Uzasadnienie
Przedmiotem skargi z [...] grudnia 2010r. wniesionej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie przez W. K. jest decyzja Dyrektora [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w W. (dalej: Dyrektor Oddziału) z [...] listopada 2010r. nr [...] utrzymująca w mocy decyzję Kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w W. (dalej: Kierownik Biura) z [...] października 2010r. nr [...] o odmowie przyznania renty strukturalnej.
Skarżona decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym;
Skarżący W. K. w dniu [...] września 2010r. złożył w Biurze Powiatowym ARiMR w W. wniosek o przyznanie renty strukturalnej. W wyniku weryfikacji wniosku organ ustalił, iż wnioskodawca nie spełnia jednego z podstawowych warunków do przyznania renty strukturalnej, tj. nie podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników w wymaganym okresie czasu do dnia złożenia wniosku.
W dniu [...] października 2010r. Kierownik Biura wydał decyzję nr [...] o odmowie przyznania renty strukturalnej W. K. Nie zgadzając się z rozstrzygnięciem wnioskodawca złożył odwołanie w ustawowym terminie.
W wyniku rozpoznania odwołania Dyrektor Oddziału decyzją z [...] listopada 2010r. nr [...] utrzymał decyzję organu I instancji w mocy. W uzasadnieniu wskazał m.in., iż zgodnie z § 4 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2007r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania "Renty strukturalne" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz.U. z 2007r., Nr 119, poz. 750 z późn.zm.) rentę strukturalną przyznaje się producentowi rolnemu będącemu osobą fizyczną prowadzącą na własny rachunek działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym, który m.in. prowadził nieprzerwanie działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku o rentę strukturalną i w tym okresie podlegał ubezpieczeniu emerytalno- rentowemu określonemu w przepisach ubezpieczeniu społecznym rolników przez okres co najmniej 5 lat.
Natomiast z załączonego do wniosku zaświadczenia KRUS z dnia [...] października 2010r. wynika, że wnioskodawca w okresie 10 lat bezpośrednio poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie renty strukturalnej podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników od [...] kwietnia 2004r. do [...] czerwca 2004r., od [...] stycznia 2006r. do chwili obecnej, co oznacza, że do dnia złożenia wniosku o przyznanie renty strukturalnej okres podlegania ubezpieczeniu w KRUS był krótszy niż 5 lat, ponieważ wynosił 4 lata 11 miesięcy i 10 dni. Organ odwoławczy uznał słuszność decyzji organu I instancji pod względem faktycznym i prawnym.
W skardze do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie skarżący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji, podnosząc, iż pięcioletni okres podlegania ubezpieczeniu w KRUS należy liczyć do dnia wydania decyzji przez Kierownika Biura, a nie zaś do dnia złożenia pierwszego wniosku o przyznanie renty strukturalnej.
W odpowiedzi na skargę Dyrektor Oddziału wniósł o jej oddalenie podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje.
Uprawnienia sądów administracyjnych, określone m.in. przepisami art. 1 § 1 i § 2 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. - Prawo o ustroju sądów administracyjnych (Dz. U. nr 153, poz. 1269 ze zm.) oraz art. 3 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153, poz. 1270 ze zm. – zwana dalej p.p.s.a.) sprowadzają się do kontroli działalności administracji publicznej pod względem zgodności z prawem, tj. kontroli zgodności zaskarżonego aktu z przepisami postępowania administracyjnego i normami prawa materialnego. Sąd rozstrzyga w granicach danej sprawy nie będąc jednak związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 134 § 1 p.p.s.a.).
Rozważając zarzuty podniesione w skardze Sąd stwierdził, iż nie zasługuje ona na uwzględnienie bowiem, w ocenie Sądu, zaskarżone rozstrzygnięcie odpowiada prawu.
Zasady przyznawania rent strukturalnych zostały określone w ustawie z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64,poz.427 ze zm.), zwanej dalej ustawą oraz w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania "Renty strukturalne" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz.U. Nr 109, poz.750), zwanym dalej rozporządzeniem. Warunki, które musi spełnić producent rolny w celu uzyskania renty strukturalnej zostały określone w §4 rozporządzenia.
Warunek, który w ocenie organów orzekających nie został spełniony jest określony w §4 pkt 2 rozporządzenia stanowiącym, iż rentę strukturalną przyznaje się producentowi rolnemu, który prowadził nieprzerwanie działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym w okresie co najmniej 10 lat bezpośrednio poprzedzających złożenie wniosku o rentę strukturalną i w okresie ostatnich 10 lat podlegał przez okres co najmniej 5 lat ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Jak wynika z niespornie ustalonego stanu faktycznego skarżący do dnia złożenia wniosku o przyznanie renty strukturalnej podlegał ubezpieczeniu w KRUS przez 4 lata 11 miesięcy i 10 dni. W dniu wydania decyzji o odmowie przyznania renty strukturalnej okres ubezpieczenia skarżącego w KRUS był dłuższy niż 5 lat.
Rozpoznając niniejszą sprawę należało rozstrzygnąć czy pięcioletni okres ubezpieczenia emerytalno-rentowego powinien upłynąć do dnia złożenia wniosku o przyznanie renty strukturalnej czy do daty wydania decyzji w sprawie przyznania renty strukturalnej.
Organy orzekające w sprawie uznały, że okres ten winien upłynąć do dnia złożenia wniosku, natomiast skarżący twierdzi, że upływ pięcioletniego okresu, po złożeniu wniosku ale przed wydaniem decyzji przez Kierownika Biura ARiMR powoduje, że warunek posiadania pięcioletniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego został spełniony.
Sąd uznał, że prawidłowe jest stanowisko organów orzekających i warunek podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników przez co najmniej lat w ciągu ostatnich 10 lat musi być spełniony w dacie składania wniosku o przyznanie renty strukturalnej. Stanowisko to znajduje potwierdzenie w treści przepisu §19 ust.3 rozporządzenia stanowiącego, iż spełnienie warunków określonych w §4 pkt 1-4 rozporządzenia kierownik biura powiatowego Agencji ustala weryfikując wniosek. Ponadto zgodnie z ust.4 tego paragrafu kierownik biura powiatowego Agencji odmawia w drodze decyzji przyznania renty strukturalnej jeżeli w wyniku weryfikacji wniosku zostanie ustalone, że wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w §4 pkt 1-4 lub §11 rozporządzenia. Ponieważ zgodnie z przytoczonymi przepisami ocena spełnienia warunku posiadania pięcioletniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego KRUS w ciągu ostatnich 10 lat jest dokonywana na podstawie złożonego wniosku oznacza to, że w dacie składania wniosku warunek ten musi być spełniony i udokumentowany.
W związku z powyższym uznając, że zaskarżona decyzja odpowiada prawu Sąd na podstawie art. 151 ustawy z 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) oddalił skargę.