Uzasadnienie
- I. Stan sprawy przedstawia się następująco:
- 1. Pismem z dnia [...] kwietnia 2012 r., Dyrektor [...] Oddziału Wojewódzkiego NFZ przekazał, zgodnie z właściwością miejscową, wniosek z dnia [...] marca 2012 r. J. P. (dalej: "Skarżąca"), w sprawie ustalenia kwestii podlegania lub niepodlegania przez nią obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu pobierania stypendium sportowego w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r. Z powyższego wniosku wynika, że Sąd Apelacyjny w [...], podczas rozprawy apelacyjnej (dot. sprawy sygn. akt [...]) w dniu [...] lutego 2012 r., zobowiązał stronę do wystąpienia do kompetentnego organu o ustalenie, czy Skarżąca w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r. podlegała obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu pobierania stypendium sportowego.
- 2. Dyrektor [...] Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia (dalej: "[...]OW NFZ"), decyzją nr [...]z dnia [...] lipca 2012 r., stwierdził, że Skarżąca podlegała od dnia [...] stycznia 2007 r. do dnia [...] września 2009 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu pobierania stypendium sportowego.
- 3. Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia, po rozpatrzeniu odwołań Skarżącej oraz [...]z siedzibą w [...] (dalej: "Skarżący"), decyzją z dnia[...]listopada 2012 r., nr [...]uchylił decyzję Dyrektora [...]OW NFZ z dnia [...] lipca 2012 r. przekazując sprawę do ponownego rozpatrzenia bowiem zaskarżona decyzja wydana została z naruszeniem art. 10 § 1 k.p.a.
- 4. Rozpatrując ponownie wniosek, Dyrektor [...]OW NFZ, decyzją z dnia [...] stycznia 2013 r., nr [...]stwierdził, że Skarżąca podlegała od dnia [...] stycznia 2007 r. do dnia[...]września 2009 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu pobierania stypendium sportowego.
- 5. Od ww. decyzji Dyrektora [...] Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia Skarżący złożyli odwołanie, w którym wnieśli o uchylenie zaskarżonej decyzji, ze względu na naruszenie art. 66 ust. 1 pkt 20, pkt 23 w zw. z treścią art. art. 66 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2008r., Nr 164, poz. 1027 z późn. zm. – dalej “ustawa o świadczeniach"), poprzez przyjęcie, że w okresie od dnia [...] stycznia 2007 r. do dnia[...]września 2009 r. Skarżąca podlegała objęciu ubezpieczeniem zdrowotnym.
- 6. Prezes NFZ decyzją z dnia[...]marca 2013r., nr [...]utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję organu I instancji.
W uzasadnieniu organ wskazał, że zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 23 ustawy o świadczeniach, obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby pobierające stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
Obowiązek ubezpieczenia osób pobierających stypendium sportowe, zgodnie z treścią art. 73 pkt 6 ustawy o świadczeniach, powstaje z dniem przyznania stypendium, a wygasa z dniem utraty prawa do jego pobierania. Zgodnie z art. 75 ust. 6 ww. ustawy - osoby pobierające stypendium sportowe zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego podmiot wypłacający stypendium. Z kolei, w myśl art. 81 ust. 8 pkt 4 ustawy o świadczeniach, podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne dla ww. osób pobierających stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia jest kwota odpowiadająca wysokości pobieranego stypendium.
Organ podkreślił, że okoliczność, iż Skarżąca w okresie pobierania stypendium sportowego była studentką i spełniała warunki do zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny - nie zwalnia tej osoby z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu pobierania stypendium sportowego. Zgodnie bowiem z art. 5 pkt 3 ustawy o świadczeniach - w ramach ubezpieczenia zdrowotnego, jako członka rodziny można zgłosić m.in.: dziecko własne do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat. Natomiast w myśl art. 66 ust. 2 powyższej ustawy - status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28, 30 i 33. Wyłączenie nie dotyczy osób pobierających stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia z innego tytułu, o których jest mowa w art. 66 ust. 1 pkt 23 ww. ustawy.
