Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 21 października 2010 r., sygn. akt III SA/Wa 9/10

Metryka

Rozpoznanie
w dniu 21 października 2010 r. na posiedzeniu niejawnym wniosku adwokata P. H. o przyznanie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu
Sprawa
w sprawie ze skargi R. W. na postanowienie Ministra Finansów z dnia [...] października 2009 r. nr [...] w przedmiocie oddalenia skargi na czynność egzekucyjną postanawia - odmówić przyznania adwokatowi P. H. wynagrodzenia z tytułu nieopłaconej pomocy prawnej -

Referendarz Sądowy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie - Anna Zaorska

Uzasadnienie

Postanowieniem z 2 czerwca 2010 r. zwolniono Skarżącego R. W. od kosztów sądowych oraz ustanowiono na jego rzecz adwokata, którym wyznaczony został T. M. Na mocy udzielonego mu pełnomocnictwa udzielił on następnie dalszego pełnomocnictwa (substytucji) adwokatowi P. H. Na rozprawie w dniu 20 października 2010 r. adwokat P. H. wniósł o zasądzenie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.

Wyrokiem z 20 października 2010 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił wniesioną skargę.

Zgodnie z art. 250 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270, ze zm.; dalej: "p.p.s.a.") wyznaczony adwokat, radca prawny, (...) otrzymuje wynagrodzenie odpowiednio według zasad określonych w przepisach o opłatach za czynności adwokatów, radców prawnych, (...) w zakresie ponoszenia kosztów nieopłaconej pomocy prawnej oraz zwrotu niezbędnych i udokumentowanych wydatków.

Jak zauważył Naczelny Sąd Administracyjny w postanowieniu z 17 marca 2010 r. (sygn. akt I OZ 184/10) powołany wyżej art. 250 p.p.s.a. jednoznacznie stanowi, że wynagrodzenie z tytułu pomocy prawnej udzielonej z urzędu otrzymuje wyznaczony pełnomocnik. Przez wyznaczonego adwokata, czy radcę prawnego rozumieć należy adwokata, radcę prawnego wskazanego przez właściwą Okręgową Radę Adwokacką, czy właściwą Okręgową Izbę Radców Prawnych. Takie też jest słownikowe znaczenie pojęcia "wyznaczyć-wyznaczać". Według Uniwersalnego Słownika Języka Polskiego (pod red. prof. S. Dubisza, Wyd. PWN 2003, tom 5, s. 389) zwrot ten oznacza tyle co: wybrać (wybierać), wskazać (wskazywać) osobę, której zostanie powierzona jakaś funkcja, jakieś stanowisko, zadanie wykonania czegoś.

W niniejszej sprawie Okręgowa Rada Adwokacka w W. pełnomocnikiem z urzędu dla Skarżącego wyznaczyła adwokata T. M. To jemu zatem może być przyznane wynagrodzenie, po złożeniu wniosku i oświadczenia, że koszty nie zostały zapłacone w całości lub w części. Udzielenie dalszego pełnomocnictwa nie zwalnia bowiem wyznaczonego adwokata od świadczenia pomocy prawnej z urzędu. Inaczej mówiąc w wyniku powyższego nie następuje zmiana osoby pełnomocnika ustanowionego z urzędu i wyznaczonego przez właściwą korporację. Udzielenie dalszego pełnomocnictwa nie oznacza też, że substytut może wystąpić o przyznanie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej w imieniu wyznaczonego pełnomocnika. Jak bowiem wyjaśnił Sąd Najwyższy w postanowieniu z 7 listopada 2006 r. (I CZ 78/06) udzielenie substytucji jest udzieleniem pełnomocnictwa substytutowi przez samą stronę, a nie przez jej pełnomocnika.

Dodatkowo zauważyć należy, iż w myśl §20 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. nr 163, poz. 1348 z późn. zm.), wniosek o przyznanie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej powinien zawierać oświadczenie, że opłaty nie zostały zapłacone w całości lub w części.

Również wymagane oświadczenie, dotyczące opłacenia kosztów pomocy prawnej udzielonej z urzędu, powinno być złożone przez wyznaczonego pełnomocnika.

Z tych względów, na podstawie powołanych wyżej przepisów oraz art. 258 §2 pkt 8 p.p.s.a. należało postanowić jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 20 października 2010 r., dokument z 2 czerwca 2010 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.