Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 24 kwietnia 2014 r., sygn. akt IV SA/Wa 525/14

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Grzegorz Czerwiński przewodniczący
Rozpoznanie
w dniu 24 kwietnia 2014 r. na posiedzeniu niejawnym
Sprawa
sprawy ze skargi K. I. na decyzję Rady do Spraw Uchodźców z dnia [...] stycznia 2014 r. nr [...] w przedmiocie odmowy nadania statusu uchodźcy

Sentencja

postanawia:

  1. odrzucić skargę.

Uzasadnienie

Skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie na decyzję Rady do Spraw Uchodźców z dnia [...] stycznia 2014 r. nr [...] w przedmiocie odmowy nadania statusu uchodźcy złożyła K. I. Skarga nie została podpisana. W zarządzeniu z dnia 18 marca 2014 r. skarżąca została wezwana do podpisania skargi w budynku Sądu lub nadesłania podpisanego egzemplarza skargi w terminie 7 dni od daty doręczenia wezwania pod rygorem odrzucenia skargi. Wezwanie zostało dwukrotnie awizowano w dniu 26 marca 2014 r. oraz w dniu 3 kwietnia 2014 r., a następnie zwrócone do nadawcy w dniu 10 kwietnia 2014 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje

Skarga na akt organu administracji publicznej składana do wojewódzkiego sądu administracyjnego powinna spełniać określone w ustawie z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.), dalej "p.p.s.a.", wymogi formalne, a także odpowiadać wymogom dotyczącym opłaty sądowej. Wymogi formalne dotyczące pism w postępowaniu sądowym zostały wskazane w art. 46 i art. 47 p.p.s.a. Zgodnie z tym skarga powinna zostać podpisana przez skarżącego lub umocowaną do tego osobę. Każde pismo w postępowaniu sądowym, zatem także skarga powinna zawierać odpowiednią liczbę odpisów dla stron postępowania. Jak wskazuje art. 49 § 1 p.p.s.a. skarżącego należy wezwać do uzupełnienia braków formalnych w terminie 7 dni pod rygorem pozostawienia pisma bez rozpoznania. Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a. skarga, w stosunku do której nie uzupełniono braków formalnych w terminie, podlega odrzuceniu.

Zgodnie z art. 65 p.p.s.a. sąd dokonuje doręczeń w postępowaniu sądowoadministracyjnym przez pocztę, przez swoich pracowników lub przez inne upoważnione przez sąd osoby lub organy. Jeżeli stroną jest osoba fizyczna, doręczenia dokonuje się jej osobiście pod wskazanym adresem miejsca zamieszkania (art. 67 § 1 i art. 69 p.p.s.a.). W razie niemożności doręczenia pisma w sposób przewidziany w art. 67-72 p.p.s.a., pismo, składa się na okres czternastu dni w placówce pocztowej lub w urzędzie gminy, a zawiadomienie o tym umieszcza się w skrzynce na korespondencję, a gdy nie jest to możliwe, na drzwiach mieszkania adresata lub w miejscu wskazanym jako adres do doręczeń, na drzwiach biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje zawodowe czynności. W tym przypadku doręczenie uważa się za dokonane z upływem ostatniego dnia tego okresu (art. 73 p.p.s.a.).

Z kolei w art. 65 § 2 p.p.s.a. umieszczono odesłanie do przepisów wykonawczych regulujących sposób doręczania pism sądowych w sprawach cywilnych, tj. do rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 października 2010 r. w sprawie szczegółowego trybu doręczania pism sądowych przez pocztę w postępowaniu cywilnym (Dz. U. Nr 190, poz. 1277). Powyższe oznacza, że dla skuteczności doręczenia w trybie art. 73 p.p.s.a. konieczne jest dwukrotne awizowanie przesyłki sądowej i złożenie jej na kolejne siedmiodniowe okresy w placówce pocztowej.

W przedstawionym wyżej stanie faktycznym należy stwierdzić, że skarżąca została prawidłowo wezwana do uzupełnienia braków formalnych skargi. Po dwukrotnym awizowaniu wezwanie zostało uznane za skutecznie doręczone w dniu 9 kwietnia 2014 r., a więc termin do jego wykonania upłynął w dniu 16 kwietnia 2014 r. Do dnia wydania postanowienia skarżąca nie nadesłała podpisanego egzemplarza skargi, ani nie podpisała skargi osobiście w budynku Sądu. W związku z tym na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a. skarga podlega odrzuceniu.

Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 p.p.s.a., należało orzec jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 11 lipca 2014 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.