Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] marca 2006 r. nr [...] Dyrektor [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w W. po rozpatrzeniu odwołania T. K. utrzymał w mocy decyzję wydaną przez Kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w W. z siedzibą w R. nr [...] z dnia [...] lutego 2006 r. w sprawie odmowy przyznania renty strukturalnej.
W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji Dyrektor [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przedstawił następujący stan sprawy.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na uzyskiwanie rent strukturalnych objętej planem rozwoju obszarów wiejskich (Dz.U. z 19 maja 2004 r., Nr 114, poz.1191) oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 5 października 2005 r. (Dz.U. Nr 211, poz.1759), zmieniającym w/w rozporządzenie warunkami przyznania renty strukturalnej jest m.in prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat poprzedzających złożenie wniosku o rentę strukturalną i przez okres co najmniej 5- ciu lat podleganie ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu, określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Jak wskazano w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji, zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rolnicy ubiegający się o przyznanie renty strukturalnej mają możliwość wykazania się 5 letnim okresem podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu w okresie prowadzenia działalności rolniczej, ale od czasu wejścia w życie ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998 r., Nr 7, poz. 25 ze zm.), a więc od 1 stycznia 1991 r. uwzględniać można okresy podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu w ramach przyznawania rent strukturalnych.
W przedmiotowej sprawie - zdaniem organu - wnioskodawca nie spełnił tego warunku, ze względu na fakt, że z załączonego do wniosku zaświadczenia wydanego przez KRUS - Placówka Terenowa w W., wynika, że w okresie od [...] stycznia 1991 r. wnioskodawca podlegał ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu, określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym od [...] listopada 2005 r. W związku z tym, na dzień składania wniosku okres podlegania temu ubezpieczeniu obejmował od [...] listopada 2005 r. do [...] stycznia 2006 r.
Na powyższą decyzje skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie złożył T. K. Domagając się uchylenia zaskarżonej decyzji w całości z powodu jej niezgodności z prawem skarżący podniósł, że nie zaliczenie okresu ponad 5 - letniego podlegania przez skarżącego ubezpieczeniu emerytalno -rentowemu tj. od [...] lipca 1977 r. do [...] grudnia 1988 r. jako wymaganego, zgodnie z warunkami przyznawania rent strukturalnych określonymi w stanowisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi narusza konstytucyjną zasadę, zgodnie z którą organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.
Zdaniem skarżącego nieprawdziwe jest twierdzenie, że warunek zawarty w § 4 pkt 2 w/w rozporządzenia, dotyczy jedynie rolników, którzy wykazaliby się odpowiednim okresem podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu w okresie obowiązywania ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników, bowiem w myśl przepisów w/w ustawy do okresów podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu zalicza się okresy podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu w okresie obowiązywania ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników i ich rodzin (Dz.U. z 1989 r., Nr 24, poz.133).
Skarżący wskazał, że ani w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej (Dz.U. z 2003r., Nr 229, poz.2273 oraz z 2004 r., Nr 42, poz.386), ani w rozporządzeniu wydanym na podstawie art.3 ust.2 pkt 1 tej ustawy nie ma odesłania, które jednoznacznie wskazywałoby na ustawę z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Szczególnego podkreślenia wymaga okoliczność, że od 11 listopada 2005 r. § 4 pkt 2 rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na uzyskiwanie rent strukturalnych objętej planem rozwoju obszarów wiejskich (Dz.U. z 19 maja 2004 r., Nr 114, poz.1191) obowiązuje w nowym brzmieniu. Zakres zmiany tego przepisu wskazuje, że o ile w pierwotnym brzmieniu stawiono wymóg podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu przez 5 lat w okresie 10 lat poprzedzających złożenie wniosku (prawodawca użył zwrotu " w tym okresie"), o tyle po nowelizacji zrezygnowano z określenia, że 5 lat podlegania ubezpieczeniu ma przypadać w okresie 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku.
W odpowiedzi na skargę Dyrektor [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie wniósł o jej oddalenie oraz podtrzymał argumenty zawarte w zaskarżonej decyzji
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył co następuje:.
Wojewódzki Sąd Administracyjny sprawuje, w zakresie swojej właściwości, kontrolę pod względem zgodności z prawem zaskarżonych aktów lub czynności organów administracji publicznej, przy czym kontrola Sądu sprowadza się do zbadania, czy organy administracji w toku rozpoznawania sprawy nie naruszyły prawa w stopniu mogącym mieć wpływ na wynik sprawy.
