Prosto w prawo Skróty klawiszowe⌘KCtrl KPrzejdź do przepisu, ustawy albo sygnatury/Pole pytania albo wyszukiwania na stronie← →Poprzedni i następny artykuł albo strona listyCKopiuj przypis; z zaznaczonym tekstem cytat z przypisemLKopiuj linkFUkryj albo pokaż spis treści ustawyEscZamknij panel, menu albo okno?Lista skrótów Dla profesjonalistyPro
Spis treści i wyszukiwarka

Postanowienie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowiez 13 września 2010 r., sygn. akt I SA/Kr 510/08

Metryka

Rozpoznanie
w dniu 13 września 2010r. na posiedzeniu niejawnym wniosku adwokata E. C. o wynagrodzenie z tytułu nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu
Sprawa
w sprawie ze skargi A. F. na postanowienie Dyrektora Izby Skarbowej z dnia 04.02.2008r., nr [...] w przedmiocie zaliczenia nadpłaty z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych na poczet zaległości podatkowych z tytułu podatku VAT

Referendarz sądowy Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie: Michał Śmiałowski

Sentencja

postanawia:

  1. przyznać adwokatowi E. C. wykonującemu zawód w ramach Kancelarii Adwokackiej znajdującej się w K. przy ul. W. wynagrodzenie z tytułu nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu w kwocie 292,80 zł. (dwieście dziewięćdziesiąt dwa złote, osiemdziesiąt groszy) zawierające podatek od towarów i usług w wysokości 52,80 zł. (pięćdziesiąt dwa złote, osiemdziesiąt groszy

Uzasadnienie

Dnia 28.04.2009r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie przyznał stronie skarżącej prawo pomocy m.in. w zakresie ustanowienia adwokata. Na tej podstawie Dziekan Okręgowej Rady Adwokackiej dnia 12.05.2009r. wyznaczył pełnomocnika z urzędu w osobie adwokata E. C. W dniu 17.06.2010r. WSA w Krakowie oddalił skargę, a na rozprawie pełnomocnik oświadczył, iż nie otrzymał żadnego wynagrodzenia od skarżącego tytułem zwrotu kosztów zastępstwa i wniósł o zasądzenie powyższych kosztów.

Dnia 22.06.2010r. wpłynął wniosek adwokata o zwrot kosztów pomocy prawnej udzielonej z urzędu zawierający oświadczenie, iż pełnomocnik nie otrzymał żadnego wynagrodzenia od skarżącego.

Zgodnie z art. 250 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z dnia 20 września 2002r. Nr 153, poz.1270 z p. zm.) wyznaczony adwokat, radca prawny, doradca podatkowy albo rzecznik patentowy otrzymuje wynagrodzenie odpowiednio według zasad określonych w przepisach o opłatach za czynności adwokatów, radców prawnych, doradców podatkowych albo rzeczników patentowych w zakresie ponoszenia kosztów nieopłaconej pomocy prawnej oraz zwrotu niezbędnych i udokumentowanych wydatków.

W niniejszej sprawie adwokat E. C. brał udział w postępowaniu I instancyjnym. Wywiązał się tym samym z powierzonych mu obowiązków. Stąd też zasądzenie wynagrodzenia z tego tytułu jest zasadne.

W związku z tym, orzecznik przyznał pełnomocnikowi wynagrodzenie w kwocie 240 zł. na podstawie § 18 ust. 1 pkt.

1) lit. c rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz.U z 2002r., nr 163, poz. 1348 z p.zm.) podwyższone o stawkę podatku od towarów i usług ustaloną w oparciu o art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z dnia 5 kwietnia 2004r., nr 54, poz.535 z p. zm.) w zw. z § 2 ust. 3 w/w rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości i wynoszącą w tym wypadku 52,80 zł.

Biorąc pod uwagę powyższe, orzeczono jak w sentencji, na podstawie art. 258 § 2, pkt 8) w zw. z art. 250 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. z dnia 20 września 2002r. Nr 153, poz.1270 z p.zm.)

Pod tą sygnaturą także: dokument z 17 czerwca 2010 r., dokument z 19 marca 2010 r., dokument z 28 kwietnia 2009 r., dokument z 4 lutego 2009 r.

Treść dosłownie; przetworzyliśmy: podział na sekcje, układ według wzoru orzeczenia (metryka, punkty sentencji, nagłówki ze zdań sądu), linki do przepisów, wyróżnienia i zakrycie numerów PESEL, dowodów, paszportów i rachunków, których anonimizacja u wydawcy nie objęła.