Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 1

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniuz 18 lutego 2008 r., sygn. akt I SA/Po 1740/07

Metryka

Sąd
Poznań, dnia 18 lutego 2008r Wojewódzki Sąd Administracyjny w P
Skład
sędzia WSA Elwira Brychcy przewodniczący
Rozpoznanie
na posiedzeniu niejawnym w dniu 18 lutego 2008r
Sprawa
sprawy ze skargi K K na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w P z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie podatku od spadków i darowizn postanawia odrzucić skargę /-/ E. Brychcy

Uzasadnienie

Skarżący K K został wezwany, zarządzeniem z dnia 28 stycznia 2008r, do uiszczenia wpisu sądowego w kwocie 100 zł (sto złotych), w terminie 7 dni od daty doręczenia odpisu w/w zarządzenia wraz z pouczeniem, że nieuiszczenie opłaty spowoduje odrzucenie skargi.

Powyższe zarządzenie zostało odebrane przez skarżącego w dniu 30 stycznia 2008r (środa). Określoną opłatę w formie zapłaty do kasy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w P uiszczono w dniu 7 lutego 2008r (czwartek).

Zgodnie z art. 58 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. nr 153 poz. 1270 ze zm.) Sąd odrzuca skargę, gdy nie uzupełniono w wyznaczonym terminie braków formalnych skargi.

Z przedstawionych powyżej ustaleń wynika, że skoro wezwanie do uiszczenia opłaty zostało odebrane w dniu 30 stycznia 2008r, to nieprzekraczalny termin do uregulowania opłaty minął wraz z upływem 6 lutego 2008r. Tymczasem opłata została uregulowana po tym terminie, bo dopiero w dniu 7 lutego 2008r. Skarżący został prawidłowo pouczony o terminie i sposobie wniesienia opłaty sądowej od wniesionej skargi na decyzję organu podatkowego. Nie zastosował się jednak do zawartego w zarządzeniu pouczenia i przedmiotową opłatę uiścił po upływie terminu. Skutkuje to koniecznością odrzucenia skargi o czym Sąd orzekł w postanowieniu na podstawie art. 58 § 1 pkt 3 cytowanej wyżej ustawy.

/-/ E. Brychcy

Pod tą sygnaturą także: dokument z 17 marca 2008 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.