Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 5

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 14 lipca 2014 r., sygn. akt III SA/Wa 26/14

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Marek Krawczak przewodniczący
Rozpoznanie
w dniu 14 lipca 2014 r. na posiedzeniu niejawnym w
Sprawa
sprawy ze skargi J. K. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] października 2013 r. nr [...] w przedmiocie orzeczenia o solidarnej odpowiedzialności członka zarządu za zaległości podatkowe spółki z tytułu podatku dochodowego od osób prawnych za 2005 r.

Sentencja

postanawia:

  1. odrzucić skargę kasacyjną wniesioną przez skarżącego J. K.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 27 maja 2014 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę J. K. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] października 2013 r. nr [...] w przedmiocie orzeczenia o solidarnej odpowiedzialności członka zarządu za zaległości podatkowe spółki z tytułu podatku dochodowego od osób prawnych za 2005 r.

Następnie w piśmie z dnia 26 czerwca 2014 r. skarżący J. K. działając za pośrednictwem swojego pełnomocnika – r. pr. M. W. złożył skargę kasacyjną od wyroku z dnia 27 maja 2014 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje.

Zgodnie z art. 173 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. 2012r., poz. 270 z późn. zm.) - zwanej dalej: "p.p.s.a.", skargę kasacyjną strona może wnieść po doręczeniu jej odpisu orzeczenia z uzasadnieniem. W myśl art. 177 § 1 p.p.s.a. skargę kasacyjną wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok lub postanowienie, w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia stronie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.

W świetle powyższych uwag należy stwierdzić, że warunkiem wniesienia skargi kasacyjnej jest uprzednie doręczenie odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem (por. B. Gruszczyński [w:] B. Dauter, B. Gruszczyński, A. Kabat, M. Niezgódka-Medek, Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Komentarz, Kraków 2005, s. 402). Ponadto należy mieć na uwadze, że w sprawach, w których skargę oddalono, uzasadnienie wyroku sporządza się jedynie na wniosek strony zgłoszony w terminie siedmiu dni od ogłoszenia wyroku (art. 141 § 2 p.p.s.a.). Jeżeli zatem strona nie złoży w terminie wniosku o sporządzenie uzasadnienia wyroku, traci możliwość jego zaskarżenia. W myśl bowiem art. 142 § 2 p.p.s.a., jeżeli uzasadnienie wyroku zostało sporządzone na wniosek strony, odpis wyroku z uzasadnieniem doręcza się tylko tej stronie, która złożyła wniosek.

Tym samym w stosunku do strony, która takiego wniosku nie złożyła, nie może rozpocząć biegu trzydziestodniowy termin do wniesienia skargi kasacyjnej, liczony od dnia doręczenia orzeczenia wraz z uzasadnieniem. W konsekwencji skarga kasacyjna wniesiona przez tę stronę musi być uznana za niedopuszczalną.

Taka sytuacja miała miejsce w niniejszej sprawie, ponieważ skarżący J. K. w którego imieniu jego pełnomocnik, wniósł przedmiotową skargę kasacyjną, nie złożył wcześniej wniosku o sporządzenie uzasadnienia wyroku. Wobec powyższego skarga kasacyjna Skarżącego jest niedopuszczalna. Skargę zaś taką, zgodnie z art. 178 p.p.s.a., wojewódzki sąd administracyjny obowiązany jest odrzucić na posiedzeniu niejawnym.

W związku z powyższym Sąd postanowił na podstawie art. 178 p.p.s.a. odrzucić skargę kasacyjną wniesioną przez skarżącego J. K..

Pod tą sygnaturą także: dokument z 27 maja 2014 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.