Orzeczenia i interpretacje art. 16m ustawa o CIT
Dokumenty powołujące ten przepis albo jego części.
- Interpretacja indywidualna z 31 grudnia 2009 r., ILPB3/423-897/09-2/ŁM1. Czy Spółka ma prawo jednorazowo w dacie poniesienia zaliczyć wydatki poniesione na zrealizowanie filmu reklamowego do kosztów uzyskania przychodów z wyjątkiem nabytych, wyszczególnionych w umowie odrębnych praw majątkowych do zrealizowanego filmu? 2. Czy licencja na korzystanie z filmu może korzy
- Interpretacja indywidualna z 11 grudnia 2009 r., IPPB3/423-688/09-5/MSCIT - w zakresie uznania odpisów amortyzacyjnych dokonywanych zgodnie z art. 16m ustawy o PDOP od wartości początkowej Praw wniesionych przez Spółkę do Spółki Osobowej jako, koszty uzyskania przychodów Spółki w części odpowiadającej jej udziałowi w zyskach Spółki Osobowej (przy założeniu, iż nie zac
- Interpretacja indywidualna z 4 grudnia 2009 r., ITPB3/423-505b/09/AWW jaki sposób Fundacja powinna ustalić wartość początkową środka trwałego i wysokość odpisów amortyzacyjnych w przypadku, gdy środek trwały wykorzystywany jest zarówno w działalności naukowej, tj. preferowanej podatkowo, jak również w działalności innej niż naukowa, w tym działalności gospodarczej?
- Interpretacja indywidualna z 3 grudnia 2009 r., IPPB3/423-678/09-3/MSCIT - w zakresie odpisów amortyzacyjnych dokonywanych przez spółkę osobową od wartości początkowej znaków towarowych.
- Wyrok WSA w Lublinie z 14 października 2009 r., I SA/Lu 337/09
- Interpretacja indywidualna z 24 września 2009 r., IPPB3/423-458/09-2/JGCIT - w zakresie dokonywania odpisów amortyzacyjnych z tytułu wdrażania nowej funkcjonalności lub modułu
- Wyrok WSA w Warszawie z 7 września 2009 r., III SA/Wa 912/09
- Interpretacja indywidualna z 7 września 2009 r., ILPB3/423-437/09-5/ŁMCzy w sytuacji upływu/wygaśnięcia licencji dla danego WNiP nieumorzona na dzień likwidacji część ceny nabycia wartości niematerialnej i prawnej (wartość podatkowa netto) stanowi koszt uzyskania przychodów?
- Interpretacja indywidualna z 13 sierpnia 2009 r., IPPB3/423-301/09-2/AGCIT w zakresie kosztów uzyskania przychodów
- Interpretacja indywidualna z 11 sierpnia 2009 r., IPPB5/423-295/09-2/AMCzy nabyte majątkowe prawo autorskie podlega zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów poprzez odpisy amortyzacyjne ustalone zgodnie z art. 16b ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, o wartości początkowej ustalonej zgodnie z art. 16g ust. 1 pkt 1 updop w okresie 24 miesięcy zgo
- Interpretacja indywidualna z 31 lipca 2009 r., ITPB3/423-293/09/PSMożliwość zastosowania indywidualnej stawki amortyzacyjnej od łącznych nakładów inwestycyjnych w obcym środku trwałym (z wkładem budowlanym), do którego Spółka posiada własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu użytkowego lub możliwości zastosowania indywidualnej stawki amortyzacyjnej dla wyodrębnion
- Interpretacja indywidualna z 21 maja 2009 r., IPPB5/423-185/09-2/AMW przypadku zaewidencjonowania zakupionego lokalu na warunkach spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu zgodnie z art. 16m ust. 4 odpisów amortyzacyjnych dokonuje się przy zastosowanie rocznej stawki amortyzacyjnej w wysokości 2,5%. Natomiast w przypadku lokalu będącego odrębną własnością podat
- Interpretacja indywidualna z 21 kwietnia 2009 r., ITPB3/423-80/09/AW1. Czy wydatki związane z układaniem nawierzchni podłogowej, zakładaniem sufitu podwieszanego, witryn i inne koszty związane z remontem i modernizacją lokalu będącego przedmiotem prawa spółdzielczego, stanowią koszt uzyskania w dacie ich poniesienia? 2. Czy amortyzując spółdzielcze własnościowe praw
- Interpretacja indywidualna z 8 kwietnia 2009 r., ITPB3/423-62/09/PSCzy Spółka może zastosować indywidualną stawkę amortyzacyjną – okres amortyzacji nie krótszy niż 10 lat (dla wartości niematerialnych i prawnych powyżej 60 miesięcy i po raz pierwszy wprowadzonych do ewidencji), przyjąć stawkę amortyzacji w wysokości 10%? Czy jako wartość początkową do amortyzacji S
- Interpretacja indywidualna z 19 lutego 2009 r., IPPB3/423-1632/08-2/AGkwota wynagrodzenia w postaci drugiej raty opiewającej na 100.000 EUR za nabycie licencji, odroczona w czasie i uzależniona od rejestracji Produktu, zwiększa wartość początkową licencji (wynoszącą pierwotnie 30.000 EUR), a Spółka zobowiązana jest: ustalić nową wartość początkową licencji (130.000 EU