Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 9

Wyrok Sądu Okręgowego w Kaliszuz 14 kwietnia 2014 r., sygn. akt V U 58/14

V Wydział Pracy i Ubezpieczeń SpołecznychTekst u wydawcy: SAOS

Metryka

Wydany
14 kwietnia 2014 r.
Sąd
Sąd Okręgowy w Kaliszu
Wydział
V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
Skład
SSO Romuald Kompanowski przewodniczący
Anna Werner-Dudek protokolant
Rozpoznanie
w dniu 14 kwietnia 2014 r. w Kaliszu odwołania Z. K.
Od orzeczenia
od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 grudnia 2013 r. Nr (...)
Sprawa
w sprawie Z. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o świadczenie przedemerytalne

Sentencja

  1. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 grudnia 2013 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującej Z. K. prawo do świadczenia przedemerytalnego poczynając od dnia 13 listopada 2013 r.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 6 grudnia 2013 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił Z. K. prawa do świadczenia przedemerytalnego, odmawiając tym samym wnioskodawczyni uznania okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od dnia 10 lutego 1971 r. do dnia 15 marca 1977 r.

Odwołanie od powyższej decyzji złożyła Z. K., wnosząc o zmianę przedmiotowej decyzji ZUS poprzez przyznanie jej prawa do świadczenia przedemerytalnego powołując się wykonywaną stale pracę w gospodarstwie rolnym we wskazanym wcześniej okresie.

W odpowiedzi na odwołanie ZUS Odział w O. wniósł o oddalenie odwołania

Sąd ustalił następujący stan faktyczny

Odwołująca Z. K. urodziła się dnia (...) Po ukończeniu szkoły podstawowej, odwołująca nigdzie dalej nie pobierała nauki.

(bezsporne)

Odwołująca od urodzenia aż do maja 1979 r. zamieszkiwała z rodzicami w należącym do nich gospodarstwie rolnym. Powyższe gospodarstwo liczące ok. 4 ha powierzchni położone było na terenie miejscowości K. (dowód: zaświadczenie urzędu gminy, zaświadczenie starostwa, zeznania odwołującej, zeznania świadków: M. S., C. C.).

W okresie zamieszkiwania w tym w gospodarstwie rolnym, odwołująca stale pracowała w gospodarstwie. Odwołująca wykonywała wszystkie prace zlecone jej przez rodziców takie jak wiosenne i jesienne prace polowe, sianokosy, żniwa, wykopki, pielęgnacja roślin, prace przy utrzymaniu inwentarza żywego. W gospodarstwie krowy, trzoda chlewna, drób. W ten sposób odwołująca pracowała każdego dnia (dowód: zeznania świadka j.w., zeznania odwołującej).

W dniu 16 marca 1977 roku odwołująca podjęła pracę zawodową w ramach umowy o pracę.

/ bezsporne/

W okresie 04.12.2003 r. – 30.04.2013 r. odwołująca była zatrudniona w firmie (...) sp. z o.o. w O. (1). Rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło z przyczyn ekonomicznych dotyczących pracodawcy (dowód: świadectwo pracy, pismo wypowiadające umowę o pracę w aktach ZUS).

Po rozwiązaniu stosunku pracy odwołująca była zarejestrowana w Urzędzie Pracy od dnia 02.05.2013 r. do dnia złożenia wniosku oświadczenie przedemerytalne. Odwołująca pobierała zasiłek dla bezrobotnych w okresie od dnia 10.05.2013 r. do 31.10.2013 r. W okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych odwołująca nie odmówiła podjęcia zatrudnienia. Na dzień 30.04.2013 r. ZUS uznał odwołującej okres zatrudnienia w rozmiarze 24 lata 6 miesięcy i 26 dni.

/bezsporne/

Sąd zważył, co następuje

Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która do dnia rozwiązania stosunku pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy, w rozumieniu przepisów ustawy o promocji zatrudnienia, w którym była zatrudniona przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, ukończyła co najmniej 55 lat kobieta, posiada okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 30 lat dla kobiet.

Przez przyczynę dotyczącą zakładu pracy należy rozumieć zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. 29 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U z 2004 r., Nr 99, poz. 1001 ze zm.):

  1. - rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego z przyczyn niedotyczących pracowników, zgodnie z przepisami o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników lub zgodnie z przepisami ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.), w przypadku rozwiązania stosunku pracy lub stosunku służbowego z tych przyczyn u pracodawcy zatrudniającego mniej niż 20 pracowników,
  2. - rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego z powodu ogłoszenia upadłości pracodawcy, jego likwidacji lub likwidacji stanowiska pracy z przyczyn ekonomicznych, organizacyjnych, produkcyjnych albo technologicznych,
  3. - wygaśnięcie stosunku pracy lub stosunku służbowego w przypadku śmierci pracodawcy lub gdy odrębne przepisy przewidują wygaśnięcie stosunku pracy lub stosunku służbowego w wyniku przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę i niezaproponowania przez tego pracodawcę nowych warunków pracy i płacy.