Skarga zasługuje na uwzględnienie.
Przyznawanie rent strukturalnych jest jedną z form wspierania rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej określonych m. in. przepisami Unii Europejskiej. Zgodnie § 4 rozporządzenia z dnia 30 kwietnia 2004r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na uzyskiwanie rent strukturalnych objętej planem rozwoju obszarów wiejskich (Dz.U. 114, poz. 1191, ze zm.), oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 5 października 2005 r. (Dz.U. Nr 211, poz. 1759), zmieniającym w/w rozporządzenie rentę strukturalną przyznaje się producentowi rolnemu będącemu osobą fizyczną prowadzącą na własny rachunek działalność rolniczą (produkcję roślinną i zwierzęcą) w gospodarstwie rolnym położonym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli łącznie spełnia on warunki w nim wymienione w pkt 1-7. Jednym z tych warunków, unormowanym w pkt 2 rozporządzenie jest prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat poprzedzających złożenie wniosku o rentę strukturalną i przez okres co najmniej 5 - ciu lat podleganie ubezpieczeniu emerytalno -rentowemu, określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Jeżeli w wyniku weryfikacji wniosku o przyznanie renty strukturalnej zostanie ustalone m. in., że wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w § 4 pkt 1-3, w tym warunku z pkt 2 - zgodnie z § 20 ust. 3 pkt 1 powołanego rozporządzenia -organ odmawia przyznania renty strukturalnej.
W niniejszej sprawie w pełni należy podzielać stanowisko wyrażone przez skarżącego w skardze. Zasadniczą kwestią w rozstrzygnięciu niniejszej sprawy jest ustalenie prawidłowej wykładni pkt 2 § 4 w/w rozporządzenia, z którego wynika, że rentę strukturalną przyznaje się producentowi rolnemu będącemu osobą fizyczną prowadzącą na własny rachunek działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym położonym na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej jeżeli spełnia m.in. następujący warunek - prowadził nieprzerwanie działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku o rentę strukturalną i przez okres co najmniej 5 lat podlegał ubezpieczeniu emerytalno -rentowemu, określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników. O ile warunek dotyczący prowadzenia nieprzerwanie działalności rolniczej w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku został spełniony, to zasadnicze znaczenie w niniejszej sprawie ma kwestia podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu.
Organ drugiej instancji stanął na stanowisku prezentowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, że 5 - letni okres podlegania ubezpieczeniu emerytalno - rentowemu na przypadać w okresie prowadzenia działalności rolniczej, ale od czasu wejścia w życie ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998 r., Nr 7, poz. 25 ze zm.), a więc od 1 stycznia 1991 r.
Zdaniem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z treści w/w przepisu nie wynika - wbrew stanowisku organu - że okres 5 - letniego ubezpieczenia ma przypadać w okresie prowadzenia działalności gospodarczej określonej jako warunek do otrzymania renty strukturalnej. Co więcej od 11 listopada 2005 r. (a więc przed złożeniem wniosku przez skarżącego) § 4 pkt 2 rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu udzielania pomocy finansowej na uzyskiwanie rent strukturalnych objętej planem rozwoju obszarów wiejskich obowiązuje w nowym brzmieniu. Zakres zmiany tego przepisu wskazuje, że po nowelizacji zrezygnowano z określenia, że 5 lat podlegania ubezpieczeniu ma przypadać w okresie 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku.
Jak wynika z przedstawionego stanu sprawy skarżący złożył wniosek o przyznanie renty strukturalnej w dniu [...] stycznia 2006r. Do wniosku dołączone zostało zaświadczenie z KRUS Oddział Regionalny w W., że skarżący podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników od [...] lipca 1977r. do [...] grudnia1988 r.
Rozpoznając ponownie sprawę organ będzie zobowiązany do oceny wniosku zgodnie prawidłową interpretacją § 4 pkt 2 rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 kwietnia 2004 r.
W tym stanie rzeczy - na podstawie art. 145§1 pkt. 1 lit. a) ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r.- Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153, poz. 1270 ze zm.) Sąd orzekł jak w sentencji. Rozstrzygnięcie z pkt. 2 wyroku zostało oparte o treść art. 152 tej ustawy.