dnia ogłoszenia wyroku. Jak ustalono na podstawie akt sądowych wyrokiem z dnia 22 marca 2012 r. na rozprawie tut. Sąd oddalił skargę Skarżącej. Zgodnie z powyższym termin do zgłoszenia wniosku o uzupełnienie wyroku upłynął w dniu 5 kwietnia 2012 r. W przypadku bowiem oddalenia skargi, odpis wyroku nie jest doręczany stronie z urzędu. Jeżeli wyrok nie podlega doręczeniu z urzędu (np. wyrok WSA oddalający skargę), dwutygodniowy termin na złożenie wniosku o uzupełnienie biegnie zawsze od ogłoszenia (wydania) wyroku.

Z tych względów na zasadzie przepisu art. 157 § 1 p.p.s.a. orzeczono jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 9 lipca 2012 r., dokument z 22 marca 2012 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.