Odwołująca spełniła przesłankę zawartą w art. 2 ust. 1 pkt. 29b ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U z 2004 r., Nr 99, poz. 1001 ze zm.), gdyż była zatrudniona w firmie (...) sp. z o.o. w O. (1) przez okres dłuższy niż 6 miesięcy, a stosunek pracy został z nią rozwiązany z przyczyn dotyczących zakładu pracy w związku z likwidacją jego stanowiska pracy.

Zgodnie z art. 5 ust. 2 w/w ustawy okres uprawniający do emerytury ustala się zgodnie z zasadami wynikającymi z art. 5-9, art. 10 ust. 1 oraz art. 11 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.).

Zgodnie z art. 5 ust. 3 w/w ustawy świadczenie przedemerytalne przysługuje po upływie co najmniej 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w ustawie o promocji zatrudnienia, jeżeli osoba ta spełnia łącznie następujące warunki:

  1. - nadal jest zarejestrowana jako bezrobotna;
  2. - w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia, albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych;
  3. - złoży wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego w terminie nieprzekraczającym 30 dni od dnia wydania przez powiatowy urząd pracy dokumentu poświadczającego 6-miesięczny okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych.

Jak wynika z poczynionych na wstępie ustaleń, odwołująca w momencie złożenia wniosku była zarejestrowana jako bezrobotna, pobierała zasiłek przez okres co najmniej 6 miesięcy, nie domówiła podjęcia zatrudnienia i złożyła wniosek w zakreślonym przez przepis art. 5 ust. 3 ustawy oświadczeniach przedemerytalnych.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.) przy ustalaniu prawa do emerytury oraz przy obliczaniu jej wysokości uwzględnia się również przypadające przed dniem 01.01.1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia.

Na podstawie zebranego materiału dowodowego, a w szczególności zebranych w sprawie dokumentów oraz zeznań świadków i zeznań odwołującej Sąd uznał odwołującej okresy pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od dnia 10 lutego 1971 r. do dnia 15 marca 1977 r. Zarzuty podniesione przez ZUS Oddział w O. zarówno w odpowiedzi na odwołanie jak i w decyzji nie mogą się ostać.

Gospodarstwo rolne znajdujące się w posiadaniu rodziców odwołującej było jedynym źródłem utrzymania osób w tym gospodarstwie mieszkających, co zostało potwierdzone również zeznaniami świadków. Zeznania świadków w całej rozciągłości potwierdzają fakt pracy odwołującej w gospodarstwie rolnym jako domownika. Ponadto powierzchnia gospodarstwa, struktura upraw, ilość hodowanych zwierząt uzasadniają całoroczne prace domowników w tym gospodarstwie w rozmiarze nie mniejszym niż 4 godziny dziennie. Poza tym odwołująca w toku postępowania przedłożyła nowe zaświadczenie starostwa przedstawiające poprawioną powierzchnię gospodarstwa. Wbrew powołanym w odpowiedzi na odwołanie zarzutom, nie ma podstaw aby podawaną powierzchnię odnosić wyłącznie do powierzchni obecnej skoro według operatu z 1963 roku powierzchnia wynosiła wtedy 3,58 ha.

Istniały zatem podstawy do uznania odwołującej okresu pracy w gospodarstwie rolnym wynoszącym 6 lat 1 miesiąc i 5 dni w zakresie niezbędnym do uzupełnienia 30-letniego okresu ubezpieczenia. Powyższe sprawi, iż łącznie z zaliczonym przez ZUS Oddział w O. okresem ubezpieczenia wynoszącym 24 lata 6 miesięcy i 26 dni, odwołująca posiada wymagany okres ubezpieczenia w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych.

Zaskarżona decyzja podlegała zmianie jak w sentencji wyroku.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych prawo do świadczenia przedemerytalnego ustala się na wniosek osoby zainteresowanej, od następnego dnia po dniu złożenia wniosku wraz z dokumentami, o których mowa w art. 7 ust. 3. Odwołująca się złożyła wniosek wraz z kompletem dokumentów, o którym mowa w art. 7 ust. 3 ustawy w dniu 12.11.2013 r., dlatego też Sąd przyznał świadczenie przedemerytalne odwołującej od dnia 13.11.2013 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.