W związku z powyższym Prezes NFZ podkreślił, że osoba pobierająca stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia i niepodlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu - podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu, jako stypendysta sportowy, a nie jako członek rodziny osoby ubezpieczonej odprowadzającej składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
Organ odwoławczy wskazał, że Skarżąca w okresie od[...]stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r. miała przyznane stypendium sportowe wypłacane przez [...] w [...]. W ww. okresie płatnik nie zgłosił do ubezpieczenia zdrowotnego i nie opłacił składek na ubezpieczenie zdrowotne. Natomiast płatnik składek zgłosił Skarżącą do ubezpieczeń społecznych w okresie od [...] października 2009 r. do [...] grudnia 2009 r. Organ wyjaśnił ponadto, że z Centralnego Wykazu Ubezpieczonych prowadzonego przez Narodowy Fundusz Zdrowia wynika, że Skarżąca była zgłoszona do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, jako osoba bezrobotna od [...] grudnia 2009 r. do [...] czerwca 2010 r.
Odnosząc się do zarzutów Skarżących odnośnie regulacji art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach zauważył, że status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28a, 30 i 33. Nie wymieniony jest natomiast pkt. 23, który dotyczy osób pobierających stypendium sportowe po ukończeniu 15. roku życia niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
Prezes NFZ podkreślił, że w związku z tym, że Skarżąca, w okresie pobierania stypendium sportowego, nie podlegała obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, to tym samym spełniała warunki określone w art. 66 ust. 1 pkt 23 ustawy o świadczeniach i w konsekwencji podlegała obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, jako osoba pobierające stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia.
- 7. W skargach do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie Skarżący wnieśli o uchylenie zaskarżonej decyzji Prezesa NFZ oraz decyzją Dyrektora [...]OW NFZ.
Według Skarżących decyzja Prezesa NFZ jest błędna, a przy jej wydawaniu doszło do naruszenia art. 66 ust. 1 pkt 20, pkt 23 oraz art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach poprzez przyjęcie, że w okresie od dnia [...] stycznia 2007 r. do dnia [...] września 2009 r. Skarżąca podlegała objęciu ubezpieczeniem zdrowotnym.
Wskazali, że zgodnie z regulacją art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28, 30-33
Powyższe wypełnia hipoteza art. 66 ust. 1 pkt 20, która odnosi się do studentów i uczestników studiów doktoranckich niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z wyłączeniem osób, o których mowa art. 3 ust. 2 pkt 1. Skarżąca podkreśliła, że w okresie, którego dotyczy decyzja była studentką.
- 8. W odpowiedziach na skargi Prezes NFZ wniósł o ich oddalenie, podtrzymując zaprezentowane wcześniej stanowisko.
- II. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje:
- 1. Na wstępie wyjaśnić należy, iż zgodnie z przepisem art. 1 ustawy z dnia 25 lipca 2002 r. Prawo o ustroju sądów administracyjnych (Dz. U. Nr 153, poz. 1269, ze zm.), kontrola sądowa zaskarżonych decyzji, postanowień bądź innych aktów, wymienionych w art. 3 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.) - dalej: "p.p.s.a.", sprawowana jest przez sądy administracyjne w oparciu o kryterium zgodności z prawem. W związku z tym, aby wyeliminować z obrotu prawnego akt wydany przez organ administracji publicznej konieczne jest stwierdzenie, że doszło w nim do naruszenia bądź przepisu prawa materialnego w stopniu mającym wpływ na wynik sprawy, bądź przepisu postępowania w stopniu mogącym mieć istotny wpływ na rozstrzygnięcie, albo też przepisu prawa dającego podstawę do wznowienia postępowania, lub ewentualnie ustalenie, że decyzja lub postanowienie organu dotknięte jest wadą nieważności (art. 145 § 1 lit. a-c p.p.s.a.).
