Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 1

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawiez 30 listopada 2010 r., sygn. akt III SA/Wa 2199/10

Metryka

Sąd
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie
Skład
Sędzia WSA Małgorzata Jarecka przewodniczący, sprawozdawca
Sędzia WSA Marek Kraus
Sędzia WSA Ewa Radziszewska-Krupa
st. sekr. sąd. Anna Kurdej protokolant
Rozpoznanie
w dniu 30 listopada 2010 r. na rozprawie
Sprawa
sprawy ze skargi E. J. na interpretację indywidualną Ministra Finansów z dnia [...] maja 2008 r. nr [...] w przedmiocie podatku dochodowego od osób fizycznych p o s t a n a w i a zawiesić postępowanie sądowe

Uzasadnienie

E. J. zaskarżyła do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie interpretacją indywidualną z dnia [...] maja 2008 r. nr [...].

We wniosku o wydanie interpretacji Skarżąca wskazała, że posiada udziały w spółce z ograniczona odpowiedzialnością. Obecnie planuje dokonanie wniesienia przedmiotowych udziałów jako wkładu niepieniężnego do spółki komandytowo-akcyjnej. Niewykluczone, że w dalszej przyszłości spółka komandytowo-akcyjna dokona częściowego zbycia wniesionych udziałów.

Mając powyższe na względzie, sformułowała pytanie następującej treści:

Czy wniesienie posiadanych udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialności do spółki komandytowo-akcyjnej spowoduje powstanie obowiązku podatkowego w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych?

Zdaniem Skarżącej wniesienie do spółki komandytowo-akcyjnej wkładu niepieniężnego w postaci udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością nie stanowi przedmiotu opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych i konsekwentnie nie rodzi obowiązku rozpoznania przychodu podatkowego.

Powyższe wynika wprost z treści art. 17 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.; dalej "u.p.d.o.f."). Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 9 tej ustawy za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się nominalną wartość udziałów (akcji) w spółce mającej osobowość prawną albo wkładów w spółdzielni objętych w zamian za wkład niepieniężny. Oznacza to zatem, iż przedmiot opodatkowania stanowią wyłącznie udziały (akcje) w spółkach kapitałowych, ewentualnie w spółdzielniach. Objęcie natomiast udziałów w spółce niemającej osobowości prawnej, jaką jest spółka komandytowo – akcyjna nie skutkuje powstaniem przychodów z kapitałów pieniężnych, o których mowa wyżej.

W interpretacji indywidualnej z dnia [...] maja 2008 r., nr [...] Minister Finansów stanowisko nie podzielił stanowiska skarżącej i odwołał się do treści art. 17 ust. 1 pkt 6 lit. a) u.p.d.o.f., z którego wynika, że za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, przychody z odpłatnego zbycia udziałów w spółkach mających osobowość prawną oraz papierów wartościowych.

W ocenie Ministra Finansów pod pojęciem odpłatnego zbycia należy rozumieć każdą formą przeniesienia własności udziałów, akcji za wynagrodzeniem. Wniesienie zatem udziałów do spółki osobowej powoduje zmianę właściciela – właścicielem staje się bowiem spółka osobowa – stąd mamy do czynienia z odpłatnym zbyciem wniesionych udziałów. Zatem wniesienie udziałów do spółki osobowej jest przeniesieniem własności udziałów, za które wnioskodawcy przysługuje wkład w spółce osobowej o określonej wartości. Kwota odpowiadająca wartości otrzymanego wkładu w spółce osobowej stanowi w tym przypadku przychód, natomiast kosztem uzyskania tego przychodu będą wydatki poniesione na nabycie wniesionych akcji w spółce kapitałowej.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie zważył, co następuje

Postępowanie sądowoadministracyjne należało zawiesić.

Postanowieniem z dnia 22 listopada 2010 r. Naczelny Sąd Administracyjny w sprawie II FSK 1130/09 postanowił na podstawie art. 15 § 1 ust. 3 ppsa zwrócić się do poszerzonego składu NSA o rozstrzygnięcia zagadnienia prawnego budzącego poważne wątpliwości w rozpoznawanej sprawie poprzez udzielenie odpowiedzi na pytanie: "czy wniesienie przez osobę fizyczna do spółki osobowej (jawnej) wkładu niepieniężnego w postaci udziałów w spółce kapitałowej stanowi odpłatne zbycie tych udziałów o jakim mowa w art. 17 ust. 1 pkt 6 litera a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych."

Jak wynika z treści wyżej wskazanego pytania jest ono bezpośrednio związane z interpretacją udzieloną w rozpatrywanej sprawie. Minister Finansów opierając się właśnie na brzmieniu przepisu art. 17 ust. 1 pkt 6 lit. a, uznał stanowisko Skarżącej za nieprawidłowe. Koniecznym zatem będzie przy rozstrzyganiu sprawy

Podjęcie uchwały w tym przedmiocie, wprawdzie dotyczyć będzie konkretnej sprawy, ale z uwagi na jego zawartość merytoryczną może mieć wpływ na rozstrzygnięcie sprawy.

W świetle art. 125 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze zm.) dalej p.p.s.a., sąd może zawiesić postępowanie z urzędu, jeżeli rozstrzygnięcie sprawy zależy od wyniku innego toczącego się postępowania administracyjnego, sądowoadministracyjnego, sądowego lub przed Trybunałem Konstytucyjnym.

W tym stanie rzeczy, wobec zaistnienia przesłanki zawieszenia postępowania Sąd orzekł jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 16 maja 2011 r., dokument z 25 marca 2011 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.