Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści, przepisy i wyszukiwarka

Powołane przepisy 2

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcachz 22 grudnia 2015 r., sygn. akt I SA/Ke 601/15

Metryka

Rozpoznanie
w dniu 22 grudnia 2015 roku na posiedzeniu niejawnym wniosku adwokata M.F. o przyznanie kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu
Sprawa
w sprawie ze skargi H.K. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 18 sierpnia 2015 r. (...) w przedmiocie łącznego zobowiązania pieniężnego na 2015 r.

Dnia 22 grudnia 2015 roku Referendarz sądowy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach Agnieszka Karyś-Adamczyk

Sentencja

postanawia:

  1. przyznać od Skarbu Państwa (Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach) na rzecz adwokata M.F. kwotę 738,00 (siedemset trzydzieści osiem) złotych, w tym 138,00 (sto trzydzieści osiem) złotych podatku od towarów i usług, tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu.

Uzasadnienie

Postanowieniem z 9 listopada 2013 r. referendarz sądowy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach w ramach przyznania prawa pomocy ustanowił dla H.K. adwokata, którym wyznaczona została M.F..

W dniu 10 grudnia 2015 r. pełnomocnik skarżącego brała udział w rozprawie przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym w Kielcach, w trakcie której oddalono skargę H.K. na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 18 sierpnia 2015 r. w przedmiocie łącznego zobowiązania pieniężnego na 2015 r.

Jednocześnie adwokat M.F. złożyła wniosek o przyznanie kosztów pomocy prawnej udzielonej skarżącemu z urzędu według norm prawem przepisanych i oświadczyła, że koszty te nie zostały uiszczone w żadnej części.

Referendarz sądowy zważył, co następuje

Zgodnie z art. 250 ustawy z 30 sierpnia 2002 roku Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r., poz. 270 ze zm.) dalej ustawa p.p.s.a. wyznaczony adwokat, radca prawny, doradca podatkowy albo rzecznik patentowy otrzymuje wynagrodzenie odpowiednio według zasad określonych w przepisach o opłatach za czynności adwokatów, radców prawnych, doradców podatkowych albo rzeczników patentowych w zakresie ponoszenia kosztów nieopłaconej pomocy prawnej oraz zwrotu niezbędnych i udokumentowanych wydatków.

Stawki wynagrodzenia i zasady ponoszenia kosztów nieopłaconej pomocy prawnej adwokata określa rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (tj. Dz. U. z 2013, poz. 461) dalej: rozporządzenie.

W myśl § 18 ust. 1 pkt 1 lit. "a", stawka minimalna wynosi w postępowaniu przed sądem administracyjnym w pierwszej instancji w sprawie, w której przedmiotem zaskarżenia jest należność pieniężna (w niniejszej sprawie jest to 3.539,00 zł) – stawkę obliczoną na podstawie § 6. Zgodnie z § 6 pkt 3 rozporządzenia stawka minimalna przy wartości przedmiotu sprawy powyżej 1.500 zł do 5.000 zł wynosi 600 zł. Natomiast stosownie do treści § 2 ust. 3 powołanego rozporządzenia w sprawach, w których strona korzysta z pomocy prawnej udzielonej przed adwokata ustanowionego z urzędu, opłaty, o których mowa w ust. 1, podwyższa się o stawkę podatku od towarów i usług przewidzianą dla tego rodzaju czynności w przepisach o podatku od towarów i usług, obowiązującą w dniu orzekania o tych opłatach. W rozpoznawanej sprawie pełnomocnik z urzędu reprezentowała skarżącego w postępowaniu przed sądem administracyjnym w pierwszej instancji i złożyła wniosek o przyznanie kosztów pomocy prawnej udzielonej skarżącemu z urzędu według norm prawem przepisanych oraz oświadczyła, że koszty te nie zostały uiszczone w żadnej części.

W tej sytuacji uznano, że należy przyznać pełnomocnik wynagrodzenie za zastępstwo prawne w kwocie 600 zł na podstawie § 18 ust. 1 pkt 1 lit. "a", podwyższając powyższą kwotę o stawkę podatku od towarów i usług (§ 2 ust. 3 rozporządzenia).

Mając powyższe na uwadze, na podstawie powołanych wyżej przepisów oraz art. 258 § 2 pkt 8 ustawy p.p.s.a. postanowiono jak w sentencji.

Pod tą sygnaturą także: dokument z 25 lutego 2016 r., dokument z 22 stycznia 2016 r., dokument z 10 grudnia 2015 r., dokument z 9 listopada 2015 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.