- 2. Zgodnie z art. 134 § 1 p.p.s.a., Sąd rozstrzyga w granicach danej sprawy, nie będąc jednak związany zarzutami i wnioskami skargi oraz powołaną w niej podstawą prawną. Wykładnia powołanego przepisu wskazuje, że Sąd ma nie tylko prawo, ale i obowiązek dokonania oceny zgodności z prawem zaskarżonego aktu administracyjnego, nawet wówczas, gdy dany zarzut nie został w skardze podniesiony. Z drugiej jednak strony, granicą praw i obowiązków Sądu, wyznaczoną w art. 134 § 1 p.p.s.a. jest zakaz wkraczania w sprawę nową. Granice te zaś wyznaczone są dwoma aspektami, mianowicie: legalnością działań organu oraz całokształtem aspektów prawnych tego stosunku prawnego, który był objęty treścią zaskarżonego rozstrzygnięcia.
- 3. Rozpoznając sprawę według powyższych kryteriów należy uznać, że skarga nie jest zasadna.
- 4. Na wstępie należy wskazać, że skarżący nie kwestionują ustaleń faktycznych sprawy, bowiem zarzuty skargi sprowadzają się wyłącznie do błędnej wykładni prawa materialnego dokonanej przez organy tj.: art. 66 ust. 1 pkt 20, pkt 23 oraz art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach.
Nie były kwestionowane ustalenia wskazujące, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w [...] w okresie od [...] sierpnia 2010 r. do [...] listopada 2010 r. przeprowadził w [...] (płatnika składek) kontrolę okresową, między innymi w zakresie prawidłowości i rzetelności obliczania, potrącania i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne oraz innych składek i wpłat, do których pobierania zobowiązany jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz zgłaszania do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego. Ustalono, że w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 roku. Skarżąca miała przyznane stypendium sportowe, a jednocześnie była studentką Akademii im. [...]. Przy czym od [...] października 2008 r. [...] października 2009 r. studiowała na kierunku: [...], a od [...] października 2009 r. do [...] lipca 2010 r. była słuchaczką studiów podyplomowych z zakresu [...].
Ponadto ustalono, że płatnik składek [...]nie dokonał zgłoszenia Skarżącej do ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu pobierania stypendium sportowego po ukończeniu 15 roku życia.
Prawidłowe są zatem ustalenia organu, że Skarżąca nie była zgłoszona do ubezpieczenia jako studentka. Organy ustaliły w Centralnym Wykazie Ubezpieczonych, że nie została zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny mający status studenta, ani jako student. Z Centralnego Wykazu Ubezpieczonych prowadzonego przez Narodowy Fundusz, Zdrowia wynika natomiast, że Skarżąca była zgłoszona do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, jako osoba bezrobotna od [...] grudnia 2009 r. do [...] czerwca 2010 r. Poza sporem jest także fakt, że w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r. Skarżąca pobierała stypendium sportowe.
W tym stanie rzeczy organ prawidłowo uznał, że w okresie pobierania stypendium nie posiadała ona innych tytułów do ubezpieczenia.
5. Odnosząc powyższe ustalenia do obowiązującego stanu prawnego należy mieć na względzie regulacje mające zasadnicze znaczenie w odniesieniu do Skarżącej, która zgodnie z art. 66 ust. 20, art. 73 pkt 4, a także art. 75 ust. 4 ustawy o świadczeniach jako studentka podlegała obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu.
Przepis art. 66 ust. 1 pkt 20 cyt. ustawy o świadczeniach statuuje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, któremu podlegają studenci i uczestnicy studiów doktoranckich niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z wyłączeniem osób, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 1 (studenci i uczestnicy studiów doktoranckich, którzy studiują w Rzeczypospolitej Polskiej (...) nieposiadający obywatelstwa państwa członkowskiego Unii i niebędący osobami, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 3 cyt. ustawy).
