Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro

Orzeczenia i interpretacje

Sądy powszechne, SN i TK od 1986, NSA i WSA od 1981, KIO od 2019, interpretacje KIS od 1998.

Wyszukiwanie zaawansowane
Przepis: art. 71 Prawo budowlaneWyczyść filtry

7 dokumentów

NajtrafniejszeNajnowsze
  1. Wyrok NSA oz. w Poznaniu z 27 grudnia 1999 r., II SA/Po 2007/98 za organem

    TezaPrzekształcenie sali klubowej na dyskotekę stanowi bez wątpienia zmianę warunków bezpieczeństwa pożarowego, układ obciążeń oraz zmianę warunków sanitarnych, skoro dyskoteka połączona jest z gastronomią i taka zmiana sposobu użytkowania, części obiektu wymaga pozwolenia właściwego organu.

    CBOSA
  2. Wyrok NSA oz. w Katowicach z 9 grudnia 1999 r., II SA/Ka 283/98 za organem

    Teza1. Wobec kolizji między dokonaną zmianą sposobu użytkowania obiektu a ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zachodzą podstawy do wydania decyzji nakazującej przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania. 2. Stosownie do art. 20 par. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia…

    CBOSA
  3. Wyrok NSA oz. w Rzeszowie z 25 listopada 1999 r., SA/Rz 1163/98 za stroną

    TezaSkoro samowolna zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego nie ulega przedawnieniu ani wygaśnięciu, to obowiązki związane z likwidacją takiej samowoli przechodzą na nabywców obiektu budowlanego.

    CBOSA
  4. Wyrok NSA oz. w Krakowie z 3 listopada 1999 r., II SA/Kr 1330/97 za organem

    TezaArt. 71 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane /Dz.U. nr 89 poz. 414 ze zm./ wyraźnie stanowi, że zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego wymaga pozwolenia właściwego organu. Przepisy Prawa Budowlanego nie przewidują możliwości legalizacji /akceptacji/ samowolnie dokonanej zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego.

    CBOSA
  5. Wyrok NSA oz. w Krakowie z 22 października 1999 r., II SA/Kr 1498/98 za organem

    Teza1. Legalizacja samowolnie wzniesionego obiektu może dotyczyć stanu i przeznaczenia z dnia 31.12.1994 r. z uwzględnieniem dyspozycji art. 40 ustawy z dnia 24 października 1974 r. - Prawo Budowlane /Dz.U. nr 38 poz. 229 ze zm./ 2. Zmiana sposobu użytkowania o której mowa w art. 71 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo…

    CBOSA
  6. Wyrok NSA w Warszawie (przed reformą) z 24 września 1999 r., IV SA 1530/97 za stroną

    Teza1. Każde roboty remontowe wpływające na zmianę wyglądu obiektu w odniesieniu do otaczającej zabudowy będą wymagały pozwolenia na budowę, skoro zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane /Dz.U. nr 89 poz. 414 ze zm./ obowiązkiem właściciela lub zarządcy jest utrzymanie obiektu w należytym stanie…

    CBOSA
  7. Wyrok NSA oz. w Szczecinie z 10 marca 1999 r., SA/Sz 1968/97 za organem

    TezaZmiana przeznaczenia tych pomieszczeń z piwnic na sklep, a więc zmiana dotychczasowego korzystania z rzeczy stanowi czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu i zgodnie z art. 199 Kc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli lub rozstrzygnięcia Sądu. Bez zgody współwłaścicieli lub sądu organ nie może wydać decyzji zezwalającej na zmianę użytkowania.

    CBOSA