W ocenie Sądu należy zgodzić się z wykładnią organu, że z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego studentów, o których mowa m.in. w art. 66 ust. 1 pkt 20 ustawy, zwalnia jedynie status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji, o czym stanowi art. 66 ust. 2 ustawy o świadczeniach.
6. Na gruncie niniejszej sprawy, na podstawie niezakwestionowanych przez skarżących danych z Centralnego Rejestru Ubezpieczonych ustalono, że Skarżąca nie była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny mający status studenta, ani jako student mimo, że art. 73 pkt 4 cyt. ustawy stanowi, że obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 20 i 22, powstaje z dniem immatrykulacji lub przyjęcia na studia doktoranckie i złożenia oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, a wygasa z dniem ukończenia szkoły wyższej lub studiów doktoranckich albo skreślenia z listy studentów lub skreślenia z listy uczestników studiów doktoranckich.
Natomiast zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego studentów nie dotyczy osób pobierających stypendium sportowe. Przeciwnie, art. 66 ust. 1 pkt 23 statuuje wprost obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób, które pobierają stypendium sportowe po ukończeniu 15. roku życia niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Zgodnie bowiem z art. 5 pkt 3 ustawy o świadczeniach - w ramach ubezpieczenia zdrowotnego, jako członka rodziny można zgłosić m.in.: dziecko własne do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat.
Natomiast w myśl art. 66 ust. 2 powyższej ustawy - status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28, 30 i 33 (tj. m.in.: uczniów, studentów, osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu). Wyłączenie nie dotyczy osób pobierających stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia z innego tytułu, o których jest mowa w art. 66 ust. 1 pkt 23 ww. ustawy.
W konsekwencji cytowanych norm, w ocenie Sądu, skoro Skarżąca nie była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako studentka, a posiadała inny tytułu do objęcia go obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym pobierając stypendium sportowe w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r., to zaskarżona decyzja, oparta o art. 66 ust. 1 pkt. 23 ustawy o świadczeniach, odpowiada prawu.
7. Obowiązek, skarżącego [...]wynikał z przepisu art. 75 pkt. 8 ustawy o świadczeniach, który wskazuje, że osoby, o których mowa w art. 66 ust. 1 pkt 23, zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego podmiot wypłacający stypendium. Ponadto art. 85 pkt. 13 ustawy o świadczeniach wskazuje, że za stypendystę sportowego składkę jako płatnik oblicza, pobiera z dochodu ubezpieczonego i odprowadza podmiot wypłacający stypendium.
Skoro bezspornie ustalono, że w okresie od [...] stycznia 2007 r. do [...] września 2009 r. Skarżąca pobierała stypendium, przysługujące sportowcom po ukończeniu 15. roku życia wypłacane przez skarżącego to jest [...], był on podmiotem wypłacającym stypendium, który za stypendystę sportowego oblicza, pobiera z dochodu ubezpieczonego i odprowadza składkę jako płatnik.
Kompetencja organu wynika z art. 109 ust. 1 ustawy o świadczeniach, który stanowi, że dyrektor oddziału wojewódzkiego Funduszu rozpatruje indywidualne sprawy z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego. Do indywidualnych spraw z zakresu ubezpieczenia zdrowotnego zalicza się sprawy dotyczące objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym i ustalenia prawa do świadczeń. Wniosek o rozpatrzenie sprawy w zakresie objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym może zgłosić Zakład Ubezpieczeń Społecznych (art. 109 ust. 3 ww. ustawy), co miało miejsce na gruncie niniejszej sprawy.
- 8. Sąd w niniejszym składzie aprobuje dokonaną przez organ wykładnię wskazanych wyżej norm prawa materialnego. Mając na uwadze powyższe Sąd skargi oddalił działając na mocy art. 151 p.p.s.a.